Теми статей
Обрати теми

Перукар терцентру: чи є право на «вислужну» надбавку?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
До штату міського терцентру на посаду перукаря прийнято працівницю, яка має стаж роботи в установах соцзахисту на посаді соціального робітника понад три роки. Чи можна встановити їй надбавку за вислугу років?

Кому та скільки?

Надбавка за вислугу років працівникам терцентрів установлюється відповідно до норм Порядку № 2391. Дія цього Порядку поширюється на працівників державних та комунальних установ соцзахисту населення незалежно від підпорядкування, умови оплати праці яких визначено згідно з Умовами № 308/5192.

1 Порядок виплати надбавки за вислугу років працівникам державних та комунальних установ соціального захисту населення, затверджений наказом Мінсоцполітики від 15.06.2011 р. № 239.

2 Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом МОЗ та Мінсоцполітики від 05.10.2005 р. № 308/519.

Надбавка за вислугу років установлюють у відсотковому значенні виходячи з посадового окладу з урахуванням підвищень без урахування інших доплат і надбавок. А також залежно від спеціального стажу роботи: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

«Вислужну» надбавку виплачують (п. 3 Порядку № 239):

• керівникам установ соцзахисту та їх заступникам з основного виду діяльності;

• керівникам структурних підрозділів та їх заступникам, крім тих, що мають право на виплату надбавки на інших підставах;

• інструкторам з трудової адаптації, методистам з профреабілітації, організаторам культурно-дозвіллєвої діяльності, фахівцям із соцроботи (із соцдопомоги вдома, з фізичної реабілітації), соцпрацівникам, психологам, соцробітникам.

«Вислужну» надбавку слід виплачувати щомісяця за фактично відпрацьований час за основним місцем роботи та за сумісництвом.

Що зі стажем?

Стаж для встановлення «вислужної» надбавки обчислюємо на підставі трудової книжки та інших (підтверджуючих стаж) документів.

До «надбавочного» стажу включається, зокрема:

• час роботи у державних та комунальних установах, закладах та організаціях, незалежно від підпорядкування, на посадах, визначених у п. 3 Порядку № 239;

• час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи та зарплата повністю або частково;

• час відпустки для догляду за дитиною до 3 років, із 3 до 6 років.

Як бачимо, час роботи на посаді соціального робітника зараховується до стажу, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років.

Але працівник має право на «вислужну» надбавку лише за умови, що на момент її встановлення він обіймає посаду, наведену в п. 3 Порядку № 239. На жаль, посада перукаря відсутня у зазначеному переліку.

Отже, у ситуації, що розглядається, працівниці не можна встановити «вислужну» надбавку. До того ж час роботи на цій посаді не потрапить до «надбавочного» стажу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі