Теми статей
Обрати теми

Фінпідтримка КП: на який рахунок спрямувати

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Місцева рада затвердила програму, яка передбачає фінансову підтримку КП. Надання підтримки здійснюватиметься шляхом внесків бюджетних коштів до статутного капіталу відповідного КП. Чи обов’язково у такому разі КП як одержувачу бюджетних коштів мати рахунок, відкритий в органах Казначейства? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Так, обов’язково. Без відкриття бюджетного рахунку в Казначействі не обійтися. Чому, пояснимо далі.

Насамперед нагадаємо: суб’єкти господарювання, які не мають статусу бюджетної установи, але уповноважені розпорядником бюджетних коштів на здійснення передбачених бюджетною програмою заходів та отримують для цього кошти бюджету, вважаються одержувачами бюджетних коштів (п. 38 ч. 1 ст. 2 БКУ).

Звісно, КП не є бюджетною установою. Відтак отримувати кошти з бюджету воно може лише як одержувач бюджетних коштів у мережі головного розпорядника коштів.

Для реалізації бюджетної програми розпорядник бюджетних коштів доводить одержувачу бюджетні асигнування та надає кошти. При цьому одержувач використовує ці кошти відповідно до вимог бюджетного законодавства та виключно на підставі плану використання бюджетних коштів (ч. 6 ст. 22 БКУ).

Важливо: при виконанні державного та місцевих бюджетів застосовується казначейське обслуговування бюджетних коштів. Воно передбачає розрахунково-касове обслуговування органами Казначейства не лише розпорядників бюджетних коштів, але й одержувачів. Це випливає з п. 1 ч. 1 ст. 43 БКУ. Аналогічну за змістом норму містить і п. 10.1 Порядку № 9381.

1 Порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затверджений наказом Мінфіну від 23.08.2012 р. № 938.

Окрім того, з метою контролю за цільовим спрямуванням бюджетних коштів органи Казначейства здійснюють (п. 10.2 Порядку № 938):

попередній контроль — на етапі реєстрації бюджетних зобов’язань одержувачів;

поточний контроль — у процесі оплати рахунків одержувачів бюджетних коштів. Таким чином, фінпідтримку з місцевого бюджету КП може отримувати виключно на бюджетний рахунок, відкритий в органах Казначейства.

З огляду на це, КП як одержувач бюджетних коштів повинен виконати такі дії:

img 1Відкрити рахунок у Казначействі. Порядок відкриття бюджетних рахунків для одержувачів бюджетних коштів визначено п. 3.2 розд. ІІІ Порядку № 7582.

2 Порядок відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затверджений наказом Мінфіну від 22.06.2012 р. № 758.

img 2Скласти і надати План використання бюджетних коштів. Форму цього документа затверджено наказом № 573. Після затвердження керівником одержувача (КП) і погодження з головним розпорядником (радою чи виконкомом ОМС) План необхідно подати до органу Держказначейської служби. Цей документ обов’язково повинен містити розподіл бюджетних асигнувань, затверджених у кошторисі відповідного розпорядника бюджетних коштів (п. 5.6 Порядку № 938).

3 Наказ Мінфіну «Про затвердження документів, що застосовуються в процесі виконання бюджету» від 28.01.2002 р. № 57.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі