Теми статей
Обрати теми

Місяць «за свій рахунок» + премія: відображаємо в Об’єднаному звіті

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівник (без інвалідності, основне місце роботи) увесь червень 2021 року був у «карантинній» відпустці без збереження зарплати. Цього ж місяця йому нараховано і виплачено премію за травень 2021 року у сумі 5000 грн (згідно із Положенням про преміювання місячні премії виплачують у поточному місяці за попередній). Як відобразити цю виплату в Об’єднаному звіті? (запитання учасника групи Фейсбук «Спільнота бухгалтерів бюджетних установ»)

Для того, щоб правильно відобразити таку премію в Об’єднаному звіті, потрібно розібратися із ЄСВ.

Важливе ЄСВ-правило: коли працівник перебував у трудових відносинах із роботодавцем повний календарний місяць або відпрацював усі робочі дні звітного місяця, потрібно сплачувати єдиний соцвнесок із МЗП. Це передбачено ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ і п. 6 розд. III Інструкції № 4491.

1 Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Цією ж нормою Інструкції № 449 передбачено ситуації, коли вимога про сплату ЄСВ з МЗП не застосовується. Зокрема, якщо працівник увесь місяць перебував у відпустці «за свій рахунок» відповідно до п. 18 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки (на період АТО, заходів з оборони від збройної агресії Російської Федерації).

У нашому випадку цей аргумент не підходить. Адже працівник був у «карантинній» відпустці без збереження зарплати. Нагадаємо: вона надається на період дії карантину в країні і не обмежена у кількості днів (ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки).

Враховуйте: якщо працівник має інвалідність, то вимогу ЄСВ з МЗП виконувати не потрібно. Проте в описаній ситуації йдеться про працівника без інвалідності.

Далі звернемось до листа ДФСУ від 10.02.2017 р. № 2649/6/99-99-13-02-03-15. Тут податківці озвучили алгоритм нарахування ЄСВ у разі, коли працівник був у неоплачуваній відпустці. Якщо відпустка «за свій рахунок» тривала повний календарний місяць, то ЄСВ не нараховується, оскільки відсутня база для його нарахування.

Отже, передусім слід відштовхуватись від того, чи є база для нарахування ЄСВ. Якщо ні (виплат немає), то ЄСВ не нараховуємо. Якщо ж виплати є (наприклад, та ж премія), то ЄСВ потрібно нарахувати. Причому розрахунок слід здійснювати не з суми премії, а з МЗП. Отже, в описаній ситуації треба нарахувати ЄСВ з мінімальної зарплати (6000 грн).

ЄСВ, нарахований за місяць відпустки «за свій рахунок», становитиме:

• на суму премії:

5000 грн х 22 % = 1100 грн;

• на додаткову базу ЄСВ:

(6000 грн - 5000 грн) х 22 % = 220 грн.

Отже, при заповненні Об’єднаного звіту маємо справу із донарахованим ЄСВ.

УВАГА!

Якщо нарахування зарплати проводиться за попередній період, нараховані суми слід включати до зарплати того місяця, в якому були здійснені нарахування (п.п. 2 п. 2 розд. IV Інструкції № 449)

Премію, нараховану у червні за травень, слід відобразити у червневих додатках до Розрахунку2. Як це виглядатиме — дивіться далі.

2 Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

Додаток Д1

Оскільки має місце додаткова база нарахування ЄСВ, то за цим працівником у додатку Д1 заповнюємо два рядки.

У рядку 1 заповнюємо (див. рисунок нижче):

• «особисті» графи 05 — 08, 11;

• графу 10 — зазначаємо місяць червень «6|2021»;

• графи 13 та 14 — зазначаємо кількість днів відпустки за свій рахунок та перебування у трудових відносинах. У нашому випадку вони однакові — «30»;

• графи 16 та 17 — сума премії 5000 грн, графа 20 — нарахований на неї ЄСВ — 1100 грн.

У рядку 2 заповнюємо (див. рисунок нижче):

• «особисті» графи 05 — 08, 11;

• графу 9 — КТН «13»;

• графу 10 — зазначаємо місяць червень «6|2021»;

• графу 18 — сума додаткової ЄСВ-бази 1000 грн, графа 20 — нарахований на неї ЄСВ — 220 грн.

Додаток 4ДФ

Премію за травень, нараховану в червні, відображаємо у червневому додатку 4ДФ.

Зверніть увагу: про доплату до МЗП навіть не йдеться. Адже працівник увесь місяць не працював. Тому в додатку 4ДФ за червень відображаємо суму премії — фактично нараховану та виплачену: у графах 3а та 3 зазначаємо «5000». Також у графах 4а, 4 та 5а, 5 відображаємо утримані з неї ПДФО та ВЗ у сумі 900 грн та 75 грн відповідно.

У графі 6 зазначаємо ознаку доходу «101». Адже місячна премія входить до складу зарплати.

«Головний» Розрахунок

При заповненні Розрахунку також не забуваємо про донарахований ЄСВ. Додаткову базу (1000 грн) відображаємо у рядку 2.5, а суму донарахованого ЄСВ (220 грн) — у рядку 3.5.

Важливий момент: суми у рядках 1 та 2 Розрахунку за місяць із донарахованим ЄСВ будуть відрізнятись на суму додаткової бази нарахування ЄСВ. У квитанції № 2 про прийняття Об’єднаного звіту ви побачите відповідне попередження. Але нехай це вас не лякає. Адже це не скасовує правильності заповнення звітності.

img 1

Фрагмент Д1 за червень 2021 року (премія та додаткова база ЄСВ)

Прикріплені файли
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі