Теми статей
Обрати теми

Викладачі проводять заняття на курсах: як оплатити працю?

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Педагогічні працівники коледжу, зокрема, викладачі, проводять заняття на курсах підвищення кваліфікації у структурному підрозділі цього ж самого закладу освіти. Як здійснювати оплату праці за таку роботу: за погодинними ставками або ж за тарифікацією?

Оплата праці педагогічних працівників закладів освіти, незалежно від відомчого підпорядкування, зокрема й коледжів, провадиться на підставі наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Відповідно до п. 7 наказу № 557 Інструкція № 102 застосовується в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним цим наказом.

Так, згідно з п. 63 Інструкції № 102 навчальне навантаження між викладачами розподіляється керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склались у закладі. Навчальне навантаження викладачам закладів вищої освіти (далі — ЗВО) I — II рівнів акредитації визначається один раз на рік до початку навчального року.

У свою чергу, згідно з п. 78 Інструкції № 102 середня місячна заробітна плата викладачам ЗВО I — II рівнів акредитації визначається шляхом множення годинної ставки викладача на встановлений йому обсяг річного навантаження і ділення цього добутку на 10 навчальних місяців. Встановлена середньомісячна заробітна плата виплачується викладачу за роботу протягом навчального року, включаючи час роботи в період канікул, що не збігається з відпусткою.

При цьому розмір ставки заробітної плати викладачів визначається згідно з додатком 6 до наказу № 557 з урахуванням підвищення, передбаченого пп. 24 та 28 Інструкції № 102 за педагогічні звання та роботу в такому типі закладу освіти, як коледж.

Викладачам, які стали до роботи протягом навчального року, середня місячна заробітна плата визначається шляхом множення годинної ставки цього викладача на обсяг навчального навантаження, що припадає на повні навчальні місяці, які залишились до кінця навчального року, і ділення цього добутку на кількість цих же місяців. Заробітна плата за неповний робочий місяць у цьому випадку виплачується за фактичну кількість годин за годинними ставками.

Згідно з п. 80 Інструкції № 102 години викладацької роботи, відпрацьовані понад встановлене річне навантаження, оплачуються додатково за годинними ставками (визначеними відповідно до п. 78 Інструкції № 102) після виконання викладачем річного навчального навантаження. Ця оплата провадиться щомісячно або в кінці навчального року.

Відповідно до п. 82 Інструкції № 102 працівники організацій і установ можуть залучатись до викладацької роботи у ЗВО I — II рівнів акредитації тільки на умовах погодинної оплати. При цьому розмір годинної ставки визначається шляхом ділення місячної ставки на середньомісячну норму навчального навантаження (72 години).

Оплата праці педагогічних працівників, які залучаються з інших закладах освіти для проведення занять у ЗВО I — II рівнів акредитації, провадиться на умовах, передбачених для педагогічних працівників цих закладів. Оплата за годинними ставками може провадитись тільки за їх згодою.

Крім того, приміткою 5 до п. 14 Інструкції № 102 встановлено, що у ЗВО I — II рівнів акредитації ставки погодинної оплати праці, передбачені цим пунктом, застосовуються для оплати висококваліфікованих спеціалістів та діячів науки і мистецтв, які запрошуються для читання окремих лекцій, а також в ЗВО I — II рівнів акредитації для оплати праці голів та членів державних екзаменаційних комісій. Для працівників установ і організацій, які мають навантаження протягом навчального року, застосовується погодинна оплата праці виходячи зі ставок вчителів та викладачів, встановлених в залежності від розряду, категорії, освіти.

Тому оплата праці педагогічних працівників ЗВО I — II рівнів акредитації, зокрема таких, як коледжі, та їх структурних підрозділів, має здійснюватися за тарифікацією.

Погодинна оплата праці викладачів цих закладів здійснюється у випадках, коли вони стали до роботи протягом навчального року за неповний робочий місяць, а також коли години викладацької роботи відпрацьовані понад встановлене річне навантаження, або щомісячно чи в кінці навчального року.

Годинні ставки, передбачені додатком 16 до наказу № 557, застосовуються при проведенні навчальних занять зі слухачами курсів, які займають посади, що вимагають освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, бакалавра, а також під час перепідготовки кадрів з видачею диплома молодшого спеціаліста, бакалавра.

Особливості оплати праці педпрацівників коледжу, які задіяні в проведенні навчальних занять зі слухачами курсів підвищення кваліфікації, можуть бути врегульовані статутом закладу, його колективним договором, з урахуванням циклічності здійснення освітнього процесу на цих курсах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі