Теми статей
Обрати теми

Звіт 3-борг: заповнюємо правильно

Бочкарьова Тетяна, заступник директора департаменту - начальник відділу статистики оплати праці Державної служби статистики України

Починаючи зі звіту за січень 2021 року органам статистики потрібно подавати нову форму статистичних спостережень за формою № 3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці» (далі — форма № 3-борг).

У цьому звіті наводять дані про суми невиплачених нарахувань з оплати праці, кількість працівників, яким заборгували ці виплати, а також суми невиплаченої допомоги по тимчасовій непрацездатності1. Правильно заповнити форму № 3-борг допоможуть Роз’яснення2. Бланк форми № 3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці» а також Роз’яснення можна знайти на офіційному вебсайті Держстату (ukrstat.gov.ua) у розділі «Для респондентів»/«Альбом форм державних статистичних спостережень на 2021 рік»/«Демографічна та соціальна статистика»/«Ринок праці».

1 Детальніше про цей звіт та порядок його заповнення — у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 5, с. 2; № 12, с. 25. — Прим. ред.

2 Роз’яснення Держстату щодо форми державного статистичного спостереження № 3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці» від 12.08.2020 р. № 19.1.2-12/23-20.

Далі надамо відповіді на запитання, що часто виникають при її заповненні.

Чи потрібно враховувати у рядку 2030 форми № 3-борг працівників, щодо яких є заборгованість зі сплати лікарняних від ФСС, але немає заборгованості із виплати зарплати?

Відповідно до п. 11 розд. ІІ Роз’яснень у рядку 2030 відображають кількість працівників, яким своєчасно не виплачено заробітну плату, строк виплати якої минув до кінця звітного періоду, з відповідним її відображенням у рядку 2010. У разі відсутності в установі, організації заборгованості з виплати зарплати дані у рядках 2010 — 2030 не заповнюють.

Від редакції. Враховуючи роз’яснення фахівця Держстату, можна резюмувати таке. Працівники, за якими є борг лише за лікарняними від ФСС, але немає боргу з виплати зарплати, до рядка 2030 не потраплять. Аргумент простий — тут відображають кількість працівників, перед якими є заборгованість саме із зарплати. Тоді як допомога по тимчасовій непрацездатності від ФСС заробітною платою не є (не належить до фонду оплату праці).

До речі, лікарняні за рахунок роботодавця (за перші 5 днів хвороби), а також допомога по вагітності та пологах і на поховання також не вважаються зарплатою (пп. 3.2 і 3.3 Інструкції № 53). Тож якщо у вас є борги за цими виплатами і водночас немає заборгованості із виплати зарплати, то рядок 2030 не заповнюйте.

3 Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Яку суму виплат працівнику у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності слід відображати у рядку 2040 форми № 3-борг: з урахуванням ПДФО та ВЗ чи без них (тобто «чисту» суму)?

Відповідно до п. 12 розд. ІІ Роз’яснень сума заборгованості, яка зазначається у рядку 2040, ураховує кошти ФСС та відображається аналогічно сумі заборгованості з виплати зарплати.

Тобто при відображенні у рядку 2040 суми нарахованих, але не виплачених нарахувань із тимчасової втрати працездатності, суми обов’язкових для всіх працівників відрахувань згідно з чинним законодавством (ПФДО та ВЗ) не включаються.

Від редакції. Ми так само рекомендували відображати у рядку 2040 «чисту» суму лікарняних — без урахування ПДФО та ВЗ. Тепер маємо підтвердження від фахівця Держстату.

Бажаємо вдалого звітування!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі