Теми статей
Обрати теми

Заміна відпустки компенсацією: чи платити «оздоровчі»?

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Вчитель-логопед інклюзивно-ресурсного центру наприкінці травня 2021 року планує оформити щорічну основну відпустку одразу після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Але працівниця не хоче відпочивати усі дні. Чи можна їй надати частину щорічної відпустки, а за решту виплатити компенсацію? Чи має вона право у такому випадку на отримання допомоги на оздоровлення? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Щорічна відпустка. Тривалість щорічної основної відпустки педпрацівників становить до 56 календарних днів. Це передбачено ст. 6 Закону про відпустки. Конкретну тривалість відпустки для окремих категорій посад педагогів визначено Порядком № 3461. Згідно з нормами цього документа вчитель-логопед ІРЦ2 може розраховувати на щорічну основну відпустку тривалістю 56 календарних днів.

1 Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затверджений постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346.

2 ІРЦ — інклюзивно-ресурсні центри.

До того ж у перший та наступні робочі роки всі педпрацівники закладів освіти мають право «відгуляти» щорічну відпустку повністю у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.

Щорічна відпустка має надаватися за бажанням працівниці у зручний для неї час перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї (ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки).

Заміна відпустки компенсацією. За бажанням працівника частину щорічної відпустки може бути замінено грошовою компенсацією. Однак тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток має становити щонайменше 24 календарних дні (див. лист Мінсоцполітики від 07.12.2016 р. № 731/13/116-16).

Допомога на оздоровлення. Що стосується допомоги на оздоровлення, то така допомога у розмірі посадового окладу є обов’язковою. Відтак кошти на її виплату мають бути затверджені кошторисом. Під час формування фонду оплати праці на відповідний рік для кожного педпрацівника передбачають одну допомогу на оздоровлення.

Допомогу на оздоровлення педагогічним працівникам слід виплачувати при наданні їм щорічних основних відпусток незалежно від їх тривалості.

Таким чином, після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами вчитель-логопед ІРЦ може піти у щорічну відпустку на 24 календарних дні, а за решту днів отримати компенсацію. «Оздоровчі» в розмірі посадового окладу (ставки заробітної плати), вважай, також у кишені працівниці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі