Теми статей
Обрати теми

Додаткова гурткова робота: як оплачувати та з яких джерел?

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
З 1 вересня 2020 року прибиральницю службових приміщень ЗСО, яка отримує доплату за бібліотечну роботу (освіта базова вища, бібліотекар), довантажили 1 год. гурткової роботи. За яким тарифним розрядом проводити оплату праці за таку роботу? З яких джерел вона фінансується: з місцевого бюджету чи за рахунок освітньої субвенції?

Тарифний розряд керівника гуртка ЗСО

Відповідно до п. 91 Інструкції № 1021 працівники закладів освіти можуть вести заняття з гуртківцями у цьому ж закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин на день (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони по основній роботі отримують повний посадовий оклад.

1 Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102.

Таким працівникам за норму годин, визначену у цьому пункті, оплата проводиться понад основний посадовий оклад у порядку, передбаченому для керівників гуртків — за тарифікацією. Згідно із додатком 8 до наказу № 5572 встановлення ставки заробітної плати для керівника гуртка закладу позашкільної освіти (ЗПО) здійснюється на рівні 10 — 12 тарифного розряду. При цьому відповідно до примітки 7 п. 10 Інструкції № 102 умови визначення тарифних розрядів керівникам гуртків поширюються на всі типи установ освіти.

2 Наказ Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

До того ж відповідно до п. 7 наказу № 557 положення Інструкції № 102 застосовуються в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним цим наказом.

Отже, тарифні ставки для керівників гуртків закладів загальної середньої освіти (ЗСО) встановлюються відповідно до додатка 8 наказу № 557 на рівні 10 — 12 тарифного розряду як для керівників гуртків ЗПО, за наслідками атестації та залежно від освіти.

При цьому приміткою*** до додатка 8 передбачено, що фахівцям, які не мають освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, установлюється 9 тарифний розряд.

Джерела фінансування

Стосовно джерел фінансування, за рахунок яких фінансується оплата праці керівника гуртка ЗСО, то відповідно до п. 3 Порядку № 63 освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників таких типів закладів та установ освіти, як початкові школи, гімназії, ліцеї (крім дошкільних підрозділів (відділень, груп)).

3 Порядок та умови надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затверджений постановою КМУ від 14.01.2015 р. № 6.

Згідно зі ст. 35 Закон № 4634 ліцеї і гімназії є закладами освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні, зокрема гімназія — здобуття базової середньої освіти, ліцей — здобуття профільної середньої освіти.

4 Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX.

Типовими штатами № 12055 передбачено введення посади керівника гуртка залежно від кількості класів ЗСО, а саме: при кількості класів 5 — 15 вводиться 0,5 посади, при кількості 16 — 30 класів — 1 посада та 1,5 посади при кількості класів більше 30.

5 Типові штатні нормативи закладів загальної середньої освіти, затверджені наказом МОН від 06.12.2010 р. № 1205.

Оскільки посада керівника гуртка міститься у Переліку № 9636 та передбачена штатними нормативами ЗСО, оплата його праці має здійснюватися за рахунок освітньої субвенції.

6 Перелік посад педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Оплата праці керівників гуртків ЗПО (окрім заходів і закладів національного, державного та обласного значення з позашкільної роботи з дітьми, окрім послуг із забезпечення освітнього процесу осіб з особливими освітніми потребами у закладах позашкільної освіти) здійснюється за рахунок видатків з бюджетів міст обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, як це передбачено ст. 89 БКУ.

Одночасно зазначаємо, що п. 58 Інструкції № 102 передбачено можливість установлення непедагогічним працівникам ЗСО доплати за завідування бібліотекою в розмірі 10 % посадового окладу за ведення бібліотечної роботи та роботи з бібліотечним фондом підручників, якщо штатними розписами цих закладів не передбачено посади бібілотекаря.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі