Теми статей
Обрати теми

Звільнення «за скороченням» одразу після декрету

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
У грудні 2020 року в установі заплановано скорочення штату. Працівників повідомили про це 12.10.2020 р. Одна з працівниць на момент повідомлення перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Вона відмовилась підписувати повідомлення, мотивуючи це тим, що є матір’ю дитини до 3 років. Дитині виповнюється 3 роки 19.11.2020 р. Чи права працівниця? Чи можна буде її звільнити після 20.11.2020 р., але раніше строку запланованого скорочення?

Під час скорочення чисельності працівників або штату установи слід перевірити, чи не підпадає працівник під «захист» від скорочення.

Трудове законодавство містить перелік категорій працівників, які мають переважне право залишитись на роботі. Також є працівники, яких не можна звільнити з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, крім ліквідації установи.

До такої «захищеної» категорії належать, зокрема, вагітні жінки та жінки, які мають дітей віком до 3 років, 6 років (за медичним висновком), одинокі матері за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда.

Їх можна звільнити з ініціативи роботодавця лише у випадку повної ліквідації установи та з обов’язковим подальшим працевлаштуванням. На період працевлаштування за ними зберігаються середня зарплата, але не більше 3 місяців з дня закінчення строкового трудового договору (ч. 3 ст. 184 КЗпП).

Відповідно до ст. 492 КЗпП про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за 2 місяці. Звичайно ж, найкращий варіант повідомлення — письмовий.

Законодавством не передбачена форма та спосіб повідомлення працівника про наступне вивільнення у зв’язку із скороченням чисельності або штату працівників. Водночас у разі виникнення трудових спорів потрібно мати докази, що працівника було повідомлено про відповідне вивільнення за 2 місяці (див. лист Мінсоцполітики від 24.09.2019 р. № 10/0/36-19).

Таким документом може бути наказ про попередження про звільнення у зв’язку із скороченням штату.

Його альтернатива — персональне повідомлення про наступне звільнення у зв’язку зі скороченням штату. Одним із його обов’язкових реквізитів є підпис працівника, який засвідчує його ознайомлення із повідомленням, і дата такого підпису.

Якщо працівник відмовляється підписувати повідомлення про звільнення, зокрема, через те, що вважає таке звільнення незаконним, не потрібно примушувати його. У такій ситуації радимо скласти акт про відмову від підпису. Акт складається у довільній формі. Його підписують особи, які є свідками відмови працівника підписувати повідомлення.

Далі розглянемо ситуацію, описану в запитанні.

Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Останній день такої відпустки — 19.11.2020 р. Уже 20.11.2020 р. матуся має стати до роботи. Скорочення штату заплановано на грудень поточного року. Про це повідомлено 12.10.2020 р. Тобто виходить, що звільнення «за скороченням» відбудеться після досягнення дитиною 3 років. На той момент працівниця вже не зможе захиститись нормою ч. 3 ст. 184 КЗпП. Отже, таке звільнення і повідомлення про нього є правомірним. Аргумент працівниці не працює.

Тепер перейдемо до «передчасного» звільнення.

ВАЖЛИВО!

Працівника не можна звільнити з ініціативи роботодавця до закінчення двомісячного строку попередження про звільнення.

Однак якщо сам працівник попросить скоротити зазначений двомісячний строк, то його можна звільнити раніше. При цьому майте на увазі, що підстава для звільнення залишається тією самоюскорочення штату (п. 1 ст. 40 КЗпП).

Також цього працівника можна звільнити з інших підстав, наприклад: за власним бажанням (ст. 38 КЗпП), у зв’язку з переведенням до іншої установи (п. 5 ст. 36 КЗпП), за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП). Про це зазначили фахівці Мінсоцполітики у листі від 07.10.2015 р. № 420/06/186-15. Але у такому випадку він залишиться без вихідної допомоги. Пояснимо чому.

Стаття 44 КЗпП містить вичерпний перелік підстав звільнення, при яких виплачується вихідна допомога. Наведемо його в таблиці.

Підстава звільнення

Норма

Розмір вихідної допомоги

Відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв’язку зі зміною істотних умов праці

п. 6 ст. 36 КЗпП

Не менше середнього місячного заробітку

Зміни в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідація, реорганізація, банкрутства або перепрофілювання установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників

п. 1 ст. 40 КЗпП

Невідповідність працівника займаній посад, виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню даної роботи; відмова у наданні допуску до державної таємниці або скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов’язків вимагає доступу до неї

п. 2 ст. 40 КЗпП

Поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу

п. 6 ст. 40 КЗпП

Призов або вступ на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу

п. 3 ст. 36 КЗпП

2 мінзарплати

Порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору

ст. 38 і 39 КЗпП

У розмірі, передбаченому колдоговором, але не менше 3-місячного середнього заробітку

Припинення повноважень посадових осіб

п. 5 ст. 41 КЗпП

Не менше ніж 6-місячний середній заробіток

Як бачимо, при звільнення за власним бажанням, за угодою сторін, переведенням в іншу установу вихідна допомога не надається. Тому будьте уважними при документальному оформленні звільнення працівника. У наказі про звільнення та трудовій книжці слід зазначити саме скорочення штату та п. 1 ст. 40 КЗпП як підставу припинення трудового договору. Тоді працівник отримає вихідну допомогу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі