Теми статей
Обрати теми

Допомога молодим учителям: порядок виплати, фінансування та облік

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин, Пеклуха Юлія, головний редактор журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Ще наприкінці минулого року Кабмін затвердив постанову «Про виплату допомоги вчителям закладів загальної середньої освіти» від 15.11.2019 р. № 1028 (далі — постанова № 1028). Нею передбачається, що вчителі закладів загальної середньої освіти (далі — ЗСО), які мають стаж педагогічної роботи до 10 років, отримають у 2020 році допомогу у розмірі 10 прожитмінімумів для працездатних осіб (далі — ПМПО) (п. 1 постанови № 1028).

Причому як розрахунковий показник до уваги береться рівень ПМПО станом на 01.01.2020 р. (2102 грн).

А це означає, що розмір такої допомоги у 2020 році становить 21020 грн (2102 грн х 10).

Згідно з п. 2 постанови № 1028 виплата допомоги здійснюється за рахунок видатків, передбачених у додатку 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 14.11.2019 р. № 294-IX за бюджетною програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти», обсяги якої затверджено в сумі 3753209,8 тис. грн.

Це практично й усе, що було відомо про цю виплату. І хоча постанова № 1028 набула чинності з 01.01.2020 р., керівники ЗСО фактично не мали змоги виплачувати допомогу вчителям. Адже питань щодо порядку її виплати залишалось чимало. На яку дату слід рахувати 10-річний стаж педагога та як взагалі його розраховувати? Чи мають право на допомогу вчителі-сумісники або ж ті, які перебувають у декретній відпустці? Чи можна виплачувати допомогу частинами? За яким КЕКВ здійснюються видатки на виплату допомоги?

При цьому згідно з п. 7 ст. 20 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI за бюджетними програмами, здійснення заходів за якими потребує нормативно-правового визначення механізму використання бюджетних коштів, головні розпорядники коштів державного бюджету розробляють проєкти порядків використання коштів державного бюджету (у тому числі за бюджетними програмами, вперше визначеними Законом про Держбюджет) та забезпечують їх затвердження протягом 30 днів з дня набрання чинності законом про Держбюджет України. Тобто порядок виплати допомоги вчителям ЗСО мав бути розроблений та затверджений Кабміном.

І ось, нарешті, відповідний нормативний документ затверджено. Мова йде про Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти у 2020 році, затверджений постановою КМУ від 03.03.2020 р. № 179 (далі — Порядок № 179) (див. «Постанова від 03.03.2020 р. № 179» цього номера). Він набрав чинності 04.03.2020 р.

Отже, чи містить Порядок № 179 відповіді на усі вищезазначені запитання? Давайте з’ясуємо.

«Who is» молодий вчитель?

У розумінні Порядку № 179 це педагог, який станом на 1 січня 2020 року працює на посаді вчителя ЗСО та має стаж педагогічної роботи до 10 років включно.

До педагогічного стажу зараховується час роботи, який ураховується під час встановлення «вислужної» надбавки, відповідно до Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженого постановою КМУ від 31 січня 2001 р. № 78.

Коли саме виникає право на допомогу?

Таке право виникає, якщо вчитель має педагогічне навантаження у 2020 році та продовжує обіймати свою посаду під час виплати допомоги.

Про що це говорить?

А про те, що якщо вчитель на момент отримання допомоги переведеться на іншу посаду (у цьому самому ЗСО або до іншого) або ж взагалі звільниться, то право на її виплату він вже не матиме. Тобто, наприклад, якщо вчитель ЗСО практично увесь рік з 01.01.2020 р. по 30.11.2020 р. відпрацює на своїй посаді, а 01.12.2020 р. звільниться, а вже 02.12.2020 р. керівник ЗСО прийме рішення про виплату допомоги вчителям, то, на жаль, звільнений педагог вже її не отримає.

Чи виплачується допомога сумісникам?

Відповідно до п. 4 Порядку № 179 допомога виплачується вчителям виключно за їх основним місцем роботи у ЗСО. Тому вчителі-сумісники не зможуть отримати таку виплату.

Чи надається допомога «декретницям» (відпустка станом на 01.01.2020 р.)?

Зауважимо, що у п. 3 Порядку № 179 акцент зроблено на тому, що вчитель повинен станом на 1 січня 2020 року саме працювати. Отже, тим працівницям, які станом на 01.01.2020 р. перебувають у відпустках у зв’язку з вагітністю та пологами та для догляду за дитиною до 3 (6) років, допомога не надається.

Чи можна ділити суму допомоги на частини?

Допомога вчителям ЗСО виплачується одноразово та в повному розмірі незалежно від обсягу педагогічного навантаження (п. 4 Порядку № 179).

Ділити таку виплату на частини не можна.

Що з індексацією та «середньою»?

Допомога молодим вчителям не є зарплатною виплатою, тому вона не включається до розрахунку середнього заробітку для оплати відпустки (відпускної компенсації), лікарняних (декретних), відрядження тощо.

Також така виплата жодним чином не впливає на проведення індексації.

Чи потрібно оподатковувати та звітувати?

ПДФО та ВЗ. Відповідно до п.п. 165.1.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-V (далі — ПКУ) до загального місячного (річного) доходу платника податку не включається сума державної та соціальної матеріальної допомоги, яку він отримує з бюджетів. Оскільки допомога вчителям надається з метою покращення їх соцзахисту, то цілком правомірно не оподатковувати таку виплату ПДФО на підставі вищезазначеної норми.

Також із такої допомоги не потрібно утримувати і військовий збір на підставі пп. 1.2 і 1.7 п.п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. При цьому неважливо, хто саме виплачує допомогу.

Незважаючи на те, що зазначена допомога не оподатковується, відображати її у формі № 1ДФ потрібно. У розділі І цього звіту суму допомоги вчителям слід відобразити з ознакою доходу «128». А в розділі ІІ форми № 1ДФ допомога відображається у складі загальних сум нарахованого та виплаченого доходу.

ЄСВ. Допомога вчителям не є зарплатною виплатою, тому нараховувати на неї ЄСВ не потрібно. Відповідно немає підстав для її відображення у формі № Д4.

За яким КЕКВ здійснюються видатки на виплату допомоги?

Згідно з п. 6 Порядку № 179 видатки на виплату допомоги плануються та здійснюються за КЕКВ 2730 «Інші виплати населенню».

Як відобразити в бухобліку?

Розглянемо порядок відображення цих операцій в бухобліку роботодавця.

Тобто поглянемо на цю ситуацію з позиції закладів ЗСО, які безпосередньо проводять виплату такої допомоги вчителям. І передусім давайте з’ясуємо, як правильно показати на рахунках бухобліку надходження фінансування для здійснення цих виплат.

Отже, можна сказати з упевненістю, що такі надходження є трансфертами для виконання цільових заходів. На користь цього свідчить і норма п. 6 Порядку № 179. Таким чином, при отриманні субвенції на виплату допомоги молодим вчителям необхідно показати збільшення доходів за субрахунком 7512 «Трансферти».

Адже саме цей субрахунок призначено Порядком застосовування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженим наказом Мінфіну від 29.12.2015 р. № 1219, для обліку розпорядниками надходжень, пов’язаних з перерахуванням сум трансфертів, та коштів, одержаних для виконання цільових заходів.

Тепер що стосується обліку розрахунків з педагогами з виплати зазначеної допомоги. Так, у цьому випадку слід застосовувати субрахунок 6512 «Розрахунки з виплати стипендій, пенсій, допомоги та інших трансфертів населенню». Оскільки узагальнення інформації про розрахунки зі стипендій, пенсій, допомоги та інших трансфертів населенню передбачено здійснювати саме за субрахунком 6512.

У свою чергу, облік видатків, пов’язаних із наданням поточних трансфертів населенню, у тому числі соціальної допомоги, пільг, субсидій тощо ведеться на субрахунку 8511 «Витрати за необмінними операціями».

Відповідно витрати на виплату такої допомоги педпрацівникам слід обліковувати у складі витрат за необмінними операціями на субрахунку 8511.

І кілька слів про загальний підхід до обліку операцій із трансфертами. Зокрема, дохід від трансфертів у разі цільового призначення визнається в міру виконання умов його отримання з одночасним зменшенням зобов’язання у сумі понесених витрат, пов’язаних з його виконанням. Пряму вказівку на це містить п. 3.5 розд. ІІ Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 124 «Доходи», затвердженого наказом Мінфіну від 24.12.2010 р. № 1629 (ср. ). Що ж це означає? Насправді тут діє загальна схема відображення на рахунках бухобліку.

Отже, при надходженні грошових коштів для виплати допомоги на реєстраційний рахунок закладу ЗСО необхідно показати збільшення доходу за кредитом субрахунку 7512 на відповідну суму. Водночас потрібно відобразити нарахування допомоги (збільшення зобов’язань) та збільшення витрат за дебетом субрахунку 8511. Докладніше порядок обліку нарахування та виплати допомоги молодим вчителям розглянемо на умовному прикладі.

Приклад. Згідно з даними відділу кадрів станом на 1 січня 2020 року у загальноосвітній школі працює 10 молодих вчителів зі стажем педагогічної роботи не більше 10 років. З огляду на це, на виконання Порядку № 179 було оформлено наказ директора школи про призначення та виплату допомоги таким педпрацівникам у сумі 21020 грн кожному, на загальну суму 210200 грн (21020 грн х 10 осіб).

Грошові кошти для виплати допомоги молодим вчителям надійшли на реєстраційний рахунок навчального закладу. Виплату допомоги відповідним педпрацівникам здійснено шляхом перерахування грошових коштів на їх карткові рахунки.

У бухобліку ці операції слід відображати так:

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

№ меморіа-льного ордера

дебет

кредит

1

Отримано фінансування для виплати допомоги педпрацівникам

2313

7512

210200

2

2

Нараховано допомогу

8511

6512

210200

5

3

Перераховано допомогу на карткові рахунки педпрацівників

6512

2313

210200

2, 5

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі