Теми статей
Обрати теми

«Вислужна» доплата працівникам ЦНТ: визначаємо порядок та умови встановлення

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
В обласному центрі народної творчості посаду заступника директора з культурно-масової роботи обіймає працівник, у якого станом на 12.05.2020 р. стаж роботи у цьому закладі становить 3 роки. Чи має він право на встановлення доплати за вислугу років? Якщо так, то з якої дати йому встановлюється доплата?

Нагадаємо, що відповідно до ч. 3 ст. 29 Закону України «Про культуру» від 14.12.2010 р. № 2778-VI працівники у сфері культури, педагогічні працівники закладів освіти сфери культури, які працюють у державних і комунальних закладах культури, мають право на отримання доплати за вислугу років.

Розмір «вислужної» доплати

Розмір та порядок виплати доплати за вислугу років визначено постановою КМУ «Питання виплати працівникам державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрів доплати за вислугу років, допомоги для оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань» від 09.12.2015 р. № 1026 (далі — постанова № 1026, Порядок № 1026).

Так, згідно з п.п. 1 п. 2 цієї постанови розміри такої доплати у відсотках до посадового окладу для працівників закладів культури залежно від стажу роботи становлять:

Спеціальний стаж працівника, років

Розмір надбавки за вислугу років, %

Понад 3 роки

10

Понад 10 років

20

Понад 20 років

30

«Вислужна» доплата обчислюється виходячи з посадового окладу без урахування інших надбавок і доплат (абз. 1 п. 3 Порядку № 1026). Вона виплачується лише за основним місцем роботи.

Особам, які працюють за сумісництвом, доплата не виплачується (абз 3 п. 3 Порядку № 1026).

Важливо! Доплата за вислугу років виплачують у межах фонду оплати праці, затвердженого на відповідний рік (п. 3 постанови № 1026).

Стаж для виплати

До стажу роботи, що дає право на встановлення «вислужної» доплати, зараховується:

• час роботи в клубних закладах, парках культури та відпочинку, центрах (будинках) народної творчості, центрах культури та дозвілля, центрах дозвілля України, колишнього СРСР на посадах, зазначених у переліку;

• час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі коли дитина потребує домашнього догляду — період відпустки без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною медичним висновком, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку;

• час, відведений на підвищення кваліфікації з відривом від роботи, якщо працівник до і після підвищення кваліфікації працював на посаді, зазначеній у переліку;

• час строкової військової служби, якщо працівник до призову на військову службу працював на посадах, що наведені в переліку, та протягом трьох місяців після звільнення з військової служби (без урахування часу переїзду на постійне місце проживання) був прийнятий на роботу на одну із зазначених посад;

• час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково, у тому числі час оплачуваного вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу.

Особливі умови встановлення

«Вислужну» доплату виплачують виключно працівникам, які обіймають посади, наведені в додатку до постанови № 1026. При цьому такі посади вони повинні обіймати у клубних закладах та інших закладах культури, зазначених у цій постанові.

Переліком посад, який наведено у додатку до постанови № 1026, передбачено посаду заступника директора центру народної творчості (далі — ЦНТ).

До того ж таку посаду також містять Примірні штатні нормативи клубних закладів, центрів народної творчості, парків культури та відпочинку та інших культурно-освітніх центрів і установ державної та комунальної форми власності сфери культури, затверджені наказом Мінкульту від 20.09.2011 р. № 767/0/16-11 (ср. ). При цьому жодних уточнень або обмежень щодо функцій, які повинен виконувати такий працівник, у нормах як додатка, так і самої постанови № 1026 не передбачено.

У свою чергу, наведене у примітці до абз. 1 додатка до постанови № 1026 обмеження щодо встановлення доплати за вислугу років стосується виключно начальників (завідувачів) відділів (секторів) з фінансового, бухгалтерського, юридичного, господарського, матеріально-технічного забезпечення, режимно-секретного підрозділу, підрозділу з охорони праці та інших підрозділів, діяльність яких не віднесена до основних видів діяльності закладу.

Таким чином, працівник, який в обласному ЦНТ обіймає посаду заступника директора з культурно-масової роботи, за наявності необхідного стажу, має право на встановлення доплати за вислугу років.

Увага! Працівникам, у яких право на одержання або підвищення розміру «вислужної» доплати виникло протягом календарного місяця, доплата встановлюється з початку наступного місяця (п. 5 Порядку № 1026)

У ситуації, що розглядається, станом на 12 травня 2020 року працівник має стаж роботи 3 роки у «культурному» закладі. Це означає, що вперше йому слід нарахувати «вислужну» доплату в розмірі 10 % посадового окладу (за фактично відпрацьований час) з 1 червня 2020 року.

Наприкінці хотілося б зазначити про ще один важливий момент.

Виплату доплати за вислугу років здійснюють на підставі наказу керівника.

У зв’язку з тим, що доплата виплачується працівникам державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрів з дати прийняття на роботу за наявності стажу роботи, який дає право на її одержання, у наказі при прийнятті на роботу такого працівника доцільно зазначити стаж роботи та розмір доплати окремим пунктом.

У разі виникнення права на доплату або у разі настання права на неї у більшому відсотковому розмірі видається наказ про виплату доплати окремо за кожним працівником.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі