Теми статей
Обрати теми

Щодо складання податкової накладної на суму отриманих коштів за навчання / проживання в гуртожитку

Державна податкова служба України
Індивідуальна податкова консультація від 17.08.2020 р. № 3388/ІПК/99-00-05-06-02-06

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо особливостей застосування пункту 201.4 статті 201 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) та, керуючись статтею 52 ПКУ, повідомляє.

Як зазначено у зверненні, Університет надає послуги із здобуття вищої та післядипломної освіти, довузівської підготовки, а також послуги з проживання студентів у гуртожитках.

В договорах (контрактах) встановлюється розмір плати за весь строк надання послуги, а також порядок її оплати (разово, щороку, щосеместрово, щомісяця).

Водночас умовами укладених договорів не передбачено поетапного чи періодичного документального підтвердження наданих послуг (складання актів наданих послуг щороку, щосеместрово, щомісяця).

Оплата послуг проводиться фізичними особами через банківські установи або частинами протягом всього періоду надання послуг або одноразово, при цьому в більшості випадків у казначейських виписках та банківських реєстрах не зазначено період, за який здійснюється оплата (місяць, семестр, рік тощо).

Отримані кошти зараховуються Університетом в оплату вартості послуг, які будуть поставлені протягом періоду навчання в Університеті, проживання у гуртожитку або зараховуються в оплату вже наданих послуг.

Правові основи оподаткування податком на додану вартість встановлено розділами I, V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Відповідно до підпунктів «а» і «б» пункту 185.1 статті 185 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

Постачання послуг — будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також наданні послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (підпункт 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 ПКУ).

Згідно з пунктами 201.1 та 201.10 статті 201 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений ПКУ термін.

Пунктом 201.4 статті 201 ПКУ передбачено, що платники податку в разі здійснення постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер:

— покупцям — платникам податку — можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг відповідному платнику протягом періоду, за який складається така податкова накладна, протягом такого місяця;

— покупцям — особам, не зареєстрованим платником податку, — можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням всього обсягу постачання товарів/послуг таким покупцям, з якими постачання мають такий характер протягом періоду, за який складається така податкова накладна, протягом такого місяця.

У разі якщо станом на дату складення зазначених податкових накладних сума коштів, що надійшла на поточний рахунок продавця як оплата (передоплата) за товари/послуги, перевищує вартість поставлених товарів/послуг протягом місяця, таке перевищення вважається попередньою оплатою (авансом), на суму якої складається податкова накладна у загальному порядку не пізніше останнього дня такого місяця.

Також пунктом 201.4 статті 201 ПКУ передбачено, що податкова накладна може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна не була складена на ці операції) у разі здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), розрахунки за які проводяться через касу / реєстратори розрахункових операцій або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника).

Оскільки, як вказано у зверненні, документом, що підтверджує факт надання освітніх послуг, є документ про освіту, зокрема диплом, сертифікат, які надаються по завершенню навчання, інших документів щодо підтвердження факту наданих послуг, на підставі яких здійснюються платежі, платник не складає та споживачеві не надає, кошти надходять через банківські установи, тобто шляхом розрахунків, а порядок оплати встановлюється періодично протягом строку надання послуги, а не після завершення, така оплата має статус авансової (попередньої), а тому на дату її надходження зведена податкова накладна в порядку, встановленому пунктом 201.4 статті 201 ПКУ, складена бути не може.

Таким чином, на дату першої події, що сталася, платник має скласти податкову накладну на суму отриманих коштів за навчання / проживання в гуртожитку в загальновстановленому порядку за правилами, визначеними статтею 201 ПКУ та Порядком, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 р. № 1307, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 р. за № 137/28267, та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлені ПКУ терміни.

Водночас повідомляємо, що відповідно до пункту 52.2 статті 52 ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі