Теми статей
Обрати теми

Платні послуги чи оренда для закладу культури?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Заклад культури надає приміщення для проведення концертів. Чи є такі послуги різновидом орендних операцій? Чи необхідно у зв’язку з цим дотримуватись вимоги законодавства про оренду? (запитання учасника групи «Спільнота бухгалтерів бюджетних установ»)

Ні, такі послуги не є орендними операціями.

img 1Надання приміщення для концерту = платна послуга

Надання послуг з організації та/або проведення культурно-масових та наукових заходів — це звичайна платна послуга закладу культури. Вичерпний перелік послуг, які можуть надавати такі заклади, наведено в Переліку № 12711.

1 Перелік платних послуг, які можуть надаватися державними і комунальними закладами культури, затверджений постановою КМУ від 12.12.2011 р. № 1271.

Тож заклад культури надає у користування певне приміщення для організації та проведення культурно-масового заходу. Звісно, у цьому разі йдеться про використання відповідного приміщення лише на час проведення такого короткострокового заходу.

За таких умов користування приміщенням (наприклад, концертною залою) неможливо відокремити від інших послуг, які надає заклад культури. Інакше кажучи, користування приміщенням йде в «комплекті» їз зазначеною платною послугою.

img 2Надання приміщення для концерту ≠ оренда

Закон № 1572 не поширюється на відносини, які виникають при наданні державним або комунальним закладом культури у користування майна у процесі надання послуг, що не є орендою. Про це свідчить ч. 8 ст. 2 цього Закону.

2 Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 р. № 157-IX.

На виконання цієї норми уряд затвердив окремий Перелік № 11833. І серед послуг, наведених у ньому, якраз є організація та проведення культурно-масових заходів. Тож користування майном закладу культури на час проведення таких заходів виведено з-під дії Закону № 157.

3 Перелік платних послуг, які можуть надаватися державними і комунальними закладами культури, що не є орендою, затверджений постановою КМУ від 02.12.2020 № 1183.

Повний перелік послуг закладів культури, які не є орендою, наведено у статті «Послуги закладів культури, що не є орендою». Радимо уважно з ним ознайомитись.

Які послуги є орендою?

100-відсотково різновидом орендних операцій є такі послуги, як:

1) надання в оренду приміщень, малих архітектурних форм і територій (п. 17 Переліку № 1271);

2) надання послуг з оренди транспортних засобів, обладнання, майна, інструментів, що належать закладам культури (п. 27 Переліку № 1271).

Тож якщо ваш заклад надає саме ці послуги, доведеться застосовувати процедуру передачі майна в оренду. При цьому слід керуватися нормами Закону № 157 та Порядку № 4834.

4 Порядок передачі в оренду державного та комунального майна, затверджений постановою КМУ від 03.06.2020 р. № 483.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі