Теми статей
Обрати теми

Працівник не працював увесь місяць: чи платити ЄСВ з МЗП?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Працівник бюджетної установи (основне місце роботи, без інвалідності) з 4 по 15 травня перебував у відпустці без збереження заробітної плати, а з 18 по 31 травня — у щорічній відпустці. Сума відпускних становить 2574,68 грн. Чи потрібно у цьому випадку виконувати вимогу про нарахування ЄСВ з МЗП? Як відобразити працівника у ЄСВ-звіті за травень 2020 року?

Перш ніж відповісти на зазначене запитання, нагадаємо, що зобов’язання про сплату ЄСВ з МЗП встановлено у ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ.

Так, у разі якщо база нарахування ЄСВ основного працівника, без інвалідності (зарплата, лікарняні, декретні), не перевищує розміру МЗП, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру МЗП та ставки ЄСВ (22 %) за умови перебування працівника у трудових відносинах повний календарний місяць або відробітку всіх робочих днів звітного місяця. За нинішніх умов сума ЄСВ з МЗП становить 1039,06 грн (4723 грн х 22 %).

При цьому вимога щодо нарахування ЄСВ з МЗП не застосовується:

1) до зарплати (доходу) з джерелом не за основним місцем роботи:

щодо працівників — зовнішніх сумісників. Але якщо працівник — внутрішній сумісник (між працівником і роботодавцем укладено два різних трудових договори: за основною посадою та за сумісництвом), то з МЗП порівнюйте загальну суму нарахованих у звітному місяці виплат, що входять до бази стягнення ЄСВ, тобто як за основною посадою, так і за сумісництвом;

• щодо фізичних осіб, які виконують роботи (надають послуги) за ЦПД. Але у разі коли фізична особа в одного й того ж роботодавця отримує одночасно дохід у вигляді заробітної плати та винагороди за ЦПД, при цьому база нарахування ЄСВ є меншою за розмір МЗП, то ЄСВ розраховується як добуток розміру МЗП та ставки ЄСВ у розмірі 22 % (підкатегорія 201.04.01 ЗІР);

2) до зарплати (доходу) працівника з інвалідністю, який працює в установі або організації, де застосовується ставка 8,41 % (ч. 13 ст. 8 Закону про ЄСВ). Підтвердженням установлення працівникові інвалідності є засвідчена копія довідки до акта огляду в МСЕК про встановлення групи інвалідності. Нарахування спецставки ЄСВ проводиться з дати встановлення інвалідності, але не раніше отримання засвідченої копії довідки до акта огляду в МСЕК, і закінчується датою зняття інвалідності;

3) до зарплати (доходів) працівників всеукраїнських громадських організацій інвалідів (УТОГ і УТОС), працівників підприємств та організацій громадських організацій інвалідів, де застосовується ставка ЄСВ 5,3 % і 5,5 % відповідно (ч. 14 ст. 8 Закону про ЄСВ);

4) якщо працівник прийнятий або звільнений протягом місяця (при цьому якщо працівника прийнято в перший робочий (не календарний) день звітного місяця або звільнено в останній робочий (не календарний) день звітного місяця і він відпрацював повністю норму робочого часу, вимогу про сплату ЄСВ з МЗП виконувати потрібно);

5) відсутня база для нарахування ЄСВ (наприклад, працівник був у відпустці без збереження зарплати або був відсутній на роботі увесь місяць через прогул).

На виконання вимоги сплати ЄСВ з МЗП також слід правильно визначити перелік виплат, які включаються до бази нарахування єдиного внеску. Це потрібно знати, оскільки саме загальна сума бази нарахування ЄСВ порівнюється з мінзарплатою. До таких виплат належать:

зарплатні виплати (як за основним місцем роботи, так і за внутрішнім сумісництвом), що включаються до фонду оплати праці;

лікарняні (як за основним місцем роботи, так і за внутрішнім сумісництвом);

допомога по вагітності та пологах (як за основним місцем роботи, так і за внутрішнім сумісництвом);

винагорода за виконані роботи, надані послуги за ЦПД. Це стосується суми винагороди за виконані роботи, надані послуги за ЦПД фізичними особами замовникові, який одночасно є роботодавцем за основним місцем роботи для такої фізичної особи. При цьому суми відпускних, лікарняних та декретних для цілей порівняння з МЗП належать до бази того місяця, за які вони нараховані. Отже, зі складовими бази нарахування ЄСВ за основними працівниками, без інвалідності, за якими потрібно виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП, ми розібралися. Тепер перейдемо до ситуації, що розглядається у запитанні.

У зазначеному випадку працівник увесь місяць перебував у трудових відносинах з установою. При цьому він не відпрацював жодного дня, оскільки частину місяця перебував у відпустці за свій рахунок, а частину — у щорічній відпустці. Базою нарахування ЄСВ є відпускні, що нараховані за дні відпустки у травні 2020 року.

Тому незважаючи на те, що працівник у звітному місяці не відпрацював жодного дня, за ним перевіряємо виконання вимоги про сплату ЄСВ з МЗП.

Розглянемо приклад за умовами запитання.

Приклад. Працівник установи Петров С. О. (основне місце роботи, повна зайнятість) з 4 по 15 травня перебував у відпустці без збереження заробітної плати, а з 18 по 31 травня — у щорічній відпустці. Сума відпускних становить 2574,68 грн.

Фактична база нарахування ЄСВ (2574,68 грн) менша за МЗП (4723 грн).

Тому розраховуємо ЄСВ-різницю:

4723 - 2574,68 = 2148,32 (грн)

та донараховуємо на неї ЄСВ:

2148,32 грн х 22 % : 100 % = 472,63 грн.

Для відображення ЄСВ-різниці в таблиці 6 ЄСВ-звіту за травень 2020 року формуємо окремий рядок з податковим номером працівника, за яким визначали ЄСВ-різницю.

При цьому у графі 9 проставляємо код категорії застрахованої особи «1», а в графі 10 — код типу нарахувань «13».

Як саме це зробити, показано на рисунку нижче.

Таблиця 6. Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам

<...>

img 1

Фрагмент таблиці 6 Звіту з ЄСВ

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ ТА СКОРОЧЕНнЯ

Закон про ЄСВЗакон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

ЄСВ — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

МЗП — мінімальна заробітна плата.

ЦПД — цивільно-правовий договір.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі