Теми статей
Обрати теми

Вчитель ЗСО після декрету: педнавантаження та «оплатні» умови

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Який обсяг педагогічного навантаження встановлюється вчительці закладу загальної середньої освіти, яка вийшла на роботу після відпустки для догляду за дитиною? За рахунок якої складової формується педнавантаження: інваріантної чи варіативної? Як здійснюється оплата праці за проведення навчальних занять із варіативної складової? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Педагогічне навантаження вчителя ЗСО

Згідно з ч. 5 ст. 24 Закону № 463-IX1 розподіл педагогічного навантаження у закладі загальної середньої освіти (ЗСО) затверджується його керівником відповідно до вимог законодавства.

1 Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX.

Педагогічне навантаження педпрацівника обсягом менше норми встановлюється за його письмовою згодою. Норма педнавантаження вчителя ЗСО на одну тарифну ставку становить 18 навчальних годин на тиждень.

При встановленні вчителям навчального навантаження на новий навчальний рік необхідно зберігати зазвичай його обсяг, а також дотримуватися принципу наступності роботи, викладання предметів у класах, групах, а також установлювати педагогічним працівникам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною, навчальне навантаження під час тарифікації на відповідний навчальний рік у обсязі не менше ставки (пп. 6.3.1 та 6.3.2 Галузевої угоди2).

2 Галузева угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки.

На період їх відпустки години навчального навантаження тимчасово слід передавати вчителям.

Після закінчення відпустки забезпечувати педагогічним працівникам навантаження, встановлене при тарифікації на початок навчального року.

Відповідно до п. 1.4 Галузевої угоди її положення діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти, які перебувають у сфері дії сторін цієї угоди, і є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня.

У свою чергу, п. 63 Інструкції № 1023 передбачено, що навчальне навантаження між вчителями та іншими педпрацівниками розподіляється керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склались у закладі.

3 Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102.

Навчальні плани ЗСО

Навчальні плани ЗСО III ступеня затверджені наказом № 4084. Навчальний план містить тижневий обсяг навчального навантаження та тижневі години на вивчення базових предметів, кількість яких може збільшуватися за рахунок додаткових годин навчального плану, вибірково-обов’язкових предметів, профільних предметів і спеціальних курсів, а також передбачає години на факультативи, індивідуальні заняття тощо.

4 Наказ МОН «Про затвердження типової освітньої програми закладів загальної середньої освіти III ступеня» від 20.04.2018 р. № 408.

У навчальних планах зазначено мінімальну кількість тижневих годин на вивчення базових предметів, що має забезпечити досягнення рівня очікуваних результатів навчання учнів згідно з вимогами Державного стандарту, питання стосовно якого затверджено постановою № 8985.

5 Постанова КМУ «Про деякі питання державних стандартів повної загальної середньої освіти» від 30.09.2020 р. № 898.

Усі зазначені у навчальних планах години фінансуються за рахунок бюджету. Навчальні плани ЗСО ІІ ступеня затверджені наказом № 4056. Відповідно до його норм навчальні плани охоплюють інваріантну складову, сформовану на державному рівні, яка є спільною для всіх ЗСО незалежно від підпорядкування і форм власності, та варіативну складову.

6 Наказ МОН «Про затвердження типової освітньої програми закладів загальної середньої освіти II ступеня» від 20.04.2018 р. № 405.

Варіативна складова навчального плану закладу освіти визначається ЗСО самостійно, враховуючи особливості організації освітнього процесу та індивідуальних освітніх потреб учнів, особливості регіону, рівень навчально-методичного та кадрового забезпечення закладу і відображається в навчальних планах закладів освіти.

Варіативна складова навчальних планів використовується на підсилення предметів інваріантної складової. У такому разі розподіл годин на вивчення тієї чи іншої теми навчальної програми здійснюється вчителем самостійно.

Розподіл годин фіксується у календарному плані, який погоджується директором закладу освіти чи його заступником.

Вчитель зазначає проведені уроки у частині класного журналу, відведеного для предмета, на підсилення якого використано зазначені години.

Також ці години можуть використовуватися для запровадження факультативів, курсів за вибором, індивідуальних занять та консультацій.

Варіативність змісту базової середньої освіти реалізується через запровадження в навчальних програмах резервного часу, що створює простір для задоволення освітніх потреб учнів, вирівнювання їх досягнень, розвитку наскрізних умінь тощо.

Повноцінність базової середньої освіти забезпечується реалізацією як інваріантної, так і варіативної складових, які в обов’язковому порядку фінансуються з бюджету.

Оплата праці вчителя ЗСО

Відповідно до п. 68 Інструкції № 102 місячна заробітна плата педагогічних працівників установ освіти ЗСО визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень.

Встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року (зокрема, й під час канікул).

Погодинна оплата вчителів допускається лише при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх по хворобі або з інших причин вчителів, яке тривало не більше двох місяців, а також при оплаті працівників підприємств, організацій та установ, які залучаються для педагогічної роботи (п. 73 Інструкції № 102).

Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педпрацівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педнавантаження в порядку, передбаченому п. 68 Інструкції № 102, за тарифікацією.

Оскільки складовими навчальних планів ЗСО є години інваріантної та варіативної складових, норма годин на ставку вчителя може включати усі ці години за навчальним планом, оплата за проведення яких має здійснюватися за тарифікацією.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі