Теми статей
Обрати теми

Кабмін заборонив попередню оплату під час карантину

Кабмін постановою від 02.12.2020 р. № 1198 заборонив на період дії карантину здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти, крім закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для боротьби з COVID-19.

Відповідні зміни внесено до постанов КМУ «Деякі питання здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» від 04.12.2019 р. № 1070 і «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 22.07.2020 р. № 641.

Зокрема:

1. Пункт 2 постанови № 1070 доповнено абзацом такого змісту:

«на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, попередня оплата товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти, здійснюється розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів з урахуванням особливостей, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

2. Постанову № 641 доповнено пунктом 151 такого змісту:

«Заборонити на період дії карантину здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти, а Державній казначейській службі здійснення відповідних платежів, крім випадків, коли предметом закупівлі є товари, роботи і послуги, необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 р. № 225 «Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України», а також для виконання бюджетних програм, коди програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету яких відповідають кодам функціональної класифікації видатків та кредитування бюджету 0710—0763 згідно із законом про Державний бюджет України на відповідний бюджетний період».

Також доручено розпорядникам (одержувачам) бюджетних коштів забезпечити перегляд умов укладених договорів про закупівлю товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти з урахуванням вимог постанови № 1198.

Постанова № 1198 набрала чинності 09.12.2020 р.

Кабмін спростив «середній» Порядок № 100

Уряд постановою від 09.12.2020 р. № 1213 прийняв зміни до Порядку № 1001. Нагадаємо, ці зміни ініціювало Мінекономіки кілька місяців тому. Стисло розглянемо основні зміни.

1 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Держслужбовці. Уточнили, що Порядок № 100 не поширюється на відрядження державних службовців. Це справедливо, адже відповідно до ч. 5 ст. 42 Закону про держслужбу2 за держслужбовцем на весь період відрядження зберігається його посада і зарплата.

2 Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

Відпустки. Відтепер Порядок № 100 буде поширюватись на розрахунок «середньої» при наданні усіх видів відпусток, передбачених законодавством, або виплати компенсації за їх невикористання. Виняток — відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами.

Коригування. Виключили п. 10 з Порядку №100. Він був присвячений коригуванню середнього заробітку при підвищенні посадових окладів. Аргумент: цей механізм був розроблений для збереження заробітку працівників за часів гіперінфляції і вже застарів.

Водночас виключили норму, за якою з розрахункового періоду вилучали час до зміни структури зарплати з одночасним підвищенням посадових окладів.

Премії. Змінили порядок врахування премій, які виплачують за 2 місяці і більш тривалий проміжок часу. Тепер їх суму потрібно буде розкидати на місяці розрахункового періоду.

Виплати. Осучаснили перелік виплат, які мають враховуватись при обчисленні середньої зарплати. Замість переліку таких виплат у п. 3 Порядку № 100 прописали норму, згідно з якою при обчисленні «середньої» враховуються всі суми нарахованої зарплати згідно із законодавством та умовами трудового договору, крім зазначених у п. 4 цього Порядку.

Водночас доповнили перелік виплат, які не враховують при обчисленні середньої зарплати, зарплатою, нарахованою за час роботи у виборчих комісіях, комісіях всеукраїнського референдуму і винагородою державним виконавцям.

Також тут прямо прописали премію за результатами щорічного оцінювання службової діяльності держслужбовців.

Хоча й раніше вона також не включалась до розрахунку як разова винагорода за підсумками роботи за рік.

Розрахунок з окладу. Якщо в розрахунковому періоді у працівника не було заробітку, то, як і раніше, розрахунок проводиться виходячи із установленого йому посадового окладу (тарифної ставки).

Але якщо встановлений оклад (ставка) менше мінімальної зарплати, то до розрахунку береться саме з «мінімалки».

При неповній зайнятості розрахунок проводиться виходячи з розміру мінзарплати, обчисленого пропорційно до умов укладеного трудового договору.

Перший робочий день. Зафіксували норму: якщо працівника прийнято (оформлено) на роботу не з першого числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховують до розрахункового періоду. Раніше так можна було робити за роз’ясненнями Мінсоцполітики (лист від 06.10.2014 р. № 493/18/99-14).

Які наслідки матимуть ці зміни? Про це поговоримо у наступному номері нашого журналу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі