Теми статей
Обрати теми

Бартерні операції в бюджетній сфері: чи можливо?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
КП1 надає послуги з обрізки дерев. Місцева рада розраховується з КП не грошовими коштами, а обрізаною деревиною. Чи не суперечить така ситуація нормам чинного законодавства? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

1 КП — комунальне підприємство.

Бартерні операції при розрахунках із бюджетом заборонені, і крапка. Жодних «але» й бути не може.

Та незважаючи на те, що бюджетне законодавство надає чітку відповідь на подібні запитання, все ж таки вони час від часу виникають.

А «ноги ростуть» із норм ГКУ та ЦКУ. Але спочатку давайте з’ясуємо, що слід розуміти під бартерною операцією. Відповідь — у п.п. 14.1.10 ПКУ.

Бартерна (товарообмінна) операція — це господарська операція, яка передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у негрошовій формі в рамках одного договору.

Причому не має значення, ви розраховуєтесь у негрошовій формі чи з вами розраховуються таким чином. У будь-якому разі ці розрахунки класифікуються як бартерні операції. ЦКУ з цього приводу каже таке. За договором бартеру кожна зі сторін зобов’язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар (ч. 1 ст. 715 ЦКУ). Таким договором може бути передбачено й обмін майна на роботи (послуги).

Схоже за змістом визначення містить і ч. 1 ст. 293 ГКУ2. На додачу ця норма передбачає передачу майна за бартером у господарське відання або оперативне управління. Отакої.

2 Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

Але бюджетні відносини не є предметом регулювання ні цивільного законодавства, ні ГКУ. Пряму вказівку на це містить і ч. 2 ст. 1 ЦКУ, і ч. 1 ст. 4 ГКУ. На цьому свого часу наголошували й фахівці Держказначейства (див. лист від 28.10.2011 р. № 17-08/623-3729).

Отже, бюджетні установи та ОМС, зокрема, у своїй діяльності перш за все повинні керуватися нормами БКУ.

УВАГА!

Проводити розрахунки з бюджетом у негрошовій формі, у тому числі шляхом взаємозаліку, застосування векселів, бартерних операцій тощо, — заборонено

Це чорним по білому прописано у ч. 6 ст. 45 БКУ. Тож бюджетне законодавство накладає табу на проведення будь-яких бартерних операцій.

Як свідчить практика, не завжди бюджетники розуміють, які саме операції належать до бартерних, а які ні. Насправді ж, будь-які операції, котрі не передбачають плату за товар, роботи чи послуги, є бартерними й заборонені до проведення. І «економія» бюджетних коштів як виправдання тут не діє.

Не пройдуть бартерні операції й повз пильний нагляд перевіряючих Держаудитслужби. Під час перевірок фахівці цієї служби обов’язково поцікавляться, чи, бува, не здійснювала установа розрахунків у негрошовій формі.

Тож будьте уважними й не допускайте бартерних операцій у своїй діяльності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі