Теми статей
Обрати теми

Депутати місцевих рад: поєднання діяльності та несумісність статусу

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Приводом для написання цього матеріалу стали запитання наших читачів щодо можливості поєднання депутатської діяльності депутата місцевої ради з іншою діяльністю в ОМС чи поза його межами.

Основними законодавчими актами в аналізі цього питання є закони України:

«Про статус депутатів місцевих рад» від 11 липня 2002 р. № 93IV1;

1 Далі — Закон № 93.

«Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 97 р. № 280/97ВР2;

2 Далі — Закон № 280.

«Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493III3.

3 Далі — Закон № 2493.

Поєднання діяльності

Частина 1 ст. 6 Закону № 93 передбачає, що депутат місцевої ради здійснює свої повноваження, не пориваючи з виробничою або службовою діяльністю. Водночас ч. 2 ст. 6 цього Закону визначає, що у разі, якщо депутат відповідної місцевої ради був обраний:

• секретарем цієї сільської, селищної, міської ради;

• головою цієї районної, обласної, районної у місті цієї ради;

• заступником голови цієї районної, обласної, районної у місті ради,

то за законодавчими нормами він буде працювати у відповідній раді на постійній основі.

Це означає, що зазначені посади підпадають під дію Закону № 280, а на посадових осіб місцевого самоврядування поширюються вимоги та обмеження, встановлені Законом України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII.

Тож у разі обрання на ці посади депутат не може:

• суміщати саме службову діяльність на цих посадах з іншою роботою, у тому числі на громадських засадах (за винятком викладацької, наукової та творчої у позаробочий час);

• займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток.

Звертаємо увагу: ці обмеження щодо сумісництва є загальними для всіх посад. Водночас Закон № 280 містить норми, які встановлюють такі обмеження для кожної посади окремо.

Наприклад, ч. 3 ст. 55 Закону № 280 установлює обмеження для голови районної, обласної, районної у місті ради, який був обраний із числа депутатів районної ради, а ч. 8 ст. 56 цього Закону — для відповідного заступника.

Важливо!

У разі обрання на зазначені вище посади депутат залишається депутатом.

Водночас щодо поєднання діяльності є ще один момент, який усіх дуже «дратує».

Частина 7 ст. 51 Закону № 280 визначає, що на осіб, які входять до складу виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради і працюють у ньому на постійній основі, поширюються вимоги щодо обмеження сумісності їх діяльності з іншою роботою (діяльністю), встановлені цим Законом для сільського, селищного, міського голови. Частиною 3 ст. 51 Закону № 280 передбачено, що виконавчий комітет ради утворюється у складі відповідно:

• сільського, селищного, міського голови, районної у місті ради — голови відповідної ради;

• заступника (заступників) сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті ради;

• керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету;

• керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, інших осіб.

На осіб, які входять до складу виконавчого комітету ради і працюють у ньому на постійній основі, поширюються вимоги щодо обмеження сумісності їх діяльності з іншою роботою (діяльністю), встановлені Законом № 280 для сільського, селищного, міського голови.

Так, відповідно до ч. 4 ст. 12 Закону № 280 сільський, селищний, міський голова не може:

• бути депутатом будь-якої ради;

• суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, у тому числі на громадських засадах;

• займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю.

Якщо уважно прочитати норми вищезазначеної статті, то, на нашу думку, у цих нормах йдеться про те, що на осіб, які входять до складу виконавчого комітету сільської селищної, міської ради і працюють у ньому на постійній основі, поширюються обмеження суміщати їх службову діяльність з іншою роботою і займатись іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю.

На підставі чого робимо такий висновок?

Несумісність статусу

На підставі того, що:

• депутат місцевої ради здійснює свої повноваження, не пориваючи з виробничою або службовою діяльністю (ч. 1 ст. 6 Закону № 93);

• депутат місцевої ради не може мати іншого представницького мандата (ч. 3 ст. 7 Закону № 93);

• депутат місцевої ради, який перебуває на посаді керівника місцевого органу виконавчої влади чи на іншій посаді, на яку поширюються вимоги Конституції та законів України щодо обмеження сумісництва, не може поєднувати свою службову діяльність на цій посаді з посадою сільського, селищного, міського голови, секретаря сільської, селищної, міської ради, голови та заступника голови районної у місті, районної, обласної ради, а також з іншою роботою на постійній основі в радах, їх виконавчих органах та апараті (ч. 1 ст. 7 Закону № 93).

Важливо!

Водночас відповідно до ч. 9 ст. 51 Закону № 280 до складу виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради не можуть входити депутати відповідної ради, крім секретаря ради.

Тож у разі якщо депутат сільської, селищної, міської ради буде затверджений рішенням відповідної ради на посаду заступника голови, він не зможе одночасно здійснювати повноваження депутата і виконувати обов’язки заступника сільського, селищного, міського голови.

У разі обрання (затвердження) на посаду заступника сільського, селищного, міського голови особи, яка є депутатом відповідної ради, повноваження такого депутата повинні бути достроково припинені без прийняття рішення відповідною радою згідно з вимогами п. 4 ч. 1 ст. 5 Закону № 93.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі