Теми статей
Обрати теми

Послуги з оренди приміщення: чи проводити через Прозорро?

Дуброва Ярослава, консультант з питань публічних закупівель
У нашій установі виникла потреба закупити послуги з оренди приміщення. Але ми заблукали у лісі законодавчих норм. Допоможіть вибратися з цих хащ та з’ясувати: чи потрібно застосовувати Закон про публічні закупівлі для придбання таких послуг; чи необхідно відображати видатки на оренду приміщення в річному плані закупівель; а якщо вартість послуг з оренди менше 50 тис. грн, чи треба буде звітувати у Прозорро щодо такої закупівлі; чи необхідно оприлюднювати договір оренди в електронній системі? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Залюбки допоможемо! Тут насамперед важливо з’ясувати, чи є послуги з оренди приміщень предметом закупівлі.

Звернемося до п. 22 ч. 1 ст. 1 Закону № 9221. У ньому визначено, що предмет закупівлі — це товари, роботи чи послуги, що закуповуються замовником у межах єдиної процедури закупівлі або в межах проведення спрощеної закупівлі, щодо яких учасникам дозволяється подавати тендерні пропозиції / пропозиції або пропозиції на переговорах (у разі застосування переговорної процедури закупівлі).

1 Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII.

При цьому законодавець відніс до поняття «послуги» в тому числі й такі послуги, як найм (оренда).

Послуги — це будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт (п. 21 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

Виходить, що оренда повністю відповідає поняттю «послуги» для цілей Закону № 922.

Тож що це означає? Невже замовнику доведеться закуповувати послуги з оренди приміщення на загальних підставах, передбачених Законом № 922?

Зовсім ні. Не варто одразу поспішати робити такий висновок.

У цьому питанні слід звернути особливу увагу на сферу застосування Закону № 922, про яку йдеться у ст. 3 цього Закону.

Оскільки саме в цій статті є винятки із загальних норм, а саме зазначено, на які закупівлі дія цього Закону не поширюється.

Так, відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 3 Закону № 922 його дія не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є, зокрема: придбання, оренда землі, будівель, іншого нерухомого майна або майнових прав на землю, будівлі та інше нерухоме майно.

Увага!

На оренду будівель та іншого нерухомого майна дія Закону № 922 не поширюється (п. 4 ч. 5 ст. 3)

Як бачимо, до таких винятків Закон № 922 відніс саме оренду будівель та іншого нерухомого майна.

Начебто все зрозуміло, але ще не до кінця.

І все тому, що таке поняття, як «приміщення», законодавець не виокремив у зазначеній нормі Закону № 922.

Давайте проаналізуємо, чи можна не застосовувати Закон № 922 не тільки при оренді всієї будівлі в цілому, але й окремого її приміщення. Для цього звернемось до загальних положень ЦКУ2.

2 Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Так, ЦКУ при класифікації речей як об’єктів цивільних прав виходить з поділу речей на рухомі та нерухомі. Водночас у ЦКУ використано таку термінологію, як: «нерухомі речі», «нерухоме майно», «нерухомість».

Згідно з ч. 1 ст. 181 ЦКУ до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) віднесено земельні ділянки, а також об’єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Зазначене визначення нерухомої речі за ЦКУ є універсальним, воно містить ознаки нерухомого майна, які мають бути притаманні тому чи іншому об’єкту при визначенні його належності до нерухомого майна.

Разом з тим, в інших законодавчих актах є також термінологія, яка теж позначає нерухомі речі.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону № 1573 об’єктами оренди за цим Законом є, зокрема:

3 Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 р. № 157-IX.

• єдині майнові комплекси підприємств, їхніх відокремлених структурних підрозділів;

нерухоме майно (будівлі, споруди, приміщення, а також їх окремі частини);

• інше окреме індивідуально визначене майно.

З огляду на зазначене, поняття «приміщення» цілком можемо віднести до такого поняття, як «інше нерухоме майно», яке законодавець згадав у п. 4 ч. 5 ст. 3 Закону № 922.

Таким чином, норми Закону № 922 не поширюються на оренду будівлі, приміщення. Це означає, що замовнику не потрібно застосовувати вимоги цього Закону для закупівлі послуг з оренди приміщення.

Тепер саме час підбити підсумки.

По-перше, оскільки Закон № 922 не потрібно застосовувати при оренді приміщення, то у замовника, як орендаря приміщення, відсутні підстави відображати видатки на здійснення орендної плати в річному плані закупівель.

Про це чітко зазначено в ч. 3 ст. 4 Закону № 922: до річного плану не включаються закупівлі, для здійснення яких цей Закон не застосовується у випадках, визначених у ч. 5 і 6 ст. 3 цього Закону.

Також про цей момент замовникам нещодавно нагадало Мінекономрозвитку в своєму листі від 03.09.2020 р. № 3304-04/54160-06 «Щодо планування закупівель»4.

4 Див. «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 28.

По-друге. Як ми вже зазначили, Закон № 922 на оренду приміщення не поширюється. Водночас це означає, що у замовника й немає необхідності оприлюднювати у електронній системі Прозорро такі документи, як:

• укладений договір оренди;

звіт за результатами укладення такого договору без застосування системи Прозорро.

Як бачимо, в цій ситуації на замовника не поширюються вимоги законодавства у сфері закупівель.

Але установам-орендарям, які мають справу з орендою приміщень, розслаблятися не варто.

Адже інформація про всі договори оренди державного та комунального майна нині є публічною та зосереджена на електронному ресурсі — Прозорро.Продажі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі