Теми статей
Обрати теми

«Противірусні» закони: річну е-декларацію можна подати до 1 червня

Законотворці екстрено розглянули, прийняли, підписали та опублікували два «противірусних» закони. Ці документи датовані 17.03.2020 р. та мають номери 530-IX та 533-IX.

Вони чинні з 17 березня 2020 року.

Ці закони передбачають багато змін до законодавчих актів, які повинні підтримати економіку та народ України у період боротьби із епідемією коронавірусної хвороби (COVID-19), зокрема:

• встановлення доплат медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19), та окремим категоріям працівників які забезпечують життєдіяльність населення;

• підтримка внутрішньо переміщених осіб;

• скасування відповідальності за несплату платежів за житлово-комунальні послуги;

• мораторій на перевірки контролюючих органів;

• звільнення від мита та ПДВ операцій із ввезення на територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для боротьби із коронавірусом;

• внесення змін до системи публічних закупівель товарів, робіт, послуг, необхідних для боротьби із коронавірусом.

Водночас уводиться адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм.

Детально про всі зміни, які привнесені цими законами, ми розповімо у наступному номері нашого журналу.

А для осіб, які зобов’язані подавати е-декларацію, цікавою буде норма Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17 березня 2020 р. № 530-IX.

Розділ ХІІІ Прикінцеві положення Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII (далі — Закон № 1700) доповнили новим пунктом 21.

Зокрема, декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, які відповідно до ст. 45 Закону № 1700 подають за минулий рік до 1 квітня, у 2020 році суб’єкти декларування подають до 01.06.2020 р.

Суб’єкти декларування, які у період до 1 червня 2020 року не мали можливості подати декларацію або повідомлення про суттєві зміни у майновому стані відповідно до ст. 52 Закону № 1700 через те, що на території їх проживання встановлені карантинно-обмежувальні заходи, звільняються від відповідальності за несвоєчасне подання такої декларації чи повідомлення у зазначений період.

Нагадаємо, що за умисне неподання декларації передбачена кримінальна відповідальність — штраф від 2500 до 3000 нмдг або громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, або позбавлення волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років (ст. 3661 Кримінального кодексу України).

Також за несвоєчасне подання без поважних причин декларації передбачена адміністративна відповідальність — штраф від 50 до 100 нмдг (ст. 1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Простіше кажучи, строк подання е-декларації за 2019 рік подовжили на 2 місяці. При цьому якщо її не вдасться подати через карантинні заходи, то відповідальності за це не буде.

Зауважте, що збільшення строку подання передбачено лише для щорічної декларації.

А от інших типів декларацій, наприклад перед звільненням та після звільнення, таке відстрочення не стосується. Детальніше про подання е-декларації читайте в журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 4, с. 13 та № 8/1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі