Теми статей
Обрати теми

Передплата-2021: п’ятірка рекомендацій бухгалтеру

Передплатна кампанія на 2021 рік у повному розпалі. Та й не дивно. Адже наприкінці кожного року саме час подбати про оформлення передплати на улюблені видання, аби у році наступному не залишитися без надійних «помічників». Водночас при оформленні та відображенні в обліку операцій з передплати бухгалтер має пам’ятати декілька нюансів. На що саме слід звернути увагу, сьогодні нагадаємо.

Отже, наша п’ятірка рекомендацій бухгалтеру щодо оформлення та обліку передплати на наступний рік виглядає так.

img 1Попередня оплата при закупівлі періодичних видань допускається на строк не більше 12 місяців.

Це загальна вимога абз. 3 п. 1 постанови № 10701. Разом із тим конкретні строки та розмір попередньої оплати визначають головні розпорядники бюджетних коштів. Тож уважно читайте розпорядчі документи ваших «головнокомандувачів».

1 Постанова КМУ «Деякі питання здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» від 04.12.2019 р. № 1070.

Також майте на увазі: за відсутності положення про попередню оплату, затвердженого на рівні відповідного головного розпорядника, доведеться отримувати дозвіл на здійснення кожної такої операції. Не є винятком і передплата періодики.

img 2Застосування КЕКВ:

• передплата періодичних видань (у тому числі електронних) → 2210 (п.п. 3 п.п. 2.2.1 Інструкції № 3332);

2 Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333.

• оплата послуги доступу до інформаційних ресурсів → 2240 (абз. 8 п.п. 1 п.п. 2.2.4 Інструкції № 333).

У будь-якому разі все залежить від формулювання предмета договору. Тому ретельно вивчайте умови договору. А краще, завчасно поцікавтеся у відповідного видавця, на яких умовах працює саме він.

img 3Порядок документування:

• оплата ← договір, рахунок + дозвіл (копія рішення про надання згоди) головного розпорядника;

• визнання витрат ← акт приймання-передачі періодичних видань (накладна).

Такий порядок документального оформлення зазначених операцій випливає з норм Методрекомендацій № 683.

3 Методичні рекомендації щодо переліку підтвердних документів для реєстрації бюджетних зобов’язань та проведення платежів, затверджені наказом Держказначейської служби від 29.04.2013 р. № 68.

Щодо періодичності надання документів, які засвідчують факт отримання періодики установою (акт приймання-передачі, накладна), варто домовитися з контрагентом заздалегідь.

Але пам’ятайте: такі документи мають надходити до установи не рідше одного разу на квартал.

img 4Порядок відображення на рахунках бухобліку:

передплата на наступний рік → витрати майбутніх періодів → субрахунок 2911.

Спочатку у звітному році дебетуємо субрахунок 2911 на загальну суму здійсненої передплати. Відповідно, в наступному році рівномірно розподіляємо та включаємо ці витрати до складу витрат відповідного звітного періоду. При цьому щоразу робимо запис: Дт 8013 — Кт 2911.

Періодичність списання витрат майбутніх періодів (шляхом їх віднесення на витрати звітного періоду) залишається на ваш вибір. Головне — робіть це поступово і виключно на підставі підтвердних документів щодо отримання періодичних видань.

Важливо!

Передплата періодики у поточному році на будь-який період цього ж року не вважається витратами майбутніх періодів.

Так, наприклад, у разі оформлення передплати у січні 2021 року на І півріччя 2021 року суми здійснених видатків підлягають списанню на витрати відповідного звітного періоду.

img 5Порядок відображення у звітності:

передплата на наступний рік (витрати майбутніх періодів) → ряд. 1200 ф. № 1-дс + ряд. 110 (140) ф. № 7д, № 7м4.

4 З урахуванням змін відповідно до Проекту наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку складання бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, звітності фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування».

Отже, суми передплати, віднесені до витрат майбутніх періодів, мають знайти своє відображення у фінансовій та бюджетній звітності.

А конкретно: сальдо субрахунку 2911 необхідно навести за кодом рядка 1200 Балансу (форма № 1-дс).

Водночас на цю ж суму потрібно показати дебіторську заборгованість за КЕКВ 2210 (або 2240) у Звіті про заборгованість за бюджетними коштами (форма № 7д, № 7м).

Необхідність відображення суми передплати, здійсненої у звітному році на наступний рік, зумовлена вимогою п. 3 розд. ІІІ Порядку № 445. Так, розпорядники бюджетних коштів повинні складати Звіт за формою № 7д, № 7м на підставі даних бухгалтерського обліку про фактичну дебіторську та кредиторську заборгованість, яка виникла при виконанні кошторису.

5 Порядок складання бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, звітності фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування, затверджений наказом Мінфіну від 24.01.2012 р. № 44.

Ось такі прості рекомендації щодо оформлення та обліку передплати на наступний рік. Сподіваємось, вони допоможуть вам відобразити ці операції в обліку та звітності.

І пам’ятайте: вашим незмінним помічником у вирішенні робочих питань завжди був та буде журнал «Бюджетна бухгалтерія». Бо тільки на сторінках нашого видання ви знайдете найсвіжішу інформацію і компетентні відповіді на ваші запитання.

Тож оформляйте передплату на улюблене видання, завантажуйте безкоштовний додаток для вашого смартфона і читайте наші публікації будь-де та будь-коли.

Зробити це можна дуже легко прямо на сайті: i.factor.ua.

До речі, тут же ви знайдете і чесні відгуки наших читачів — ваших колег.

Отже, читайте і робіть правильні висновки.

Мінфін підготував зміни до бюджетної звітності

На сайті Мінфіну (mof.gov.ua) опубліковано проєкт наказу про внесення змін до Порядку складання бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, звітності фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 24.01.2012 р. № 44.

Запропоновані зміни торкнуться, зокрема, бюджетних установ, підпорядкованість яких було змінено у зв’язку із зміною бюджету, з якого здійснювались видатки на їх утримання. Їм пропонують бюджетну звітність подавати за попередньою підпорядкованістю як таким, що припинили діяльність, в обсязі річної звітності.

При неможливості подання звітності до АС «Є-Звітність» через мережу Інтернет з технічних причин або в інших випадках, визначених законодавством, звітність може подаватися на паперових носіях. Але в подальшому її пропонують подавати до АС «Є-Звітність» після усунення обставин, які стали причиною подання звітності на паперових носіях. Також у новій редакції викладено такі форми:

• Звіт про надходження та використання коштів загального фонду (форма № 2д, № 2м);

• Звіт про надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги (форма № 4-1д, № 4-1м);

• Звіт про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень (форма № 4-2д, № 4-2м);

• Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (форма № 4-3д, № 4-3м);

• Звіт про заборгованість за бюджетними коштами (форма № 7д, № 7м).

Є ще й купа точкових змін у заповненні окремих рядків бюджетної звітності.

Зміни мають набути чинності із 01.01.2021 р.

Розпорядники та одержувачі бюджетних коштів складатимуть звітність з урахуванням змін починаючи зі звітності за січень 2021 року.

Кабмін хоче штрафувати бюджетників за порушення порядку подання звітності

Уряд на засіданні 03.12.2020 р. схвалив проєкт Закону України «Про внесення зміни до статті 16412 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо розширення переліку порушень бюджетного законодавства».

Він встановить адмінштраф за порушення встановлених строків та порядку подання фінансової та бюджетної звітності бюджетних установ або подання такої звітності у неповному обсязі.

Його розмір складе від 30 до 50 НМДГ (від 510 до 850 грн).

Але, щоб такі зміни запрацювали, необхідно ухвалення цього законопроєкту Радою.

Ну що ж, почекаємо…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі