Теми статей
Обрати теми

Директор ІРЦ: як залишити на посаді?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Добігає кінця трирічний строк призначення на посаду директора ІРЦ. Чи можна продовжити його до шести років?

Так, можна.

Влітку цього року Уряд підкоригував кадрові та працеоплатні норми діяльності інклюзивно-ресурсних центрів (далі — ІРЦ). Зміни було внесено постановою № 7651. Вони набрали чинності 28.07.2021. Детальніше про це читайте у статті «Діяльність ІРЦ: кадри та оплата праці» цього номера.

1 Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо організації навчання осіб з особливими освітніми потребами» від 21.07.2021 № 765.

Зміни торкнулись і правил призначення на посаду керівника (директора) ІРЦ. Найвагоміша з них — збільшення строку перебування на посаді з трьох до шести років.

Як і раніше, керівника (директора) ІРЦ призначає на посаду засновник ІРЦ або уповноважений ним орган (посадова особа). Це відбувається на конкурсній основі. Звільнення керівника (директора) так само в руках засновника (п. 41 Положення про ІРЦ2).

2 Положення про інклюзивно-ресурсний центр, затверджене постановою КМУ від 12.07.2017 № 545.

При цьому установлено такі строки прийняття рішення про проведення конкурсу:

• одночасно з прийняттям рішення про утворення нового ІРЦ;

• не менш як за два місяці до завершення строкового трудового договору, укладеного з керівником (директором);

• не пізніше ніж протягом десяти робочих днів із дня дострокового припинення договору, укладеного з керівником (директором);

• не пізніше ніж протягом десяти робочих днів із дня визнання попереднього конкурсу таким, що не відбувся.

Конкурс проводиться відповідно до положення, затвердженого засновником або уповноваженим ним органом (посадовою особою).

До нормативки внесено зміни, тож виникає логічне запитання: як бути з керівниками (директорами) ІРЦ, яких було призначено на посаду до 28.07.2021?

Відповідь: вони продовжують працювати. Принаймні до закінчення трирічного строку роботи. Звільняти їх через зміни у Положенні про ІРЦ підстав немає.

Ба більше, строк перебування на посаді можна продовжити у межах шестирічного строку. Причому, на думку фахівців МОН, яку вони висловили у листі від 31.08.2021 № 4/721-21, продовжити трудові відносини з керівником (директором) ІРЦ можна без проведення конкурсу. Для цього достатньо буде укласти додаткову угоду.

І ще один кадровий момент. Постанова № 765 дещо змінила вимоги до особи, яка претендує на посаду керівника (директора) ІРЦ. Серед них, зокрема:

• вища освіта не нижче освітнього ступеня магістра (спеціаліста) за спеціальністю «Спеціальна освіта» («Корекційна освіта», «Дефектологія») або «Психологія» («Практична психологія»);

• стаж педагогічної та/або науково-педагогічної роботи не менше п’яти років.

Варто розуміти, що ці зміни жодним чином не впливають на уже діючі трудові відносини з керівниками (директорами) ІРЦ. Адже його приймали на посаду за чинними на той час вимогами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі