Теми статей
Обрати теми

Чергові зміни до Порядку № 100: що цього разу?

Мінекономіки підготувало черговий пакет змін до Порядку № 100. Відповідний проєкт постанови1 наразі перебуває на погодженні у профспілок (spo.fpsu.org.ua/images/1167.pdf).

1 Проєкт постанови КМУ «Деякі питання обчислення середньої заробітної плати».

Головною метою цих змін є упорядкувати механізм врахування премій та виплат за підсумками роботи за певний період при обчисленні середньої зарплати. Адже після 12 грудня 2020 року — з моменту набуття чинності постановою № 12132 — у роботодавців виникли чималі труднощі із врахуванням премій за два та більше місяців при розрахунку середнього заробітку. Якщо проєкт постанови буде прийнято, то такі премії будуть враховуватись у зарплату періоду, який відповідає кількості місяців, за які їх нараховано. Звісно, початком відліку буде місяць, в якому ці премії було нараховано. Таким чином, планується позбутися необхідності робити перерахунки «середньої».

2 Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100» від 09.12.2020 р. № 1213.

Крім того, проєктом постанови передбачається змінити редакцію п. 8 Порядку № 100. В оновленій версії цього документа з’явиться порядок розрахунку середньомісячного числа робочих днів у випадку, коли працівнику встановлено індивідуальний графік роботи. Такий показник використовують для нарахування виплат, розрахованих виходячи із середньої зарплати за останніх 2 місяці роботи (наприклад, вихідної допомоги).

До речі, це питання ми вже розглядали у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 5, с. 5. Тоді фахівці Мінекономіки у листі від 05.01.2021 р. № 4709-06/235-07 зазначили: якщо правилами трудового розпорядку працівникові встановлено індивідуальний графік роботи, то саме він враховується при визначенні середньомісячного числа робочих днів для розрахунку «середньої». Наразі ж таку умову планують прописати й у Порядку № 100.

Також буде змінено перелік виплат, які не враховуються при розрахунку «середньої» (п. 4 Порядку № 100). Зокрема, сюди потрапить і винагорода за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків. І знову ж таки ми попереджали про це наших читачів (лист Мінеокономіки від 16.01.2021 р. № 4709-06/2098-07 // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 6, с. 5).

Тільки-но проєкт постанови буде прийнято, ми детально розповімо про всі зміни.

Лікарняним бути!

Протягом кількох тижнів суспільство перебувало в напрузі: невже із 30 червня залишимось без лікарняних? Усьому виною один необережний рух у розділі V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про реабілітацію3.

3 Закон України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я» від 03.12.2020 р. № 1053-IX.

Законодавці хотіли надати застрахованим особам право на лікарняні на період реабілітації. Але ненароком забрали таке право у переважної більшості хворіючих — тих, хто такої реабілітації не потребує. Ці зміни мали б запрацювати із 30.06.2021 р. Проте цьому не судилося статись. Нардепи встигли все виправити.

Так-от, уже прийнято та направлено на підпис Президенту Закон, поданий як проєкт № 51874. Він змінить п. 1 ч. 1 ст. 22 Закону про соцстрахування5. Внаслідок цього із 30 червня 2021 року співіснуватимуть два страхових випадки:

4 Проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності)» від 02.03.2021 р. № 5187.

5 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

• тимчасова непрацездатність унаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві;

• тимчасова непрацездатність на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

Сподіваємось, Президент оперативно підпише Закон — і можна буде зітхнути з полегшенням.

Нові платні послуги для науковців та освітян

Постановою № 3571 Кабмін уніс зміни одразу до двох переліків платних послуг, які можуть надавати бюджетні установи, — Переліку № 11802 та Переліку № 7963.

1 Постанова КМУ «Про внесення змін до переліків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 28 липня 2003 р. № 1180 і від 27 серпня 2010 р. № 796» від 14.04.2021 р. № 357.

2 Перелік платних послуг, які можуть надаватися бюджетними науковими установами, затверджений постановою КМУ від 28.07.2003 р. № 1180.

3 Перелік платних послуг, які можуть надаватися закладами освіти, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затверджений постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796.

Таким чином, науковцям дозволили надавати такі послуги, як:

• підвищення кваліфікації, перепідготовка, інше навчання для здобуття громадянами післядипломної освіти понад державне замовлення в межах ліцензійного обсягу;

• проведення спецкурсів, семінарів, тренінгів, стажування, підвищення профкомпетентності, що не потребує отримання відповідної ліцензії;

• визнання кваліфікації, здобутої за результатами неформальної або інформальної освіти;

• забезпечення оформлення документів про освіту в установленому законодавством порядку.

До того ж віднині послуги з приймання кандидатських іспитів, організації та підготовки до захисту дисертацій на здобуття відповідних ступенів можна надавати й особам, які не навчаються (не навчалися) у відповідній науковій установі.

Тепер інформація для освітян. Так, серед основних нововведень, які чекають на заклади освіти:

по-перше, можливість проведення лекцій, курсів, консультацій, тренінгів, практикумів, майстер-класів, занять у гуртках, факультативів, семінарів тощо понад навчальні плани з видачею або без видачі відповідних документів про освіту;

по-друге, абсолютно нові платні послуги, як-то:

• стажування іноземців та осіб без громадянства (крім випадків, коли право на їх безоплатне стажування передбачено законодавством);

• комунальні послуги користувачам, які приватизували приміщення та будівлі, що перебувають на балансі відповідних закладів освіти;

• виготовлення та реалізація біопалива, отриманого як відходи додаткової (господарської) діяльності закладів освіти (сільського господарства, лісозаготівлі тощо);

• виробництво та реалізація «сонячної» електроенергії, виробленої об’єктами, встановленими на дахах та/або фасадах будинків, будівель та споруд.

Не обійшлося й без уточнень понять, які вживаються у Переліку № 796. Та серед суттєвих є два:

1. Поліграфічні послуги, які можуть надавати заклади освіти, — це редагування, переклад наукової, довідкової, технічної, навчальної, навчально-методичної, художньої літератури, розроблення поліграфічного дизайну.

2. Надання приміщення в короткострокове користування передбачає одноразове користування ним, цілодобове, на строк до одного тижня або не більше шести годин на тиждень протягом року.

Звісно, не оминуло Перелік № 796 і коригування під нову освітню термінологію. Тож тепер тут з’явилися згадки про заклади фахової передвищої освіти, регіональне замовлення, асистентів-стажистів тощо.

Але хай там що, а Кабмін свою роботу виконав. Тепер справа за бюджетними установами. Потрібно внести зміни до своїх положень про надання платних послуг. А зайнятись цим питання варто вже зараз. Адже постанова № 357 набрала чинності з 20.04.2021 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі