Теми статей
Обрати теми

Достроковий вихід з декретної відпустки: чи повертати допомогу?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Жінка, яка пішла у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, вирішила достроково перервати цю відпустку і вийти на роботу. Чи потрібно їй повертати допомогу по вагітності та пологах?

Чи можна вийти з декрету достроково?

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, або в просторіччі — декретна відпустка, є державною гарантією.

Згідно зі ст. 17 Закону про відпустки1 вона надається тривалістю:

1 Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

1) до пологів — 70 календарних днів;

2) після пологів — 56 календарних днів (70 календарних днів — у разі народження двох дітей і у разі ускладнення пологів), починаючи з дня пологів.

Декретну відпустку надають жінці на підставі листка непрацездатності, в якому зазначені дата початку та дата закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. За весь період відпустки виплачують допомогу по вагітності та пологах за рахунок ФСС, що компенсує втрату зарплати за період такої відпустки (ч. 1 ст. 25 Закону № 11052).

2 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

ВАЖЛИВО! Чинним законодавством прямо не передбачено можливості дострокового виходу з відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Таке право законодавчо закріплене тільки для дострокового виходу з відпустки для догляду за дитиною до 3 років (ст. 179 КЗпП). Однак трудове законодавство не містить заборони на вихід на роботу з відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами до її закінчення.

Чи повертати допомогу?

Якщо працівниця перерве декретну відпустку і вийде на роботу раніше строку її закінчення, то вона отримуватиме зарплату. Оскільки одночасна виплата допомоги та зарплати не допускається, то до роботодавця можуть бути пред’явлені претензії від ФСС.

Тому якщо жінка перериває відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, то в цьому разі частину допомоги по вагітності та пологах їй доведеться повернути. А саме: допомогу потрібно буде повернути ФСС за дні, коли жінка працювала, а не перебувала в декретній відпустці (див. лист ФСС з ТВП від 16.09.2013 р. № 04-29-2494).

При цьому у випадку, коли відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами переривається звільненням (наприклад, за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) або за згодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП)), сума допомоги по вагітності та пологах за частину відпустки, яка припадає на період після звільнення, перерахунку та поверненню не підлягає (див. лист ФСС від 15.05.2018 р. № 2.4-15-1677).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі