Теми статей
Обрати теми

Центр профрозвитку педагогів: установлюємо «вислужну» надбавку консультанту

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
У центрі професійного розвитку педагогічних працівників працює 5 консультантів. Чи мають вони право на надбавку за вислугу років? До цього всі вони займали посаду методиста методичного центру. Чи входить час роботи на цій посаді до стажу для виплати «вислужної» надбавки за посадою консультанта?

Методцентри → центри профрозвитку

З 1 вересня 2020 року науково-методичні та методичні кабінети і центри трансформувались у центри професійного розвитку педагогічних працівників (далі — ЦПРПП).

Законодавці у п. 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону про повну загальну середню освіту1 прописали, що органи місцевого самоврядування (ОМС) та місцеві державні адміністрації мають забезпечити створення районних, міських (районних у містах) ЦПРПП. Причому не на порожньому місці, а шляхом реорганізації науково-методичних (методичних) установ (центрів, кабінетів).

1 Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX.

Також на місцеву владу поклали обов’язок організувати і забезпечити відбір працівників до зазначених центрів на конкурсних засадах. Строк — до 1 вересня 2020 року.

Заклади післядипломної освіти реорганізація не зачепила.

Реорганізація пройшла успішно. Наприкінці літа по всій країні запрацювали ЦПРПП.

Сама необхідність такої реорганізації обумовлена абз. 2 ч. 3 ст. 52 Закону про повну загальну середню освіту. Тут прописано: ЦПРПП функціонують з метою забезпечення професійного розвитку педагогічних працівників, здійснення їх науково-методичної підтримки у системі загальної середньої освіти. Положення про ЦПРПП затверджує Кабмін.

КМУ впорався вчасно. Постановою № 6722 він затвердив Положення про ЦПРПП. Воно набуло чинності 05.08.2020 р.

2 Постанова КМУ «Деякі питання професійного розвитку педагогічних працівників» від 29.07.2020 р. № 672.

Положення про ЦПРПП установлює завдання цієї установи, а також прописує норми щодо управління, кадрового забезпечення та фінансування. Відзначимо кілька кадрових моментів.

Штатний розпис. Цей важливий документ ЦПРПП затверджує його засновник відповідно до законодавства. Штатний розпис передбачає посади консультанта, психолога, бухгалтера, працівників, які виконують функції з обслуговування. Кількість посад знову ж таки визначає засновник.

А якщо необхідні додаткові посади? Рішення приймає засновник. Реалізується воно за рахунок спеціального фонду.

При цьому директор ЦПРПП також вирішує кадрові питання, зокрема:

• призначає на посаду працівників центру, звільняє їх із займаної посади відповідно до законодавства, затверджує посадові інструкції, заохочує працівників і накладає на них дисциплінарні стягнення;

• залучає юридичних та фізичних осіб до виконання завдань центру, укладаючи з ними цивільно-правові договори відповідно до своєї компетенції.

Вимоги до посад. На посади директора та інших педагогічних працівників центру призначаються особи, які:

• є громадянами України;

• вільно володіють державною мовою;

• мають вищу педагогічну освіту ступеня не нижче магістра;

• мають стаж педагогічної та/або науково-педагогічної роботи не менше 5 років;

• пройшли конкурсний відбір і визнані переможцями конкурсу відповідно до порядку, затвердженого засновником.

Кадрові та оплатні зміни

Одночасно із затвердженням Положення про ЦПРПП Кабмін уніс зміни до деяких своїх постанов. Ці зміни набрали чинності 01.09.2020 р.

Відпустка. Директор, консультант, психолог ЦПРПП мають право на щорічну основну відпустку тривалістю 42 календарних дні.

Відповідні зміни внесли до Порядку № 3463. ЦПРПП замінили навчально-методичні (методичні) кабінети (центри).

3 Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затверджений постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346.

Педпрацівники. До кола педагогічних працівників додали директора, консультанта та психолога ЦПРПП (оновлений Перелік № 9634).

4 Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Отже вони мають право на гарантії, передбачені для педпрацівників.

Про одну з них читайте далі.

Посадові оклади. До «освітнього» розділу І додатка 2 до постанови № 12985 додали посади педагогів ЦПРПП та їх тарифні розряди:

5 Постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298.

• директор — 15 тарифний розряд;

• консультант і психолог — 14 тарифний розряд.

Підвищення окладу. Директор, консультант і психолог ЦПРПП мають підвищення посадового окладу на 10 % ставки зарплати викладача вищої категорії (додаток 1 до постанови № 6436).

6 Постанова КМУ «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки» від 20.04.2007 р. № 643.

Зауважимо: раніше таке підвищення мали тільки методисти навчально-методичних (методичних) кабінетів (центрів).

При цьому підвищення залишилось незмінним для методистів організаційно-методичних кабінетів обласних дитячих клінічних лікарень.

«Вислужна» надбавка

Виплата надбавки за вислугу років гарантована педагогічним працівникам ч. 4 ст. 61 Закону про освіту7. Цю надбавку виплачують щомісячно у відсотках до посадового окладу залежно від стажу педагогічної роботи у таких розмірах:

7 Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII.

• понад 3 роки — 10 %,

• понад 10 років — 20 %,

• понад 20 років — 30 %.

У п. 2 Порядку № 788, зокрема, установлено: до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховується час роботи на посадах, передбачених Переліком № 963.

8 Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затверджений постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78.

Як ми з’ясували вище, з 01.09.2020 р. сюди додали й посаду консультанта ЦПРПП.

Дія Порядку № 78 поширюється на працівників, які займають посади згідно з Переліком № 963 та на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів і установ освіти.

Тут слід дещо уточнити. Умови оплати праці працівників закладів та установ освіти затверджені наказом № 5579. Проте у цьому наказі немає жодного слова про ЦПРПП та, зокрема, консультантів.

9 Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Водночас з 01.09.2020 р. підрозд. 2 розд. І додатка 2 до постанови № 1298 містить тарифний розряд для консультанта ЦПРПП — 14. А сам розд. 2 має назву «Інші навчальні заклади та установи освіти».

Отже, робимо висновок: посада консультанта ЦПРПП виконує 2 умови для встановлення надбавки за вислугу років:

• міститься у Переліку № 963;

• на неї поширюються умови оплати праці працівників закладів та установ освіти.

ВАЖЛИВО!

Консультант ЦПРПП має право на надбавку за вислугу років.

Що стосується заробленого стажу на посадах методистів методцентру, то тут також усе нескладно. Із ними ситуація схожа.

Посада методиста також зазначена у Переліку № 963. Оплата праці проводиться (проводилась) згідно з «освітнім» наказом № 557 (додаток 6).

Отже, час роботи на посаді методиста науковометодичного (методичного) кабінету (центру) зараховується до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років за посадою консультанта ЦПРПП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі