Теми статей
Обрати теми

Введено штрафи за неносіння масок у громадських місцях

За інформацією Офісу Президента, Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 1000-IX, який ВРУ ухвалила 6 листопада 2020 року.

Документ доповнює ст. 443 КУпАП частиною другою, яка передбачає накладення штрафу від 10 до 15 НМДГ (від 170 до 255 грн) за перебування у громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без надягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно.

Законом також внесено зміни до статей 219, 221, 222, 236, 255 КУпАП з метою реалізації повноважень виконавчих комітетів (виконавчих органів) сільських, селищних, міських рад щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення, що передбачені ч. 2 ст. 443 цього Кодексу, та реалізації повноважень органів Нацполіції, органів державної санепідемслужби щодо складання протоколів та розгляду справ про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 443 КУпАП.

Тобто застосування такого штрафу буде швидким: його накладатиме поліцейський або представник Держпродспоживслужби одразу ж на місці.

Як повідомив Міністр юстиції, штрафи не застосовуватимуться до неповнолітніх, а також за неносіння маски на вулиці.

Довідку про склад сім’ї для держпослуг більше не вимагатимуть

Мінцифри ліквідувало довідку про склад сім’ї, що була необхідна для отримання низки державних послуг.

Це зменшить адміністративне навантаження та спростить отримання державних послуг для українців.

«Ми продовжуємо ліквідовувати всі безглузді довідки, які сьогодні вимагають від людей задля бюрократичної галочки. Уряд скасував таку довідку для отримання п’яти послуг, які вимагають надання такої довідки. На черзі — ще спрощення 20 послуг», — підкреслив Міністр Михайло Федоров.

Кабмін схвалив пропозиції Мінцифри щодо ви-лючення довідки про склад сім’ї з переліку документів, які подаються заявниками під час отримання 6 державних послуг.

Довідка про склад сім’ї відсьогодні не потрібна:

• під час призначення грошової допомоги у разі загибелі або смерті, інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців;

• під час процедури оформлення відшкодування витрат, пов’язаних з доглядом ветеранів війни;

• під час оформлення виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), поранення або інвалідності працівника чи його звільнення з Держспецзв’язку;

• під час виплати грошової компенсації особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту за піднайом (найом, оренду) житла;

• під час процедури продовження строку перебування та продовження або скорочення строку тимчасового перебування іноземців і осіб без громадянства на території України;

• під час подання документів військовослужбовцями, які претендують на отримання житлових приміщень або грошової компенсації за належне їм житлове приміщення.

Чинним законодавством України не передбачено отримання такої довідки і також не визначено орган, який видає таку довідку. Це унеможливило отримання такої довідки заявниками і додатково обтяжувало українців бюрократичними процедурами.

З 1 травня 2021 року Мінфін планує скасувати чинну звітність з ЄСВ

Міфін на своєму офіційному вебсайті (mof.gov.ua) оприлюднив проєкт наказу «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства фінансів України від 14 квітня 2015 року № 435».

Проєкт наказу розроблений з метою приведення нормативно-правового акта Мінфіну у відповідність до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб» від 19.09.2019 р. № 115-IX шляхом визнання таким, що втратив чинність, наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 14.04.2015 р. № 435.

Нагадуємо, Законом № 115 внесено зміни до п. 1 та 4 ч. 2 ст. 6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, якими змінено вимоги щодо звітування платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про суми нарахованого ЄСВ.

Так, змінами передбачено подавати звітність про нарахування ЄСВ в розмірах, визначених відповідно до Закону № 2464, у складі звітності з ПДФО (єдиного податку) до податкового органу за основним місцем обліку платника ЄСВ у строки та порядку, встановлені ПКУ. Форма, за якою подається звітність про нарахування ЄСВ у складі звітності з ПДФО (єдиного податку), встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Зазначені законодавчі норми набирають чинності з 01.01.2021 р.

Водночас чинні форми звітності з ЄСВ, затверджені наказом № 435, є окремою звітністю та не можуть відповідати вимогам вищевказаних законодавчих змін.

Таким чином, з метою уникнення правової колізії щодо існування декількох форм звітності з відображення сум нарахованого ЄСВ наказ № 435 має бути визнаний таким, що втратив чинність.

Разом з тим, оскільки кінцеві терміни звітування за 2020 рік для різних категорій платників ЄСВ встановлені після закінчення календарного року та припадають на періоди до травня 2021 року (до 21.01.2021, до 10.02.2021, до 01.05.2021), втрата чинності (скасування) чинними формами звіту з 01.01.2021 р. фактично унеможливить звітування після закінчення таких звітних періодів 2020 року, що, зі свого боку, спричинить виникнення ризиків втрати застрахованими особами страхового стажу за звітні періоди 2020 року.

Визначену проблему пропонується вирішити встановленням терміну набрання чинності наказом з 01.05.2021 р., що охоплює усі строки подання обов’язкової звітності з ЄСВ за звітні періоди 2020 року.

Форми об’єднаної звітності розроблено Мінфіном, і вони затверджуються проєктами наказів Мінфіну:

«Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859»;

«Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578»;

«Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі