Теми статей
Обрати теми

Оренда за 1 грн на рік: умови надання

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
На сесії сільської ради було прийнято рішення передати виконавчому органу ОМС декілька кабінетів за 1 грн на рік. Чи можливо за 1 грн орендувати частину будівлі, а не будівлю повністю?

Перш за все нагадаємо: усе майно ТГ, яке потенційно може бути надано у оренду, поділяється на 2 типи:

• яке передається в оренду через аукціон;

• яке може бути надано в оренду без проведення аукціону.

Механізм визначення розміру орендної плати за державне майно на сьогодні визначає Методика № 6301. Безперечно, Методику № 630 слід застосовувати виключно для розрахунку орендної плати за майно другого типу.

1 Методика розрахунку орендної плати за державне майно, затверджена постановою КМУ від 28.04.2021 р. № 630.

Перелік пільговиків, які можуть розраховувати на оренду за 1 грн, дещо змінився порівняно з умовами Методики № 7862.

2 Методика розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затверджена постановою КМУ 04.10.95 р. № 786.

Так, наразі можна здати в оренду держмайно за 1 грн на рік:

• органам держвлади, іншим бюджетним організаціям, закладам, установам, які повністю фінансуються з держбюджету;

• ОМС для розміщення ЦНАП;

• казенним підприємствам, що утворилися у результаті реорганізації держзакладу охорони здоров’я;

• НБУ;

• ПФУ та його органам;

• національним художнім колективам, яким надається фінансова підтримка з державного бюджету;

• редакціям державних і комунальних періодичних видань, які повністю або частково фінансуються з державного або місцевих бюджетів, або заснованим об’єднаннями громадян, державним науково-дослідним установам, трудовим і журналістським колективам, а також реформованим друкованим засобам масової інформації та редакціям.

Але насправді не все так райдужно. Чому? Річ у тому, що Закон № 1573 містить вичерпний перелік орендарів, яким може бути надано майно в оренду без проведення аукціону. І в цьому переліку, наприклад, такі орендарі, як казенні підприємства, утворені у результаті реорганізації держзакладу охорони здоров’я, відсутні.

3 Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 р. № 157-IX.

Передача в оренду майна за умовами аукціону, звісно, виключає можливість установлення орендної плати на рівні 1 грн на рік. Тож, виходить, що на сьогодні норми Методики № 630 не узгоджені з нормами Закону № 157 (ср. ). Ми, у свою чергу, звернулися з відповідним запитом до ФДМУ. Тільки-но отримаємо відповідь, одразу проінформує вас на сторінках нашого видання.

Утім, з орендою майна комунальної власності все дещо інакше.

Так, на місцевому рівні відповідні методики розрахунку орендної плати визначають відповідні ОМС.

УВАГА!

Якщо рада громади не затвердила власну методику розрахунку орендної плати, на території ТГ автоматично застосовується Методика № 630

Це чітко прописано в абз. 3 ч. 2 ст. 17 Закону № 157. До речі, для застосування Методики № 630 місцевій раді нічного робити не потрібно. При цьому у застосуванні Методики № 630 є певний плюс.

Так, нормативні акти, які затвердить рада щодо визначення особливостей та загального порядку надання в оренду комунального майна, не матимуть ознак регуляторних. А отже, процедура розробки та погодження таких нормативних актів буде простішою і швидшою.

Тож із 19.06.2021 р. місцеві ради повинні:

• або використовувати Методику № 630;

• або привести свої рішення відповідно до чинного законодавства, затвердивши власну методику.

Майте на увазі, що розрахунки орендної плати, проведені за старими правилами, можуть стати підставою для оскарження чи опротестування рішень у сфері оренди. Вагомий аргумент на користь затвердження власної методики розрахунку орендної плати на місцевому рівні — Методика № 630 не може урахувати всіх особливостей, притаманних конкретній територіальній громаді.

ВАЖЛИВО!

Місцева рада у власній методиці може визначити інші категорії орендарів, ніж зазначені у Методиці № 630, які можуть винаймати комунальне майно за 1 грн на рік

Обумовлено це тим, що право комунальної власності — це право територіальної громади володіти, доцільно, економно, ефективно користуватися і розпоряджатися на свій розсуд та у своїх інтересах майном, що їй належить.

Це прописано у ст. 1 Закону № 2804.

4 Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР.

Крім того, ОМС від імені та в інтересах ТГ здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об’єктами права комунальної власності (ч. 5 ст. 60 Закону № 280). У тому числі ОМС можуть визначати умови використання майна, що надається в оренду.

Але тут слід ураховувати один дуже важливий момент. ОМС у своїй методиці може встановлювати такі «одногривневі» пільги лише тим орендарям, для яких ст. 15 Закону № 157 дозволено надавати майно в оренду без аукціону.

Тож у випадку читача виконавчі органи можуть орендувати комунальне майно на пільгових умовах (за 1 грн на рік). Але це має бути чітко передбачено методикою розрахунку орендної плати, затвердженою відповідною сільською радою.

Так, органи державної влади, ОМС, інші установи і організації, діяльність яких фінансується за рахунок державного або місцевих бюджетів, мають право орендувати державне та комунальне майно без аукціону (абз. 2 ч. 1 ст. 15 Закону № 157).

З огляду на це, виконавчий орган ОМС цілком може бути визначений як «одногривневий» пільговик у місцевій методиці. І немає значення, цілу будівлю чи лише її частину винаймає такий виконавчий орган.

Тож перевірте чи прописаний виконавчий орган ОМС у вашій методиці як «одногривневий» пільговик .

Нагадаємо: індексацію орендної плати при наданні майна в оренду за 1 грн на рік тепер проводити не потрібно. Це прямо передбачено в абз. 2 п. 18 Методики № 630.

Докладніше про нову Методики № 630 читайте у матеріалі «Орендна плата: розраховуємо за новою Методикою» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 26, с. 5).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі