Теми статей
Обрати теми

Відпустку перенесено: чи повертати «оздоровчі»?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Керівнику гуртка центру культури та дозвілля разом із відпускними виплачено допомогу на оздоровлення. Але працівник захворів напередодні свого відпочинку й у зв’язку з хворобою жодного дня відпустки не використав. Відпустку перенесено на інший період. Чи повертати «оздоровчі» за таких умов?

Порядок виплати «оздоровчих»

Працівники «культурних» закладів мають право на отримання допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу відповідно до ч. 3 ст. 29 Закону № 27781.

1 Закон України «Про культуру» від 14.12.2010 р. № 2778-VI.

Така допомога виплачується їм під час надання щорічної відпустки в межах фонду оплати праці, затвердженого на відповідний рік.

Враховуйте: на виплату «оздоровчих» мають право виключно ті працівники, які обіймають посади, зазначені в додатку до постанови № 10262 та працюють у відповідних закладах культури.

2 Постанова КМУ «Питання виплати працівникам державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрів доплати за вислугу років, допомоги для оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань» від 09.12.2015 р. № 1026.

До таких закладів належать державні і комунальні клубні заклади (клуби, будинки та палаци культури), парки культури та відпочинку, центри (будинки) народної творчості, центри культури та дозвілля, культурно-освітні центри.

Посада керівника гуртка центру культури та дозвілля є в переліку посад, визначеному постановою № 1026. Тож такий працівник, безперечно, має право на отримання «оздоровчих» під час надання щорічної відпустки.

Перенесення відпустки

Зарплату працівнику за час відпустки необхідно виплати не пізніше ніж за три дні до її початку (ст. 21 Закону про відпустки). Разом із нею виплачують і допомогу на оздоровлення. Тож, виплачуючи відпускні та «оздоровчі» працівнику напередодні його виходу у відпустку, роботодавець виконує вимоги чинного законодавства.

У разі збігу щорічної відпустки і хвороби працівника, засвідченої у встановленому порядку, відпустку слід перенести на інший період або продовжити (ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки).

При перенесенні щорічної відпустки роботодавець видає відповідний наказ. У ньому потрібно зазначити новий період такої відпустки. Останній має бути погоджений між працівником і роботодавцем.

Немає підстав для повернення

Як ми вже зазначили, допомога на оздоровлення прямо прив’язана до надання щорічної відпустки. Разом із цим чинне законодавство не містить вимог щодо повернення допомоги в разі невикористання наданої відпустки.

Таким чином, якщо відпустку не було використано у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, надані до відпустки «оздоровчі» поверненню не підлягають. До речі, так само вважають і фахівці Мінсоцполітики (див. лист від 07.10.2016 р. № 1382/13/84-16).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі