Теми статей
Обрати теми

Прийнято рішення про звільнення орендарів держмайна від сплати орендної плати на час карантину

За повідомленням Фонду держмайна (www.spfu.gov.ua) Кабмін 15.07.2020 р. ухвалив ініційовану і підготовлену Фондом постанову, яка звільняє орендарів державної власності від орендної плати або ж надає знижки в 50 % та 75 % залежно від типів їхньої діяльності на період карантину.

Метою прийнятого рішення є надання підтримки бізнесу, який несе збитки у кризових умовах, спричинених пандемією коронавірусної інфекції.

Відповідно до ухваленої постанови, до переліку орендарів, які повністю звільняються від орендної плати за користування нерухомим держмайном на час карантину, належать:

• ті, які орендують приміщення в навчальних корпусах закладів освіти державної форми власності;

• ті, які орендують приміщення для розміщення приватних закладів освіти і державних закладів освіти, що частково фінансуються з державного бюджету, закладів освіти, що фінансуються з місцевого бюджету, державних та комунальних закладів позашкільної освіти (крім оздоровчих закладів для дітей та молоді) та закладів дошкільної освіти, фізкультурно-спортивних закладів, діяльність яких спрямована на організацію та проведення занять різними видами спорту, бібліотек, музеїв тощо;

• ті, які орендують приміщення з метою організації концертів та іншої видовищно-розважальної діяльності, побутового обслуговування населення; здійснення туроператорської та турагентської діяльності.

До переліку орендарів, для яких орендна плата за нерухоме державне майно знижена на 50 %, належать:

• ті, які використовують нерухоме держмайно для розміщення закладів харчування, ксерокопіювальної техніки, комп’ютерних клубів та інтернет-кафе, торговельних об’єктів з продажу промислових товарів (крім таких, що здійснюють роздрібну торгівлю засобами гігієни) і продажу непродовольчих товарів, що були у використанні, виставок образотворчої та книжкової продукції, виробленої в Україні, виставок непродовольчих товарів без здійснення торгівлі, готелів, транспортних підприємств з перевезення пасажирів, офісних приміщень;

• українські юридичні і фізичні особи, що є суб’єктами малого підприємництва, які провадять виробничу діяльність безпосередньо на орендованих виробничих площах;

• суб’єкти кінематографічної діяльності, основною діяльністю яких є кіновиробництво або технічне забезпечення і обслуговування кіновиробництва за умови, що вони внесені до Державного реєстру виробників, розповсюджувачів і демонстраторів фільмів.

Третя категорія орендарів — ті, хто отримав знижку в розмірі 75 %.

До них належать орендарі, які використовують нерухоме державне майно для розміщення на території аеропортів:

• кафе, барів, кафе-барів, закусочних, буфетів, кафетеріїв;

• ресторанів, ресторанів з нічним режимом роботи;

• їдалень, буфетів, які не здійснюють продаж товарів підакцизної групи;

• торговельних об’єктів.

Виконавчі документи дозволили пред’являти в електронній формі

Верховна Рада 15.07.2020 р. прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про виконавче провадження» щодо запровадження електронної форми виконавчого документа».

Зокрема, цим Законом унесено зміни до ч. 3 ст. 4 Закону України «Про виконавче провадження», якими передбачена можливість пред’явлення до примусового виконання виконавчих документів, виданих в електронній формі.

Виконавчий документ може бути видано у формі електронного документа відповідно до законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги».

Порядок пред’явлення до виконання виконавчих документів, виданих у формі електронного документа, визначається Мін’юстом.

Це дозволить скоротити строки для направлення їх на примусове виконання та пришвидшить проведення виконавчого провадження.

Не менш важливими факторами є зниження витрат на друк виконавчих документів і послуги поштового зв’язку.

Крім того, це дозволить зменшити частку ручної роботи, зробить процес проведення виконавчого провадження більш ефективним, технологічним та сучасним.

«Не треба поспішати з продовженням карантину надовго...» — Президент

За інформацією офіційного інтернет-представництва Президента України (www.president.gov.ua), під час традиційної селекторної наради за участю представників уряду та правоохоронних органів, яка відбулася під головуванням Президента, він наголосив, що не треба поспішати продовжувати карантин більше, ніж на місяць.

«Не треба поспішати з продовженням карантину надовго, треба діяти за розвитком ситуації. Всі вже втомилися від цього карантину. Потрібні чіткі рамки, як ми його продовжимо, щоб у людей були можливості для життя в безпеці, щоб міг функціонувати бізнес, щоб економіка не стояла на паузі. Тому спочатку продовжуємо на місяць, але не довше», — сказав Глава держави.

У відповідь міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що вже розроблено постанову зі змінами щодо існування карантину в Україні в цілому. За документом регіони буде поділено на чотири зони — «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону», де діятимуть чіткі критерії щодо обмежень. Обмежувальні заходи запроваджуватимуть залежно від ситуації, що виникає в тому чи іншому населеному пункті області.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі