Теми статей
Обрати теми

Аспірантура та стаж держслужби: шукаємо точки дотику

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
У нашому держоргані працюють державні службовці, які у період з 2009 по 2012 рік навчалися за денною (очною) формою навчання в аспірантурі. Чи зараховується до стажу держслужби для призначення надбавки за вислугу років період навчання в аспірантурі? Якщо так, то чи маємо ми право здійснити донарахування надбавки за вислугу років з моменту призначення держслужбовців, а саме з 2019 року?

Як зараз?

На сьогоднішній день надбавка за вислугу років на державній службі встановлюється на рівні 3 % посадового окладу державного службовця за кожен календарний рік стажу державної служби, але не більше 50 % посадового окладу (ч. 1 ст. 52 Закону № 8891). При цьому «вислужна» надбавка у максимальному розмірі (50 % посадового окладу) установлюється держслужбовцям, стаж держслужби яких становить понад 17 років.

1 Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

Періоди, які зараховуються до стажу державної служби, наведені у ст. 46 Закону № 889 та п. 4 Порядку № 2292. Згідно із зазначеними нормами до стажу держслужби включаються:

2 Порядок обчислення стажу державної служби, затверджений постановою КМУ від 25.03.2016 р. № 229.

1) час перебування на посаді державної служби відповідно до Закону № 889;

2) час роботи на посадах, визначених пп. 1 — 8, 91, 10 ч. 3 ст. 3 Закону № 889;

3) час проходження дипломатичної служби на дипломатичних посадах;

4) час перебування на посадах в органах місцевого самоврядування, передбачених Законом № 24933;

3 Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III.

5) час перебування на посадах суддів;

6) час перебування на посадах прокурорів;

7) час перебування на посадах, на яких присвоюються військові та спеціальні звання;

8) час професійного навчання державного службовця з відривом від служби, якщо не пізніше 75 днів після його завершення він повернувся на державну службу, крім випадків, установлених законом;

9) період, коли держслужбовець не працював з поважних причин, але залишався у трудових відносинах з держорганом;

10) час перебування держслужбовця у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду — у відпустці без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку;

11) час роботи на посадах патронатної служби, зазначених у ч. 1 ст. 92 Закону № 889.

Як бачимо, наведений перелік є вичерпним. При цьому у п. 8 «Прикінцевих та перехідних положень» Закону № 889 та п. 6 Порядку № 229 встановлено, що стаж держслужби за періоди роботи до набрання чинності Законом № 889 обчислюється на умовах, установлених на той час законодавством.

ВАЖЛИВО!

Стаж держслужби за періоди роботи до набрання чинності Законом № 889, тобто до 01.05.2016 р., обчислюється відповідно до законодавства, яке діяло раніше.

Як було?

Стаж держслужби до набрання чинності Законом № 889 обчислювався відповідно до Порядку № 2834.

4 Порядок обчислення стажу державної служби, затверджений постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283.

Так, згідно із п. 3 цього Порядку до стажу держслужби серед іншого включався стаж наукової роботи, набутий у державних установах, організаціях, закладах на посадах, визначених Переліком № 2575. Зауважимо, що у цьому Переліку відсутня посада «аспірант».

5 Перелік посад наукових (науково-педагогічних) працівників установ, організацій, підприємств, вищих навчальних закладів, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», затверджений постановою КМУ від 04.03.2004 р. № 257.

У свою чергу, ст. 4 Закону № 8486 передбачає, що суб’єктами наукової діяльності є, зокрема, аспіранти. Та у попередній редакції ст. 37 цього Закону (діяла до 11.10.2017 р.) зазначалося, що:

6 Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 26.11.2015 № 848-VIII.

• для осіб, які працюють на посадах, що згідно із законодавством належать до посад державного службовця, попередній стаж наукової роботи, набутий у державних установах, організаціях, закладах, зараховується до стажу державної служби незалежно від наявності перерв у роботі;

• для осіб, які працювали (працюють) на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників, попередній стаж державної служби зараховується до стажу наукової роботи незалежно від наявності перерв у роботі.

Крім того, нині діючою ст. 35 Закону № 848 встановлено, що до стажу наукової роботи зараховується, зокрема, час навчання в аспірантурі, ад’юнктурі чи докторантурі за денною (очною) формою навчання випускникам аспірантури, ад’юнктури, докторантури.

Але ще раз підкреслимо: зарахування до стажу держслужби періоду наукової роботи передбачав старий «стажовий» Порядок № 283, який втратив чинність у зв’язку з набуттям чинності Законом № 889.

Отже, відповідаючи на поставлене запитання, зазначимо: період навчання в аспірантурі відповідно до ст. 4 Закону № 848 є науковою роботою і за період з 2009 по 2012 роки зараховується до стажу держслужби для встановлення надбавки за вислугу років. А ось стаж наукової роботи після 01.05.2016 р. не можна зараховувати до «надбавочного» стажу.

Відповідальність за невиплату

Надбавка за вислугу років є складовою заробітної плати держслужбовця (ст. 50 Закону № 889). А тому її в обов’язковому порядку слід донарахувати та виплатити працівнику.

Адже за порушення встановлених строків виплати працівникам зарплати, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за 1 місяць, виплату їх не в повному обсязі роботодавцеві відповідно до ст. 265 КЗпП загрожує штраф у розмірі 3 МЗП (на сьогодні — 14169 грн).

Також ст. 41 КУпАП визначено адмінвідповідальність за порушення встановлених строків виплати заробітної плати та виплату її не в повному обсязі, у вигляді штрафу на посадових осіб установи від 30 до 100 НМДГ (510 — 1700 грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі