Теми статей
Обрати теми

Доцент ЗВО без вченого звання: як визначити оклад?

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У ЗВО ІV рівня акредитації на посаді доцента працює особа, яку призначено на цю посаду строком на 2 роки. На момент призначення на посаду вона не мала відповідного вченого звання і протягом двох років його так і не отримала. Чи потрібно переводити її на нижчу посаду із внесенням відповідних змін до штатного розпису, і чи потрібна на це її згода?

Відповідно до ч. 9 ст. 55 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII (далі — Закон про вищу освіту) посади науково-педагогічних працівників можуть займати особи, які мають науковий ступінь або вчене звання, а також особи, які мають ступінь магістра.

Під час заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників, зокрема доцентів, укладенню трудового договору (контракту) передує конкурсний відбір, порядок проведення якого затверджується вченою радою вищого навчального закладу (ч. 11 ст. 55 Закону про вищу освіту).

Вимоги до працівників закладів вищої освіти, яким присвоюються вчені звання доцента та професора, визначені Порядком присвоєння вчених звань науковим і науково-педагогічним працівникам, затвердженим наказом МОН від 14.01.2016 р. № 13.

Відповідно до п.п. 6.2 Інструкції про оплату праці та розміри ставок заробітної плати професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів, затвердженої наказом Міносвіти від 02.04.93 р. № 90, особам із числа професорсько-викладацького складу, обраним за конкурсом або призначеним на посади професорів чи доцентів, які не мають відповідного вченого звання, один раз строком до 2 років від часу першого обрання чи призначення, оклади встановлюються в таких розмірах: професору — на рівні 20 тарифного розряду за ЄТС, доценту — на рівні 19 тарифного розряду.

Якщо після закінчення двох років перебування на посаді професора чи доцента вчене звання не присвоєне, цим особам встановлюється оклад асистента (викладача) з урахуванням наявності наукового ступеня, а при переході на ці посади з посад доцента, старшого викладача — оклад доцента, старшого викладача.

Аналогічна норма щодо встановлення науково-педагогічному працівнику на посаді доцента без відповідного вченого звання посадового окладу на рівні 19-го тарифного розряду на термін до двох років від часу їхнього першого обрання чи призначення передбачена приміткою до додатку 2 до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Тому науково-педагогічному працівнику, який до моменту обрання за конкурсом працював на посаді доцента без відповідного вченого звання, посадовий оклад встановлювався на рівні 19 тарифного розряду з дня його призначення на цю посаду терміном не більше двох років з цієї дати незалежно від дати обрання на цю посаду. Якщо за ці два роки працівнику не присвоєно вчене звання доцента, йому встановлюється тарифний розряд за посадою асистента, або за посадою, з якої він перейшов на посаду доцента.

Порядок встановлення іншого розміру посадового окладу, зокрема конкретних термінів його встановлення, заздалегідь визначено вищезазначеними нормативно-правовими актами, тому немає необхідності про це повідомляти працівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі