Теми статей
Обрати теми

Купуємо кондиціонер: планування та облік

Вежичаніна Світлана, експерт з фінансових питань
За яким КЕКВ необхідно здійснювати видатки на придбання кондиціонера? На підставі яких документів слід проводити платіж та зараховувати кондиціонер на баланс установи? Та як відобразити таку операцію в бухобліку? Не знаєте або сумніваєтесь? Тоді читайте нашу статтю.

КЕКВ

Ще на етапі планування закупівлі кондиціонера необхідно визначитися, за рахунок поточних чи капітальних видатків буде здійснюватися його придбання.

Відштовхуватися необхідно від очікуваної вартості придбання пристрою та вартісних ознак МНМА, визначених обліковою політикою відповідного суб’єкта державного сектору. Якщо згідно з приписами облікової політики вашої установи кондиціонер належить до МНМА, плануємо його придбання за КЕКВ 2210 (поточні видатки).

Якщо ж вартість придбання кондиціонера перевищує вартісну межу для зарахування до складу МНМА, його слід обліковувати як об’єкт ОЗ. Відповідно закупівлю такого кондиціонера плануємо за КЕКВ 3110 (капітальні видатки).

Але на цьому планування закупівлі не завершується. Адже такий пристрій, як кондиціонер, потребує виконання монтажу та налаштування. А це тягне за собою додаткові видатки. То як правильно запланувати видатки на оплату цих послуг?

Якщо за умовами договору монтаж та налаштування кондиціонера виконуватиме безпосередньо його постачальник, усі зазначені витрати будуть включені до калькуляції вартості його придбання. У такому разі видатки на придбання кондиціонера разом із послугами монтажу та налаштування здійснюємо за одним КЕКВ: 2210 або 3110 (залежно від вартісних ознак МНМА, визначених обліковою політикою установи).

Натомість, коли постачання кондиціонера здійснюватиме один суб’єкт господарювання, а його монтаж та налаштування — інший (за окремим договором), плануємо видатки за окремими КЕКВ. Тобто придбання кондиціонера проводимо за КЕКВ 2210 або 3110, а видатки на оплату послуг з монтажу та налаштування — за КЕКВ 2240.

Первинні документи

Підставою для здійснення платежу та наступного оприбуткування будуть первинні документи. Правильне оформлення останніх дуже важливе.

Проте для взяття будь-яких зобов’язань та проведення у подальшому розрахунків з контрагентом установа має передусім зареєструвати бюджетні та фінансові зобов’язання в Казначействі. Здійснюємо це на підставі договору та накладної на отриманий товар (див. Методрекомендації № 681).

1 Методичні рекомендації щодо переліку підтвердних документів для реєстрації бюджетних зобов’язань та проведення платежів, затверджені наказом Держказначейської служби від 29.04.2013 р. № 68.

Зверніть увагу: предметом договору має бути саме постачання товару (пристрою, обладнання тощо).

Якщо ж предметом договору є надання послуг з монтажу та налаштування пристрою, тоді зарахування останнього на баланс буде помилкою. Навіть якщо в акті приймання-передачі наданих послуг зазначено (окремо виділено) вартість такого пристрою. Річ у тому, що за таких умов для надавача послуг вартість кондиціонера фактично є витратами, включеними до калькуляції вартості наданих послуг. Тобто в будь-якому разі вам продані послуги, а не актив.

І в жодному разі не плутайте монтаж та налаштування кондиціонера чи іншого пристрою зі створенням (виготовленням) певного об’єкта. У першому випадку йдеться про надання послуг, а в другому — про виконання робіт. Відмінність одних від інших визначають норми ст. 837 та 901 ЦКУ. Так, роботи — спрямовані на досягнення матеріального результату (створення речі, її обробку, переробку). Тоді як послуги не мають матеріального результату та споживаються у процесі їх отримання.

Отже, запам’ятаємо, якщо:

img 1

Бухоблік

Господарську операцію з придбання кондиціонера відображаємо в бухгалтерському обліку установи в такому порядку:

1) зарахування на баланс;

2) введення в експлуатацію.

Зарахування на баланс

Процедуру зарахування кондиціонера на баланс установи розділимо на два етапи.

img 2Визнання пристрою ОЗ або МНМА.

Це потрібно для того, щоб накопичення первісної вартості майбутнього активу відбувалося на правильному субрахунку. Тобто якщо кондиціонер у подальшому буде зараховано до складу МНМА (на субрахунку 1113), всі витрати, які формують його первісну вартість, накопичуємо на субрахунку 1312 «Капітальні інвестиції в інші необоротні матеріальні активи».

Якщо ж пристрій буде обліковуватися як ОЗ на субрахунку 1014, понесені витрати накопичуємо на субрахунку 1311 «Капітальні інвестиції в основні засоби».

img 3Формування первісної вартості пристрою.

Після того, як ми визначились, на якому субрахунку будемо накопичувати понесені витрати, переходимо до формування первісної вартості кондиціонера. Які ж саме витрати формують його первісну вартість?

Це як витрати на придбання самого пристрою, так і додаткові витрати для доведення його до стану, придатного для використання у запланованих цілях (п. 5 розд. ІІ НП(С)БО 121). Тобто йдеться про витрати на монтаж і налаштування. Відповідно їх також уключаємо до первісної вартості пристрою.

Зауважте: немає значення, за рахунок капітальних чи поточних видатків будуть здійснені ці витрати (абз. 10 п. 3 розд. ІІІ Методрекомендацій № 112). Тут йдеться про той самий випадок, коли постачання кондиціонера та надання послуг з його монтажу і налаштування будуть здійснювати різні суб’єкти господарювання. Тобто оформлюються різні договори і проводяться видатки за різними КЕКВ.

2 Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів для суб’єктів державного сектору, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 11.

Введення в експлуатацію

Процедуру введення кондиціонера в експлуатацію ми також розділимо на два етапи.

img 4Документальне оформлення. На цьому етапі слід виконати такі дії, як:

• оформлення Акта введення в експлуатацію ОЗ (типова форма, затверджена наказом № 8183);

3 Наказ Мінфіну «Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання» від 13.09.2016 р. № 818.

• присвоєння інвентарного (якщо кондиціонер зараховано до складу ОЗ) або номенклатурного (якщо кондиціонер зараховано до складу МНМА) номера;

• відкриття Інвентарної картки обліку ОЗ або Інвентарної картки групового обліку ОЗ (типові форми, затверджені наказом № 818).

img 5Відображення в облікових регістрах. При введенні в експлуатацію робимо такі записи:

• або зарахування кондиціонера до складу ОЗ: Дт 1014 — Кт 1311;

• або зарахування кондиціонера до складу МНМА: Дт 1113 — Кт 1312.

Одночасно з введенням пристрою в експлуатацію збільшуємо внесений капітал на суму його первісної вартості:

Дт 5411 — Кт 5111.

Важливо: при введенні в експлуатацію об’єкта МНМА нараховуємо амортизацію у розмірі 50 % його первісної вартості.

Для наочності розглянемо умовні приклади з відображення таких операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Приклад 1. Для забезпечення оптимальних умов праці для працівників керівником установи прийнято рішення установити в кабінеті кондиціонер.

Очікувана вартість пристрою не перевищує вартісний критерій визнання МНМА, встановлений обліковою політикою установи, тому його придбання заплановано за КЕКВ 2210.

Згідно з договором поставки кондиціонера передбачено проведення розрахунків на умовах післяплати. Установа отримала пристрій на підставі накладної. Вартість кондиціонера становить 10500 грн. Після отримання фінансування постачальнику перераховано кошти у повному обсязі.

Послуги з монтажу та налаштування кондиціонера проведено іншим суб’єктом господарювання. Згідно з договором про надання послуг їх вартість становить 3500 грн. Оплату послуг проведено за КЕКВ 2240 на підставі акта приймання-передачі наданих послуг.

Первісна вартість кондиціонера становить 14000 грн (вартість придбання 10500 грн + вартість послуг 3500 грн). Кондиціонер введено в експлуатацію на підставі Акта введення в експлуатацію ОЗ. Також активу присвоєно номенклатурний номер та відкрито Інвентарну картку обліку ОЗ.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

м/о

дебет

кредит

Придбання кондиціонера (група МНМА)

1

Отримано асигнування на придбання кондиціонера

2313

5411

10500

2

2

Отримано кондиціонер від постачальника

1312

6211

10500

6

3

Перераховано кошти постачальнику

6211

2313

10500

2, 6

Монтаж та налаштування кондиціонера

1

Отримано асигнування на монтаж та налаштування кондиціонера

2313

7011

3500

2

2

Надано послуги з монтажу та налаштування кондиціонера

1312

6211

3500

6

3

Перераховано кошти за надані послуги

6211

2313

3500

2, 6

Введення в експлуатацію кондиціонера

1

Введено в експлуатацію кондиціонер

1113

1312

10500

17

Одночасно збільшено внесений капітал

5411

5111

10500

17

2

Вилучено з доходу звітного періоду суму поточних видатків на послуги з монтажу та налаштування кондиціонера, що включаються до його первісної вартості

7011

5411

3500

17

3

Збільшено первісну вартість кондиціонера на вартість послуг з монтажу та налаштування

1113

1312

3500

17

Одночасно збільшено власний капітал

5411

5111

3500

17

4

Нараховано амортизацію у розмірі 50 % первісної вартості кондиціонера ((10500 грн +3500 грн) х 50 %)

8014

1412

7000

17

5

Віднесено на фінрезультат звітного періоду суму нарахованої амортизації

5511

8014

7000

17

Приклад 2. Керівником установи прийнято рішення про придбання настінного кондиціонера високою потужністю охолодження для великого службового приміщення.

Очікувана вартість пристрою перевищує вартісні ознаки МНМА, визначені обліковою політикою установи. Тому придбання приладу заплановано за КЕКВ 3110.

Після отримання асигнувань установою проведена закупівля кондиціонера. За умовами договору послуги з монтажу і налаштування пристрою надані його постачальником та включені до ціни товару. Загальна сума договору становить 25275 грн. Установа отримала кондиціонер на підставі накладної. Розрахунки з постачальником проведено за КЕКВ 3110.

Кондиціонер введено в експлуатацію на підставі Акта введення в експлуатацію ОЗ. Пристрою було присвоєно інвентарний номер та відкрито Інвентарну картку обліку ОЗ.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

м/о

дебет

кредит

Придбання кондиціонера (група ОЗ)

1

Отримано асигнування на придбання кондиціонера, його монтаж та налаштування

2313

5411

25275

2

2

Отримано кондиціонер від постачальника та надано послуги з його монтажу та налаштування

1311

6211

25275

6

3

Перераховано кошти постачальнику

6211

2313

25275

2, 6

Введення в експлуатацію кондиціонера

1

Введено в експлуатацію кондиціонер

1014

1311

25275

17

Одночасно збільшено внесений капітал

5411

5111

25275

17

ВИСНОВКИ

• Придбання кондиціонера здійснюємо на підставі договору поставки товару та накладної

• Якщо кондиціонер буде зараховано до складу МНМА, закупівлю здійснюємо за КЕКВ 2210. Якщо пристрій обліковуватиметься у складі ОЗ, придбання здійснюємо за КЕКВ 3110. Якщо послуги з монтажу і налаштування кондиціонера надаються за окремим договором, плануємо видатки за КЕКВ 2240

• Первісна вартість кондиціонера формується з вартості придбання та витрат на його монтаж і налаштування

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі