Теми статей
Обрати теми

Закупівля масок та деззасобів: яку процедуру обрати

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Для забезпечення карантинних заходів заклад освіти закуповує одноразові медичні маски та засоби для дезінфекції. Видатки на ці потреби становлять 70 тис. грн. Чи обов’язково при закупівлі таких товарів застосовувати спрощену закупівлю? Чи є якісь особливості стосовно такої закупівлі?

Відразу зазначимо, що для закупівлі таких товарів не потрібно застосовувати спрощену закупівлю.

Це пов’язано з тим, що для противірусних закупівель розроблено окремий законодавчий механізм закупівель, на який не поширюється дія Закону № 9221. Про це зазначено в п. 3 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922.

1 Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII.

До речі, такий механізм противірусних закупівель почав працювати з 17.03.2020 р. та діятиме він до 31.03.2022 р.

Отже, особливий порядок здійснення закупівель товарів, робіт та послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), був запроваджений Законом № 5302 та втілений у життя Кабміном завдяки затвердженню Порядку № 2253 та Переліку № 2254.

2 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 530-IX.

3 Порядок проведення закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України, затверджений постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 225.

4 Перелік товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України, затверджений постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 225.

img 1 з’ясуємо, на кого поширюється дія Порядку № 225.

Цікаво те, що в самому Порядку № 225 відсутні будь-які винятки щодо сфери його застосування. Навіть, навпаки, у п. 2 документа наведено пояснення термінів, які згадуються у цьому документі (а саме, «закупівля» та «особа, уповноважена замовником на проведення закупівель»). Також у цьому пункті Порядку зазначено, що інші терміни вживаються у значенні, наведеному в Законі № 922 та інших нормативно-правових актах.

До того ж у Порядку № 225 не визначено переліку замовників, які мають право застосовувати зазначений механізм закупівель. Виходить, що всі суб’єкти господарювання, які відповідають визначенню «замовник», який безпосередньо наведений в ст. 2 Закону № 922, можуть здійснювати закупівлі з урахуванням вимог Порядку № 225.

Отже, застосовувати Порядок № 225 можуть не тільки заклади охорони здоров’я, які залучені до боротьби з короновірусом, але й інші суб’єкти господарювання. Це означає, що заклади освіти, які є замовниками для цілей Закону № 922, на загальних умовах можуть керуватись Порядком № 225.

img 2 замовники здійснюють противірусні закупівлі лише тих товарів, робіт та послуг, які наведені в Переліку № 225.

І якщо говорити про такі товари, як засоби індивідуального захисту (наприклад, медичні маски, рукавички чи респіратори) та дезінфекційні засоби й антисептики, то їх дійсно можуть закуповувати за спрощеним механізмом усі замовники.

Але якщо взяти інші товари з Переліку № 225, наприклад, лікарські засоби чи медичне обладнання, то їх можуть закупити у такий спрощений спосіб тільки заклади охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19.

img 3 визначимо особливості противірусних закупівель, на які слід звернути увагу закладу освіти-замовнику.

Насамперед варто призначити особу, яка буде проводити такі закупівлі, тобто уповноважену особу. Звичайно, цим може займатись особа, яка займається спрощеними закупівлями. Але все ж таки про те, що до обов’язків та повноважень такої особи належить і закупівля противірусних товарів, радимо зазначити в окремому розпорядчому документі (наказі або розпорядженні).

Отже, всі подальші дії щодо противірусних закупівель буде виконувати призначена особа, яка, зокрема:

• визначає (планує) наявну потребу у закупівлі товарів, робіт і послуг, наведених у Переліку № 225;

• складає річний план закупівель та оприлюднює його через електронну систему закупівель Prozorro;

• оприлюднює оголошення про закупівлю, зазначаючи технічні, якісні та інші характеристики предмета закупівлі;

• оприлюднює в електронній системі іншу інформацію, зазначену в п. 6 Порядку № 225;

• вчиняє інші дії, передбачені Порядком № 225 (зокрема, оприлюднює договір про закупівлю з додатками, звітує про укладений договір та звіт про виконання договору закупівлі в електронній системі Prozorro).

Також із цього питання радимо вам взяти до уваги роз’яснення щодо реалізації вимог Порядку № 225, які наведено в листі Мінекономрозвитку від 01.04.2020 р. № 3304-04/22081-065.

5 Див. «Бюджетна бухгалтерія» , 2020, № 14.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі