Теми статей
Обрати теми

Переведення до іншої установи: як бути з невикористаною «дитячою» відпусткою?

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Працівниця, яка має двох дітей віком 10 і 7 років, звільняється у зв’язку з переведенням до іншої установи. Вона не використала 20 календарних днів додаткової відпустки на дітей. Чи можна перерахувати суму компенсації за невикористані дні цієї відпустки на рахунок нового роботодавця?

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки1 одним із видів соціальних відпусток є додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

1 Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Порядок надання цієї відпустки встановлений ст. 1821 та 1861 КЗпП, а також ст. 19 Закону про відпустки.

Так, згідно із зазначеними нормами жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Зауважимо: додаткова відпустка на дітей надається всім працівникам, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Це означає, що для всіх працівників, у тому числі бюджетників (зокрема, педагогічних працівників, працівників установ соцзахисту населення, держслужбовців, посадових осіб місцевого самоврядування тощо), правила надання такої відпустки єдині.

Якщо працівник, який має право на «дитячу» відпустку, з будь-яких причин не скористався цим правом за декілька попередніх років, він може використати цю відпустку пізніше.

Строк давності, після якого втрачається право на додаткову відпустку на дітей, чинним законодавством не встановлений (див. листи Мінсоцполітики від 20.09.2013 р. № 807/13/155-13 та від 12.05.2015 р. № 256/13/116-15).

Крім того, зазначимо, що можливість заміни додаткової відпустки на дітей грошовою компенсацією у разі, якщо працівник продовжує працювати в цій установі, чинним законодавством не передбачена.

Важливо!

Отримати компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей працівник має право тільки в разі звільнення (ст. 24 Закону про відпустки).

Що стосується можливості перерахування такої суми новому роботодавцеві, то тут слід враховувати таке.

Стаття 24 Закону про відпустки дозволяє за бажанням працівника, який звільняється у зв’язку з переведенням до іншої установи, перерахувати новому роботодавцеві такого працівника грошову компенсацію тільки за невикористані ним дні щорічних відпусток.

Увага!

Додаткова відпустка на дітей є соціальною відпусткою і не належить до видів щорічної відпустки. У зв’язку із цим перераховувати компенсацію за невикористані дні такої відпустки на рахунок іншого роботодавця не можна.

Тому компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей ви повинні виплатити працівниці в день звільнення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі