Теми статей
Обрати теми

Лікарняний від лікаря-ФОП: чи приймати до оплати?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Працівник надав до установи листок непрацездатності, який виданий лікарем-ФОП. Чи можна приймати до оплати такий лікарняний? Чи є якісь обмеження у цій ситуації?

Право на видачу ЛН

Нагадаємо, що підставою для нарахування лікарняних є виданий та оформлений в установленому порядку листок непрацездатності (ЛН).

Лікар-ФОП, який отримав ліцензію МОЗ України на надання медичних послуг, є таким самим лікуючим лікарем, як і лікарі, що працюють у державних та недержавних закладах охорони здоров’я. Відповідно він має ті самі права, зокрема, виписувати ЛН.

Так, у п.п. 1.4.5 Інструкції № 4551 зазначено, що право видачі ЛН надається, зокрема, лікуючим лікарям закладів охорони здоров’я незалежно від форми власності та лікарям, що провадять господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи — підприємці.

1 Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Лікар-ФОП має право на отримання бланків ЛН.

Для цього він повинен звернутись до структурних підрозділів (департаментів, управлінь) з питань охорони здоров’я облдержадміністрацій із заявкою на отримання бланків ЛН. Адже саме ці органи відповідальні за розподіл бланків ЛН відповідно до наказу № 3452. Згідно з п.п. 3 п. 1 цього наказу лікарі-ФОП мають відшкодувати вартість бланків до Державного бюджету України.

2 Наказ МОЗ «Про організацію контролю за цільовим використанням коштів державного бюджету» від 12.04.2016 р. № 345.

Як зазначають фахівці МОЗ у своїй консультації на офіційному сайті (moz.gov.ua), для виписування ЛН лікарям-ФОП не потрібна державна акредитація. Державна акредитація є добровільна і передбачена для закладів охорони здоров’я, якими ФОП не є.

Порядок видачі ЛН

Відповідно до п.п. 2.2 Інструкції № 455 безпосередньо лікуючий лікар може видавати листок непрацездатності на строк до 5 календарних днів з наступним продовженням його, залежно від тяжкості захворювання, до 10 календарних днів.

Це стосується і лікаря, який веде приватну практику як ФОП, і того, який працює у комунальному закладі.

Подальше продовження строку дії ЛН можливе лише лікуючим лікарем спільно із завідувачем відділення, а надалі — лікарською консультативною комісією, яка призначається керівником лікувально-профілактичного закладу. Відповідно лікар-ФОП самостійно може продовжувати дію лікарняного щонайбільше до 10 днів.

Свої роз’яснення з цього приводу надали фахівці ФСС (див. посилання на офіційному сайті Фонду: www.fssu.gov.ua/fse/control/kher/uk/publish/article/87178).

Отже, лікарі-ФОП можуть видавати ЛН тривалістю до 10 календарних днів. Такі лікарняні є дійсними і підлягають оплаті на загальних підставах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі