Теми статей
Обрати теми

Придбання авто: як не порушити постанову № 332?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Плануємо придбати авто в автосалоні в межах 600 тис. грн. Крім того, у цьому ж автосалоні бажаємо придбати килимки, чохли для сидінь, автосигналізацію, якими не укомплектовано авто. Чи не буде це порушенням постанови № 332? Чи можемо ми придбати зазначені цінності за КЕКВ 2210, а не за КЕКВ 3110?

Граничні норми витрат на придбання окремих видів майна для бюджетних установ, які фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, встановлені постановою № 3321.

1 Постанова КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» від 04.04.2001 р. № 332.

Натомість бюджетні установи, які фінансуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, мають керуватися граничними нормами витрат, затвердженими ОМС. Зазвичай ці документи базуються на вимогах постанови № 332 та містять такі ж самі граничні обсяги витрат.

Гранична норма витрат на придбання автомобілів для керівників бюджетних установ і організацій = 600 тис. грн.

Про всяк випадок нагадаємо: ця вимога повною мірою стосується не тільки придбання авто, але й його оренди. Тобто бюджетна установа не має права орендувати авто вартістю понад 600 тис. грн.

Також важливо з’ясувати, чи входить до граничної норми витрат сума ПДВ чи ні. Наприклад, якщо вартість авто без ПДВ «вміщується» в 600 тис. грн, а з урахуванням ПДВ виходить за ці межі, то чи не буде це порушенням постанови № 332?

Тут слід розуміти два важливих моменти:

1) суми непрямих податків включаються до вартості об’єктів ОЗ (п. 5 розд. ІІ НП(С)БО 121). Те, що ПДВ є непрямим податком, чітко визначено у п.п. 14.1.178 ПКУ;

2) у постанові № 332 йдеться про суми граничних витрат на придбання певного майна, у тому числі й авто. А сума ПДВ, сплачена у зв’язку з придбання, безперечно, є частиною витрат установи на придбання авто.

Таким чином, якщо вартість авто з урахуванням ПДВ нижча ніж 600 тис. грн, установа може спокійно його придбати. Жодного порушення в цьому не буде.

Якщо авто не укомплектовано килимками, чохлами, сигналізацією тощо, то такі цінності придбавають окремо й до вартості придбання авто вони не входять. Відповідно й до вартості авто, яка буде порівнюватися з граничною сумою витрат, вартість цих цінностей включати не слід.

Килимки та чохли надалі будуть обліковуватися окремо на відповідних субрахунках бухгалтерського обліку залежно від їх вартості.

А от що стосується автосигналізації, то після її придбання вона буде встановлена (вмонтована) на автомобіль.

Фактично йдеться про поліпшення — доукомплектування авто. Відтак вартість сигналізації слід відносити на збільшення первісної вартості автомобіля.

Видатки на придбання охоронної сигналізації, чохлів для автомобілів та інших комплектуючих слід здійснювати за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» (п.п. 16 п. 2.2.1 Інструкції № 333).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі