Теми статей
Обрати теми

Доступ до програмного модуля: що показати в обліку?

Вежичаніна Світлана, експерт з фінансових питань
Бюджетна установа планує укладання договору на отримання доступу до програмного модуля Vkursi Zemli інформаційно-аналітичного онлайн-сервісу Vkursi. За яким КЕКВ здійснювати такий платіж? Та як правильно відобразити в бухобліку таку операцію?

Що за «звір» такий?

Vkursi Zemli (далі — Система) — це інформаційно-аналітичний онлайн-сервіс для отримання даних про земельні ділянки, їх власників, користувачів та терміни оренди на території України.

Уся наявна інформація надходить до Системи безпосередньо з серверів Мін’юсту, Держгеокадастру та інших органів влади.

Як же працює Система?

Після укладання договору та створення акаунту через мережу Інтернет замовник послуги отримує доступ до програмного модуля Vkursi Zemli і може користуватися даними цієї Системи. Тобто програмний модуль Vkursi Zemli є складовою частиною онлайн-сервісу та визнається самостійним програмним продуктом.

За потреби користувач може розширити діапазон послуг у Системі та отримати можливість здійснювати автоматизований аудит використання земель в сільськогосподарських цілях та управління земельними ресурсами.

Цей програмний продукт можуть використовувати ОМС для здійснення обробки, аналізу та систематизації даних щодо земель комунальної власності в зоні вказаного інтересу.

Варіанти придбання і відображення

Придбаний програмний продукт установа може:

1) або зарахувати на баланс як НА1;

1 НА — нематеріальний актив.

2) або визнати витратами звітного періоду із зарахуванням на позабалансовий облік.

Саме від обраного варіанту обліку програмного забезпечення залежатимуть і порядок планування витрат на його придбання, і документальне оформлення цих операцій, і порядок їх відображення на рахунках бухобліку. Тож далі пригадаємо особливості застосування кожного із названих варіантів обліку.

img 1Придбаний програмний продукт визнається НА.

Актив зараховуємо до складу НА за умови, що (ч. 1 розд. ІІ НП(С)БО 1222):

2 Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 122 «Нематеріальні активи», затверджене наказом Мінфіну від 12.10.2012 р. № 1202.

• його можна ідентифікувати;

• існує ймовірність у майбутньому отримати економічну вигоду при його використанні;

• його вартість можна достовірно визначити.

Це відомі правила нацстандартів. Але пам’ятайте головне: на облік у складі НА беремо придбані права на володіння, користування та розпорядження об’єктом після їх відчуження від колишніх власників та визначення вартості об’єкта (абз. 2 ч. 4 розд. ІІ Методрекомендацій № 113).

3 Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку нематеріальних активів суб’єктів державного сектору, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 11.

Передача таких прав повинна бути зафіксована у первинних документах на придбання відповідного об’єкта НА. Це може бути патент, свідоцтво, ліцензійний договір, договір про створення за замовленням і використання об’єкта права інтелектуальної власності, договір про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності тощо.

Лише у такому разі установа отримує виключне майнове право на програмний продукт і має підстави для його зарахування до складу НА.

img 2Витрати на придбання програмного продукту визнаються витратами звітного періоду.

Якщо актив не відповідає критеріям визнання НА, витрати на його придбання установа визнає витратами звітного періоду, в якому вони були здійснені (п. 11 розд. ІІ НП(С)БО 122).

Відбувається так, коли установа отримує не виключне майнове право на програмний продукт, а лише право користування ним. Тобто установа є кінцевим користувачем та отримує дозвіл на використання програмної продукції на підставі ліцензії. Тоді як розпоряджатися таким об’єктом (продавати, передавати безоплатно, розповсюджувати тощо) установа не може.

Але це зовсім не означає, що отриманий у користування об’єкт взагалі не треба відображати в бухобліку установи. Інформацію про актив, отриманий у користування, установа (ліцензіат) має узагальнювати на позабалансовому рахунку (абз. 2 п. 16 розд. ІІ Методрекомендацій № 11). Зокрема, зараховуємо такі об’єкти на облік за вартістю, визначеною виходячи з розміру винагороди, встановленої в договорі.

Отже, відображення в обліку придбаного програмного продукту напряму залежить від отриманих на нього прав при придбанні. У свою чергу, умови придбання та передачі прав на конкретні програмні продукти визначаються умовами договору. Тож далі про них докладніше.

Умови договору

Якщо проаналізувати умови публічного договору про надання доступу до програмного модуля, розміщеного на офіціальному сайті4 онлайн-сервісу Vkursi, стає зрозумілим, що:

4 vkursi.pro/opportunity/publiccontract

• по-перше, право інтелектуальної власності належить надавачу послуг;

• по-друге, замовник послуг отримує лише право (ліцензію) на використання Системи для задоволення своїх потреб у сфері оброблення, аналізу та управління даними земельного банку;

• по-третє, замовник послуг не має права передавати своє право користування Системою третім особам, у т. ч. у вигляді надання субліцензій.

Звідси висновок: витрати на придбання доступу до програмного модуля Vkursi Zemli необхідно визнавати витратами звітного періоду, в якому вони були понесені. Адже установа не отримує виключне майнове право на зазначений програмний продукт.

Крім того, така ліцензія є відкличною, тому що має строк дії. Розпочинається він з дня активації доступу до Системи та діє протягом оплаченого замовником строку доступу.

КЕКВ

Видатки на оплату послуг доступу до програмного модуля Vkursi Zemli необхідно планувати за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)». Це випливає з абз. 3 п.п. 12 п. 2.2.4 Інструкції № 333.

Бухоблік

Отримані послуги з доступу до Системи відображаємо як витрати звітного періоду за субрахунком 8013 «Матеріальні витрати». Одночасно зараховуємо програмний продукт на позабалансовий субрахунок 013 «Орендовані нематеріальні активи розпорядників бюджетних коштів». Саме на цьому субрахунку слід обліковувати отримані в користування НА за вартістю, визначеною в договорі як винагорода за послугу.

Після завершення строку дії ліцензії на право доступу до Системи залишок субрахунку 013 зменшуємо на відповідну суму.

Покажемо на умовному прикладі, як правильно відобразити таку операцію на рахунках обліку.

Приклад. У липні 2021 року бюджетна установа уклала договір на отримання доступу до програмного модуля Vkursi Zemli онлайн-сервісу Vkursi. Вартість доступу до Системи з можливістю здійснювати автоматизований аудит становить 49900 грн на 12 місяців.

Згідно з договором право інтелектуальної власності на програмний продукт належить надавачу послуг. Установа отримає право (ліцензію) на використання Системи для задоволення своїх потреб у сфері збирання, оброблення, аналізу та систематизації даних онлайн-сервісу. Така ліцензія є невиключною, оплатною та відкличною. Строк дії ліцензії розпочинається в день активації доступу до Системи та діє протягом оплаченого строку доступу (12 місяців).

Видатки на отримання доступу до Системи заплановано за КЕКВ 2240. Після надання доступу та отримання асигнувань установа оплатила отримані послуги на підставі акта приймання-передачі наданих послуг.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

м/о

дебет

кредит

Придбання доступу до програмного модуля Vkursi Zemli

1

Отримано асигнування на оплату доступу до програмного модуля Vkursi Zemli

2313

7011

49900

2

2

Отримано доступ до програмного модуля Vkursi Zemli

8013

6211

49900

6

3

Здійснено плату за наданий доступ до програмного модуля на підставі акта приймання-передачі наданих послуг

6211

2313

49900

2, 6

4

Відображено в позабалансовому обліку вартість придбаного доступу до програмного модуля Vkursi Zemli

013

49900

16

ВИСНОВКИ

• Видатки на оплату отримання права (ліцензії) користування програмним модулем Vkursi Zemli плануємо за КЕКВ 2240

• Понесені витрати на отримання права використовувати дані Системи визнаємо витратами звітного періоду та відображаємо за дебетом субрахунку 8013

• Актив, отриманий в користування, обліковуємо на позабалансовому субрахунку 013 до моменту закінчення строку дії ліцензії на право користування

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі