Теми статей
Обрати теми

Практичний психолог ДЮСШ: чи виплачувати «оздоровчі»?

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Чи має право практичний психолог обласної спеціалізованої ДЮСШ олімпійського резерву (вища категорія, кількість учнів — 350 осіб) на допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки? Якщо так, то у якому розмірі надається така допомога та чи потрібно писати заяву на її виплату?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, зазначимо, що правомірність введення посади практичного психолога до штату ДЮСШ підтверджується Типовими штатними нормативами дитячо-юнацьких спортивних шкіл, затвердженими наказом Мінсім’ямолодьспорту від 30.07.2013 р. № 37.

При цьому така посада вводиться тільки у ДЮСШ вищої категорії з розрахунку:

• 0,5 штатної одиниці — при контингенті до 100 вихованців включно;

• 1 штатна одиниця — при контингенті 101 і більше вихованців.

У ситуації, що розглядається, ДЮСШ має вищу категорію, а кількість вихованців перевищує 101 особу (350 > 101). Відповідно посада практичного психолога введена до штату спортшколи цілком правомірно. До речі, категорію ДЮСШ присвоюють відповідно до норм Положення про надання категорій спортивним школам, затвердженого наказом Мінсім’ямолодьспорту від 10.12.2013 р. № 1216.

Оплата праці працівників ДЮСШ проводиться відповідно до наказу Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій сфери фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097 (далі — наказ № 2097).

Але у даному випадку мова йде про практичного психолога.

Відповідно до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963), це педагогічна посада.

Діапазон тарифних розрядів для педагогічної посади «практичний психолог», зокрема і у спортивних закладах, затверджено у додатку 6 до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Як же бути з порядком надання і розміром «оздоровчих» педагогічному працівнику, який працює у ДЮСШ?

Для відповіді на це запитання слід звернутись до п.п. 7 п. 2 наказу № 2097, який говорить про те, що оплата праці керівників, фахівців, службовців, робітників структурних підрозділів і окремих працівників установ, закладів та організацій галузі, посади (професії) яких не передбачені цим наказом, здійснюється у розмірах, установлених для аналогічних категорій працівників бюджетних установ, закладів та організацій відповідних галузей.

Основним документом, що регулює питання надання «оздоровчої» допомоги педагогічним працівникам, є Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII. Так, згідно з ч. 1 ст. 57 цього Закону держава гарантує виплату педагогічним працівникам допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки

Враховуйте, що «оздоровча» допомога в розмірі посадового окладу виплачується педпрацівникам лише за основним місцем роботи при наданні щорічних відпусток згідно з графіком відпусток (див. лист Мінсоцполітики від 30.11.2011 р. № 1079/13/84-11).

Ця допомога є обов’язковою, і кошти на її виплату мають бути затверджені кошторисом. Отже, практичному психологу ДЮСШ як педагогічному працівнику при виході у щорічну відпустку один раз на рік обов’язково надається допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу.

А зважаючи на те, що посадовий оклад зазначеного працівника формується з урахуванням підвищення на 10 %, передбаченого постановою КМУ від 10.07.2019 р. № 695, то нарахування йому «оздоровчої» допомоги здійснюється виходячи із підвищеного окладу (див. лист Мінпраці від 05.11.2008 р. № 645/13/155-08).

І оскільки допомога на оздоровлення педагогічним працівникам є гарантованою виплатою, то у разі надання працівнику щорічної основної відпустки повної тривалості безперервно, окремої заяви на її виплату подавати не обов’язково.

У випадку поділу щорічної відпустки на частини матеріальна допомога на оздоровлення може виплачуватись педагогічному працівнику один раз на рік при наданні будь-якої з частин відпустки за його заявою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі