Теми статей
Обрати теми

Матдопомога на «соцпобут» держслужбовцям: призначаємо ти виплачуємо правильно

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Головний спеціаліст державного органу (посадовий оклад — 5300 грн) прийнятий на роботу 01.12.2020 р. А вже 03.12.2020 р. він звернувся із заявою про надання йому допомоги на вирішення соціально-побутових питань. У колективному договорі та відповідному положенні держоргану встановлено, що така матдопомога виплачується у розмірі середньомісячної зарплати. Чи можна виплатити матдопомогу зазначеному працівнику? Якщо так, то як правильно розрахувати її суму?

Порядок надання допомоги

Відповідно до ч. 2 ст. 54 Закону про держслужбу1 державним службовцям може надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань. Порядок надання і розмір такої матдопомоги затверджені постановою № 5002.

1 Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

2 Постанова КМУ «Про порядок надання державним службовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань» від 08.08.2016 р. № 500.

Так, згідно з цією постановою держслужбовцям може надаватися матдопомога на «соцпобут» один раз на рік у розмірі середньомісячної зарплати на підставі особистої заяви. Рішення про надання матдопомоги приймає керівник державної служби в державному органі в межах затвердженого фонду оплати праці. Підставою для її виплати є заява державного службовця та наказ керівника.

Враховуйте, що матдопомога на «соцпобут» не має систематичного характеру, а є разовою виплатою, що надається працівнику в разі настання непередбачених обставин (наприклад, у разі скрутного матеріального становища, у зв’язку з тривалою хворобою, у зв’язку з родинними обставинами, на поховання тощо).

Умови виплати зазначеної допомоги, обставини, за яких вона виплачується, можна визначити у відповідному Положенні або у колективному договорі.

При цьому майте на увазі, що матдопомога на «соцпобут» не є обов’язковою виплатою і виплачується за наявності коштів (див. листи Мінсоцполітики від 15.02.2017 р. № 355/0/101-17/281, від 21.07.2015 р. № 409/13/116-15 та від 07.10.2016 р. № 1383/13/84-16).

Така допомога виплачується тільки після забезпечення працівників держоргану обов’язковими виплатами, тобто після виплати посадового окладу, надбавки за ранг та за вислугу років, грошової допомоги при наданні щорічної відпустки, щорічних відпусток та інших гарантованих виплат.

Якщо після виплати працівникам державного органу всіх обов’язкових складових їх зарплати не залишилось достатньо коштів для виплати «соціально-побутової» матдопомоги у розмірі середньомісячної зарплати, допомогу не призначають та не виплачують.

Щодо можливості виплати матдопомоги працівникам-новачкам зазначимо таке.

Річ у тому, що ані постановою № 500, ані іншим нормативним документом не передбачено обмеження щодо виплати допомоги залежно від стажу роботи. А тому держслужбовець, який нещодавно став до роботи, може отримати допомогу на «соцпобут».

Проте у цій ситуації слід бути досить обережним. Якщо попереднім місцем роботи держслужбовця був держорган, то тут слід отримати від попереднього роботодавця інформацію про надання працівнику матдопомоги в поточному році (див. лист Мінсоцполітики від 04.09.2013 р. № 963/13/84-13). Адже, як вже було зазначено вище, матдопомога на «соцпобут» може надаватися лише один раз на рік.

Розрахунок суми допомоги

Якщо рішення про надання «соцпобутової» матдопомоги прийнято, то важливо знати, як правильно розрахувати суму такої допомоги. Для цього слід звернутись до Порядку № 1003.

3 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

У загальному випадку розрахунок здійснюють виходячи з виплат за останні 2 календарних місяці, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата (абз. 3 п. 2 Порядку № 100).

Для працівників, які нещодавно прийняті до установи, закладу і які не мають двомісячного розрахункового періоду (працювали менше двох календарних місяців), середня зарплата розраховується виходячи із виплат за фактично відпрацьований час (абз. 3 п. 2 Порядку № 100).

Виплати, що включаються до розрахунку середньої зарплати для виплати матдопомоги, наведено у п. 3 Порядку № 100. Зазначимо, що всі виплати включаються до розрахунку в тому розмірі, у якому вони нараховані. У разі якщо кількість робочих днів відпрацьовано не повністю, премії, винагороди, інші заохочувальні виплати враховують пропорційно відпрацьованому часу.

Не включають до сумарного заробітку при розрахунку «середньої» виплати, які наведено у п. 4 Порядку № 100.

У разі якщо працівник не працював протягом двох останніх місяців, то середню зарплату розраховують виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Якщо ж працівник не працював останні 4 місяці, то середній заробіток розраховуються виходячи із встановленого у трудовому договорі посадового окладу (абз. 4 п. 2, абз. 3 п. 4 Порядку № 100).

Розглянемо на прикладі, як розрахувати суму матдопомоги на «соцпобут» у ситуації, що зазначена у запитанні.

Приклад. Держслужбовець 3 грудня 2020 року написав заяву з проханням надати йому матдопомогу на «соцпобут» у зв’язку з родинними обставинами. Цього ж дня керівник держоргану прийняв рішення здійснити таку виплату працівникові. Працівника прийняли на роботу 01.12.2020 р. Йому встановлено посадовий оклад у розмірі 5300 грн, надбавки за ранг та вислугу років працівник ще не має (йому встановлено строк випробування).

У цьому прикладі у працівника немає розрахункового періоду та заробітку, адже він написав заяву про надання матдопомоги майже відразу після прийняття на роботу.

Середню зарплату в цьому випадку розраховують виходячи з окладу, установленого працівнику. Враховуючи, що посадовий оклад держслужбовця становить 5300 грн, то сума матдопомоги на «соцпобут» дорівнює 5300 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі