Теми статей
Обрати теми

Допомога від держави у разі втрати роботи

Прес-служба Мінекономіки разом із Державним центром зайнятості 06.07.2020 р. проінформували населення щодо актуальних питань, які стосуються втрати роботи, отримання фінансової допомоги або допомоги у пошуку нової роботи, за відповідальність у разі зловживання статусом безробітного. Розглянемо детальніше.

Ураховуючи епідеміологічну ситуацію в регіонах, переважна більшість центрів зайнятості продовжує працювати дистанційно.

Зареєструватись як безробітний можливо в режимі онлайн (покрокова інструкція розміщена на сайті Державного центру зайнятості) або залишити заяви безпосередньо в центрі зайнятості у скриньці для кореспонденції.

А ось власники електронного цифрового ключа можуть подати заяви через додаток «Дія» (інструкція є на сайті Державного центру зайнятості).

Також Держслужба зайнятості звернула увагу громадян України на необхідність добросовісного використання прав і обов’язків, пов’язаних із набуттям статусу безробітного. Є випадки, коли особи реєструються в службі зайнятості як безробітні, проте паралельно отримують дохід. Такі дії обертаються негативними наслідками, передусім, для самих безробітних.

Увага! Отримання доходу або реєстрація ФОП буде підставою для віднесення безробітного до зайнятого населення. Якщо безробітним буде укладено договір цивільно-правового характеру або трудовий договір, то він має повідомити центр зайнятості про цей факт. Відповідальність за достовірність поданих до центру зайнятості даних і документів покладається на безробітного (ст. 44 Закону України «Про зайнятість населення»).

Можливі наслідки зловживання статусом безробітного:

1. Скорочення тривалості виплат. Тривалість виплати допомоги по безробіттю скорочується на строк до 90 календарних днів, якщо була прихована інформація про працевлаштування на тимчасову роботу (зокрема, за межами України) або здійснення іншої діяльності за винагороду в період одержання допомоги по безробіттю (п. 4 ч. 5 ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»).

2. Стягнення неправомірно виплачених коштів. Державна служба зайнятості вправі у судовому порядку здійснити стягнення коштів з отримувача допомоги, яка виплачувалась без належної правової підстави. Верифікацію та моніторинг центр зайнятості проводить постійно. Інформація про виконання робіт за винагороду надходить від органів Пенсійного фонду України; виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань підтверджують статус підприємця.

3. Кримінальна відповідальність. За певних обставин отримувачі допомоги по безробіттю, які мають додатковий дохід і приховують цей факт, можуть понести кримінальну відповідальність, яка кваліфікується як шахрайство (ст. 190 Кримінального кодексу України).

Розмір допомоги по безробіттю визначається залежно від страхового стажу людини та її заробітної плати. Допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру.

Максимальний розмір допомоги по безробіттю наразі становить 8788 грн (4 прожиткових мінімуми для працездатних осіб).

Розмір мінімальної виплати допомоги по безробіттю, що виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу та заробітної плати, становить 1800 грн, а особам, виплати яким призначаються без урахування страхового стажу та заробітної плати, — 1000 грн (на період дії карантину + 30 календарних днів після його закінчення).

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів, а для осіб передпенсійного віку — 720 календарних днів.

Створено належні умови для професійного навчання публічних службовців в умовах карантину

Нацагентство з питань держслужби на своєму сайті (nads.gov.ua) повідомило, що 02.07.2020 р. набрала чинності постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 25.06.2020 р. № 532, якою створено належні умови для професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування в умовах встановленого карантину, а саме:

передбачено можливість перегляду і внесення змін (у разі потреби) до затвердженої індивідуальної програми підвищення рівня професійної компетентності/індивідуальної програми професійного розвитку (зміни до Порядку проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців, затвердженого постановою КМУ від 23.08.2017 р. № 640);

збільшено до 50 % частку самоосвіти (у 2020 році) серед інших видів професійного навчання в межах виконання індивідуальної програми (зміни до Положення про систему професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, затвердженого постановою КМУ від 06.02.2019 р. № 106).

До відома: до внесених змін частка самоосвіти серед інших видів професійного навчання в межах виконання індивідуальної програми мала становити не менше 10 і не більше 20 % загальної кількості отриманих кредитів ЄКТС за результатами виконання програми.

Отже, у 2020 році державний службовець у межах виконання індивідуальної програми може набирати 1 кредит ЄКТС, де частка самоосвіти має становити не більше 0,5 кредиту ЄКТС, а частка інших видів професійного навчання — не менше 0,5 кредиту ЄКТС.

Нагадаємо: кредит Європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи (ЄКТС) — це одиниця вимірювання обсягу навчального навантаження учасників професійного навчання, необхідного для досягнення визначених (очікуваних) результатів навчання. Обсяг одного кредиту ЄКТС становить 30 годин. Кількість кредитів ЄКТС, які нараховуються за окремими видами самоосвіти, визначено у додатку до Порядку нарахування кредитів ЄКТС за результатами професійного навчання, затвердженого наказом НАДС від 12.12.2019 р. № 226-19.

Окрім того, відтепер підвищення кваліфікації за програмами будь-якого обсягу можна проходити дистанційно.

Відповідно до внесених змін підсумковий контроль за програмами дистанційної форми навчання суб’єкти надання освітніх послуг у сфері професійного навчання (провайдери) мають право проводити дистанційно у режимі реального часу (наказ НАДС від 26.05.2020 р. № 84-20).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі