Теми статей
Обрати теми

Педагоги-пенсіонери: привіт, строковий трудовий договір

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Новий Закон про повну загальну середню освіту набрав чинності 18 березня цього року. Він приніс із собою багато цікавого в освітній процес. Однією із новацій став добровільно-примусовий перехід педагогів-пенсіонерів на роботу за строковими трудовими договорами. Крайній строк заміни договорів — 1 липня 2020 року. Тож фактично вже це питання має бути вирішеним. Наша стаття допоможе вам перевірити, чи все зроблено правильно.

Уже з 1 липня 2020 року всі педагогічні працівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти (ЗСО), які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, мають працювати на основі строкових трудових договорів. На першому етапі йдеться про договори на 1 рік, а потім їх можна буде переукладати (причому необмежену кількість разів) на строк від 1 до 3 років.

Цього вимагає Закон № 4631. Деякі норми цього документа слід розібрати докладно. Проаналізуємо їх разом.

1 Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX.

Рухаємось по тексту Закону № 463. Спочатку зустрічаємо абз. 3 ч. 2 ст. 22 цього Закону. Він висуває загальну вимогу для педагогів-пенсіонерів працювати за строковими трудовими договорами на строк від 1 до 3 років.

Їдемо далі — аж у розділ Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 463. Там у п.п. 2 п. 3 знаходимо перехідну норму, яка говорить наступне: набрання чинності цим Законом є підставою для припинення безстрокового трудового договору з педагогічними працівниками державних і комунальних ЗСО, яким виплачується пенсія за віком, згідно з п. 9 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

До 1 липня 2020 року керівники ЗСО вже повинні були припинити безстрокові трудові договори з педпрацівниками-пенсіонерами й одночасно укласти з ними трудові договори строком на 1 рік. Після сплину першого року роботи за строковим трудовим договором з такими педагогічними працівниками можна буде укладати строкові трудові договори на 1 — 3 роки (відповідно до абз. 3 ч. 2 ст. 22 Закону № 463).

Тут же є ультимативна норма: якщо педагоги не згодні продовжувати працювати на умовах строкового трудового договору, то їх звільняють за п. 9 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

Ще поборемося

Профспілка працівників освіти та науки України не погоджується із вимогами Закону № 463 щодо заміни безстрокових трудових договорів на строкові на 1 — 3 роки для педагогів-пенсіонерів за віком. На думку її представників, така вимога є дискримінацією за ознакою віку, що суперечить Конституції України, міжнародним зобов’язанням України (зокрема, Директиві Ради № 2000/78/ЄС, Рекомендаціям МОП № 162 та № 166), законодавству про працю та про соціальний захист населення, а також антидискримінаційному законодавству України.

Таку думку підтримують і деякі народні обранці. Вже зареєстровано як мінімум 2 законопроєкти, які покликані скасувати норми Закону № 463 щодо укладання із педагогами-пенсіонерами строкових трудових договорів та звільнення їх у випадку незгоди працювати на таких умовах.

Наразі законопроєкти від 05.05.2020 р. № 3430 та від 21.05.2020 р. № 3430-1 лише на етапі ознайомлення та опрацювання у комітетах. Якщо хоча б одна із законодавчих ініціатив досягне успіху, то потрібно буде відновити (або укласти заново) безстрокові трудові договори із педагогами-пенсіонерами, з якими вони були припинені на вимогу Закону № 463.

Однак поки що немає гарантій, що старання «освітньої» Профспілки та депутатів увінчаються успіхом. А тому давайте проаналізуємо більш детально, як працювати педагогам-пенсіонерам в епоху строкових трудових договорів.

Кого стосується?

Під час реалізації норм Закону № 463 на практиці виникає чимало запитань. Наведемо деякі з них:

— Хто саме входить до кола педагогів-пенсіонерів, яких спіткала доля переходу на строковий трудовий договір?

— Чи стосується це закладів дошкільної, позашкільної, професійно-технічної освіти?

— Чи потрібно переводити на строковий трудовий договір вчителя, який працює у закладі освіти, перебуваючи на пенсії за вислугою років як військовослужбовець?

Відповіді на ці та подібні запитання лежать практично на поверхні. Аби їх знайти, потрібно лише уважно прочитати «букву закону». Тож, розкладемо все по поличках.

Схематично норма п. 3 ч. 2 с. 22 Закону № 463 виглядає наступним чином:

img 1

Схематична візуалізація п. 3 ч. 2 ст. 22 Закону № 463

Отже, розірвати безстроковий трудовий договір потрібно з працівниками, які одночасно відповідають трьом критеріям:

1) є педагогічними працівниками. Хто саме належить до них, можна легко з’ясувати, відкривши Перелік № 9632. Тут, зокрема, зазначені вчитель, практичний психолог, керівник гуртка тощо. Якщо працівник не є педагогічним працівником, наприклад, медичні працівники, персонал харчоблоків, то їх не треба чіпати;

2 Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963

2) працюють у державних і комунальних ЗСО. Отже, якщо мова заходить за педагогів закладів дошкільної, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти, які мають ліцензію на провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти, то їх обговорювані зміни не стосуються. Розірвання безстрокових трудових договорів та укладання строкових договорів стосуються тільки педагогів закладів загальної середньої освіти;

3) отримують пенсію за віком. У багатьох ЗСО працюють педагоги, які перебувають на пенсії, але не за віком, а, наприклад, за вислугою років або по інвалідності. Наприклад, військовослужбовці «у відставці» викладають предмет «Захист України». Такі працівники залишаються працювати за колишніми правилами — за безстроковими трудовими договорами.

Усе це підтверджують фахівці МОН у листі від 28.04.2020 р. № 4/1684-20.

Керівники-пенсіонери

Керівники ЗСО також відчули на собі вітер змін та попрощались із безстроковими трудовими договорами. Законодавець наказав до 1 липня 2020 року перевести їх на контракти строком 6 років (п.п. 2 п. 3 розд. Х Закону № 463).

За загальним правилом контракт укладається із особою, яка стала переможцем конкурсу на посаду керівника ЗСО. Строк — 6 років. Якщо приходить новачок, то із ним підписують договір на 2 роки. Після закінчення строку дії такого контракту та за умови належного його виконання сторони можуть продовжити строк дії відповідного строкового трудового договору ще на 4 роки без проведення конкурсу.

Адже згідно з абз. 3 ч. 12 ст. 39 Закону № 463 до першого шестирічного строку включається дворічний строк перебування на посаді керівника ЗСО, призначеного вперше. Під словом «вперше» розуміється призначення на посаду керівника ЗСО особи, яка не обіймала раніше аналогічної посади в жодному ЗСО. На це звертає увагу МОН у листі від 08.04.2020 р. № 1/9-201.

Для тих керівників, які до 01.07.2020 р. перебували на посаді за безстроковими трудовими договорами, передбачений «лайт»-варіант переходу на контракти: договір підписують на 6 років без проведення конкурсу. А от з керівниками-пенсіонерами контракт укладається на 1 рік.

МОН у листі від 08.04.2020 р. № 1/9-201 роз’яснює, що після завершення строку трудового договору такі особи мають право обиратися на посаду керівника того самого закладу освіти ще на один строк відповідно до ст. 39 Закону № 463. При цьому пенсіонер за віком, який став переможцем конкурсу, має право укласти контракт строком на 6 років. Якщо після 01.07.2020 р. пенсіонер призначений на посаду керівника ЗСО за результатами конкурсу вперше, то з ним укладають контракт на 2 роки. Тобто діють загальні «контрактні» правила для керівників ЗСО.

ВАЖЛИВО!

Досягнення пенсійного віку керівником закладу освіти, з яким укладено контракт на визначений строк, не є підставою дострокового припинення строку дії контракту.

Тобто, якщо керівник ЗСО під час дії контракту досягає пенсійного віку та йому призначається пенсія за віком, то розривати контракт підстав немає.

Тут знову ж таки будьте уважними. Все вищеописане стосується виключно керівників державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які отримають пенсію за віком.

Перевірили, чи не розірвали ви часом безстроковий трудовий договір із пенсіонером, з яким цього робити було не потрібно? Чудово! Переходимо до найцікавішого моменту — процедури укладання строкових договорів.

Переведення & звільнення-прийняття

Як правильно оформити новий трудовий договір із педагогами-пенсіонерами: припинити безстроковий договір та укласти строковий чи перевести «одним махом»? На жаль, тут все неоднозначно. Для того, щоб визначитись, давайте ще раз перечитаємо норми Закону № 463, а потім ознайомимось із позицією МОН та Держпраці.

Що пропонує Закон № 463?

В абз. 3 ч. 2 ст. 22 цього Закону сказано, що набрання чинності цим Законом є підставою для припинення безстрокового трудового договору з педпрацівниками державних і комунальних ЗСО, яким виплачується пенсія за віком. При цьому слід вказувати п. 9 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

До 1 липня 2020 року потрібно було припинити безстрокові трудові договори з педпрацівниками-пенсіонерами за віком і одночасно укласти з ними трудові договори строком на 1 рік. У разі незгоди з таким перебігом подій — звільнення за тим же п. 9 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

Після прочитання «букви закону» бачимо, що тут явно описана схема «звільнили-прийняли», тобто припиняємо безстроковий трудовий договір та одночасно укладаємо строковий на 1 рік.

Нібито все ясно, але реалізувати не так просто.

По-перше, звільнити та прийняти працівника одночасно (як того вимагає Закон № 463) не вийде. Адже день звільнення є останнім робочим днем. Тому можна діяти так: сьогодні звільнили (припинили безстроковий трудовий договір), завтра — прийняли (уклали строковий договір).

По-друге, потрібно провести всі необхідні документальні оформлення, зокрема внести записи про звільнення та прийняття до трудової книжки, подати Повідомлення про прийняття на роботу до органу державної податкової служби.

По-третє, і тут, напевно, найскладніше. Оскільки «час Ч» припав на 1 липня, тобто на розпал літа, то постає багато питань стосовно щорічної відпустки.

Безстроковий трудовий договір розривається, а отже, із працівником у день звільнення потрібно провести остаточний розрахунок. У тому числі виплатити компенсацію за дні невикористаної відпустки. Далі працівник приймається за новим трудовим договором (строковим на 1 рік), а отже, відпускний стаж починаємо рахувати заново.

А що далі робити із відпусткою? Відповідно до ч. 14 ст. 10 Закону про відпустки3 керівним, педагогічним, науковим, науково-педагогічним працівникам, спеціалістам навчальних закладів щорічні відпустки повної тривалості у перший та наступні робочі роки надаються у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу. Після прийняття за строковим трудовим договором починається перший рік роботи. І що ж це виходить: виплатили компенсацію за відпустку за безстроковим трудовим договором і тут же надали відпустку за строковим договором?

3 Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР

А якщо працівник знаходиться у відпустці, як тоді його звільняти? Відкликати з відпустки — звільнити — прийняти — відправити назад у відпустку? Запитань море, а відповіді потрібно шукати як скарби затонулих кораблів. Вочевидь, аби уникнути таких ситуацій, МОН пропонує інший шлях — переведення.

Позиція МОН

У своїх листах від 08.04.2020 р. № 1/9-201 та від 27.04.2020 р. № 4/1671-20 фахівці МОН зазначають, що Закон № 463 передбачає не «звільнення» педагогічних працівників, яким виплачується пенсія за віком, а визначає механізм їх переведення з безстрокових трудових договорів на строкові на 1 рік. Після закінчення строку дії таких однорічних договорів можна укладати нові договори на 1 — 3 роки відповідно до абз. 3 ч. 2 ст. 22 Закону № 463 (ср. ). При цьому не визначено, скільки разів можна переукладати такі договори.

А от саме звільнити педпрацівника, який отримує пенсію за віком, можна лише у тому випадку, якщо він не бажає продовжувати свою педагогічну діяльність на основі строкового трудового договору.

Як саме переводити працівників на строкові договори? Тут фахівці МОН звернулись до практики застосування трудового законодавства та рекомендували повідомити працівника про його переведення не пізніше ніж за 2 місяці до дня видання наказу про його переведення (але не пізніше 30 квітня 2020 року). Повідомити потрібно було в будь-який зручний і доступний спосіб, у тому числі шляхом надсилання на адресу педпрацівника рекомендованого листа з повідомленням про вручення. Наказ про переведення видавався керівником закладу освіти виключно на підставі згоди працівника на продовження трудових відносин на умовах строкового трудового договору. «Згода» працівника зараховується, якщо він надав її, написавши відповідну заяву, або підписавши строковий трудовий договір, або ж у будь-який інший зручний спосіб, погоджений між педпрацівником і керівником ЗСО. Якщо ж до 01.07.2020 р. педпрацівник-пенсіонер не надав відповідну письмову згоду на продовження трудових відносин за строковим трудовим договором, то його потрібно було звільнити за п. 9 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

Повідомлення за 2 місяці — щось знайоме, чи не так? Тут явно замішана ч. 3 ст. 32 КЗпП. Згідно з нею повідомляти працівників за 2 місяці потрібно у випадку зміни істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Якщо працівник відмовляється продовжувати роботу у зв’язку зі зміною істотних умов праці, то його звільняють за п. 6 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

А звідки взялось поняття «переведення»? Воно фігурує в ч. 2 ст. 32 КЗпП у розумінні переведення на іншу роботу в тій же установі, організації, а також переведення на роботу в іншу установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з установою, організацією. Таке переведення допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених ст. 33 КЗпП (тимчасове переведення) та в інших випадках, передбачених законодавством. Якщо працівник не згодний на переведення, то його звільняють на підставі п. 6 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

У варіанта «переведення» на відміну від «звільнення-прийняття» є велика перевага: зберігається відпускний стаж і право на відпустку.

Такої ж думки дотримуються і фахівці МОН у роз’ясненні, що розміщене на офіційному сайті Міносвіти у розділі «Новини» від 21.04.2020 р. (mon.gov.ua/ua/news/mon-nagoloshuye-direktori-shkil-mayut-zabezpechiti-mozhlivist-uchitelyam-pensioneram-prodovzhiti-svoyu-robotu-na-strokovih-dogovorah). При переведенні вчителів-пенсіонерів на строкові договори їхній розмір зарплати не може бути змінено, оскільки вони обіймають ті самі посади, виконують той самий обсяг робіт, зберегли відповідну кваліфікаційну категорію. Це випливає з п.п. 9 п. 3 розд. Х Закону № 463. Зберігаються також щорічна відпустка та інші права вчителя.

Позиція Держпраці

Фахівці Держпраці у листі від 25.05.2020 р. № 2822/3.1/3.1-зв-20 зауважують, що припинення безстрокових трудових договорів із педагогами-пенсіонерами та укладання строкових є зміною істотних умов праці. А тому про такі зміни потрібно було повідомити працівників не пізніше ніж за 2 місяці (ч. 3 ст. 32 КЗпП). При цьому, дотримуючись норми ч. 4 ст. 32 КЗпП, трудові договори з педагогами, які не згодні працювати на умовах строковості, потрібно припиняти за п. 6 ч. 1 ст. 36 КЗпП — за відмову від продовження роботи у зв’язку зі зміною істотних умов праці. В принципі, все логічно. Але…

У чому «сіль»? У ч. 1 ст. 36 КЗпП є п. 9. Він містить таке формулювання причини звільнення, як «підстави, передбачені іншими законами». Оскільки першочергово трудові відносини припиняються із працівниками на вимогу Закону № 463 (тобто саме з підстави, передбаченої іншим законом), то саме у цій ситуації доцільно застосовувати п. 9 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

Хоча у звільненні за п. 6 ч. 1 ст. 36 КЗпП є свої плюси, наприклад, виплата вихідної допомоги у розмірі не менше середньомісячної зарплати (ст. 44 КЗпП). А при звільненні за п. 9 вихідна допомога, на жаль, «не світить».

Як би там не було, вочевидь обирати між пунктами ст. 36 КЗпП доведеться лише у випадку прощання із педагогом-пенсіонером у разі його незгоди працювати за строковим трудовим договором. На нашу думку, більш підходящий варіант все ж таки п. 9 ч. 1 ст. 36 КЗпП — як спеціальна норма.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі