Теми статей
Обрати теми

Виплату допомоги молодим вчителям «заморозили»

Таким чином планувалося у 2020 році виплатити допомогу в 10-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня 2020 р. (21020 грн), вчителям закладів загальної середньої освіти, які мають стаж педагогічної роботи до 10 років.

Ця виплата мала б бути здійснена за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти.

На жаль, Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 13.04.2020 р. № 553-IХ значно скоротив фінансування цієї статті видатків.

А тому питання виплати допомоги молодим вчителям поки «заморозили».

Постанова № 1028 не скасована. Більше того, є ймовірність, що до цього питання повернуться після виходу країни із карантину.

Доплати за деззасоби: 10 % + 12 % можна, якщо обережно

Працівники закладів освіти мають право на певну компенсацію за роботу із використанням дезінфікуючих засобів.

Відповідно до абз. «ґ» п.п. 3 п. 4 наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 за використання в роботі дезінфікуючих засобів працівникам установлюється доплата в розмірі 10 % посадового (місячного) окладу.

Фахівці Мінекономіки в листі від 20.03.2020 р. № 3512-06/19728-07 зазначають, що встановлення такої доплати не потребує проведення атестації робочих місць та не залежить від часу роботи із деззасобами.

Її можна встановлювати за переліком посад, затвердженим колективним договором, у межах коштів, передбачених на оплату праці в кошторисі, якщо виконання робіт із використанням деззасобів передбачено посадовими обв’язками.

Крім того, згідно з п. 33 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.93 р. № 102, керівники закладів і установ освіти за погодженням із профспілковими комітетами можуть встановлювати доплати робітникам, спеціалістам та службовцям, які зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці, у розмірі до 12 % тарифної ставки (посадового окладу) в порядку і на підставі переліку робіт, передбачених у додатку 9 до цієї Інструкції.

До таких робіт відносяться й роботи з використанням миючих і дезінфікуючих засобів; з хлорування води, з виготовленням дезінфікуючих розчинів, а також з їх використанням (пп. 1.156 та 1.159 додатка 9 до Інструкції № 102).

Така доплата встановлюється за результатами атестації робочих місць відповідно до Положення про порядок установлення доплат за несприятливі умови праці, викладеного в додатку 9 до Інструкції № 102.

До того ж право на встановлення доплати за несприятливі умови праці виникає у працівника не за посадою, а за виконання відповідних видів робіт, у тому числі із використанням деззасобів. Конкретні розміри доплат та тривалість їх виплати працівникам, які виконують такі види робіт, установлюються наказом керівника.

При цьому законодавство не забороняє одночасно встановлювати працівникам обидві доплати за використання деззасобів: 10 % та 12 %.

Не робить цього і Мінекономіки.

У листі від 20.03.2020 р. № 3512-06/19728-07 лише зазначено, що рішення про встановлення доплат оформлюється наказом керівника.

Надбавка за роботу на лінії зіткнення включається до МЗП

На період до завершення здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях п. 11 постанови КМУ від 05.09.2018 р. № 708 встановлено щомісячну надбавку за роботу з особливими умовами праці у граничному розмірі 50 % посадового окладу працівникам державних і комунальних установ, закладів, організацій, які фінансуються з бюджету і розміщені в населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення.

Перелік таких населених пунктів наведений у додатку 2 до розпорядження КМУ від 07.11.2014 р. № 1085.

Розмір надбавки встановлюється керівником установи, закладу, організації в межах фонду оплати праці за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) або з вільно обраними та уповноваженими представниками (представником) працівників. Постає питання: при порівнянні зарплати із мінімальною потрібно враховувати таку надбавку чи нараховувати її «зверху»?

Фахівці Мінекономіки у листі від 20.03.2020 р. № 3512-06/19728-07 дійшли висновку, що доплату за роботу на лінії зіткнення потрібно включати до зарплати при її порівнянні із МЗП.

Аргумент простий: норма абз. 2 ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР передбачає, що понад МЗП нараховують доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат. Надбавка за роботу з особливими умовами праці не є жодною із перелічених, до того ж не є доплатою.

А отже, її слід враховувати при забезпеченні мінімального розміру зарплати.

Звільнення з держслужби за негативний результат оцінювання

Згідно з ч. 6 ст. 44 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII в разі отримання держслужбовцем негативної оцінки за результатами оцінювання службової діяльності такий держслужбовець звільняється із служби відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 87 цього Закону та з ним розривається контракт про проходження держслужби (у разі укладення).

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 87 однією із підстав для припинення державної служби за ініціативою суб’єкта призначення є отримання держслужбовцем негативної оцінки за результатами оцінювання службової діяльності.

Суб’єкт призначення приймає рішення про припинення державної служби у п’ятиденний строк із дня настання або встановлення відповідного факту. Що ж це за факт?

Порядок проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців затверджено постановою КМУ від 23 серпня 2017 року № 640. Якщо за підсумками визначення результатів виконання завдань державному службовцю виставлено негативну оцінку, служба управління персоналом інформує про це суб’єкта призначення та передає йому матеріали оцінювання такого держслужбовця (п. 401 Порядку № 640).

Додатком 5 до Порядку № 640 затверджено форму висновку щодо оцінювання результатів службової діяльності державних службовців.

Саме в цьому документі, затвердженому наказом (розпорядженням) суб’єкта призначення, виставляється негативна, позитивна або відмінна оцінка.

Отже, суб’єкт призначення приймає рішення про припинення держслужби у 5-денний строк з дня видачі акта про затвердження висновку щодо результатів службової діяльності держслужбовця (див. лист НАДС від 30.03.2020 р. № 2681/13-20).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі