Теми статей
Обрати теми

Земельна ділянка: за якою вартістю обліковувати?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Рішенням міської ради установі передано на праві постійного користування земельну ділянку під будівлею. У рішенні зазначено площу такої земельної ділянки, її кадастровий номер та адресу. Також маємо витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку такої ділянки.За якою вартістю слід зарахувати на баланс земельну ділянку? Чи можна використовувати для цього нормативну грошову оцінку? Чи обов’язково проводити незалежну оцінку такої ділянки?

Підстава для зарахування

Земельні ділянки обліковують на підставі документів, установлених законодавством. Такі узагальнені вимоги до обліку землі визначено в Методрекомендаціях № 111. Проте цей документ не містить чіткої відповіді на запитання читача. Тому трохи зануримось у земельне законодавство.

1 Методичні рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектора, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 11.

Насамперед слід пам’ятати, що бюджетні установи набувають виключно право постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності. Власне, право постійного користування земельною ділянкою є різновидом права користування землею. Це право полягає у володінні та користуванні земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без установлення строку. Таке визначення пропонує ч. 1 ст. 92 ЗКУ2.

2 Земельний кодекс України від 25.10.2001 № 2768-III.

Чи достатньо рішення місцевої ради про передачу земельної ділянки установі на правах постійного користування для зарахування такої ділянки на баланс? Ні.

Оскільки право постійного користування земельною ділянкою виникає з дати державної реєстрації таких прав. Це закріплено у ст. 125 ЗКУ. Тому кожній бюджетній установі — землекористувачу необхідно спочатку оформити право користування земельною ділянкою з урахуванням вимог Закону № 19523.

3 Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 № 1952-IV.

І знайте: підтвердженням державної реєстрації земельної ділянки є витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Такий витяг установи-землекористувачі отримують в електронній та (за бажанням) в паперовій формах. Маючи на руках такий документ, саме час замислиться про облікові питання.

УВАГА!

Використання земельних ділянок без належного оформлення прав є порушенням земельного законодавства (ст. 125 та 211 ЗКУ)

За якою вартістю зараховуємо на баланс?

До земельних ділянок застосовують два види грошової оцінки: нормативну та експертну. Про це зазначено у ст. 5 Закону № 1378-IV4. Пояснимо, для яких цілей застосовують кожну з цих оцінок.

4 Закон України «Про оцінку земель» від 11.12.2003 № 1378-IV.

У таблиці нижче узагальнено інформацію про те, у яких випадках установа застосовує експертну грошову оцінку, а в яких — нормативну грошову оцінку.

Проведення грошової оцінки землі

Експертна грошова оцінка

Нормативна грошова оцінка

Проводять у разі:

• відчуження та страхування земельних ділянок, що належать до державної або комунальної власності (крім випадків, коли відчуження землі здійснюють за нормативною оцінкою);

• передачі в іпотеку земельної ділянки державної чи комунальної власності;

• визначення інвестиційного вкладу в реалізацію інвестиційного проєкту на земельні поліпшення;

• визначення вартості земельних ділянок, що належать до державної або комунальної власності, у разі якщо вони вносяться до статутного фонду господарського товариства;

• визначення вартості земельних ділянок при реорганізації, банкрутстві або ліквідації юрособи — власником земельної ділянки;

• виділення або визначення частки держави чи територіальної громади у складі земельних ділянок, що перебувають у спільній власності;

• визначення розміру майнової шкоди, збитків власникам або землекористувачам у випадках, встановлених законом або договором;

• рішення суду

Проводять у разі:

визначення розміру земельного податку;

• визначення розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності;

• визначення розміру державного мита при міні, спадкуванні (крім випадків спадкування спадкоємцями першої та другої черги за законом (як випадків спадкування ними за законом, так і випадків спадкування ними за заповітом) і за правом представлення, а також випадків спадкування власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою) та даруванні земельних ділянок згідно із законом;

• визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва;

• розробки показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель;

• відчуження земельних ділянок державної, комунальної власності (у випадках, коли відчуження землі здійснюють за нормативною оцінкою);

• проведення інвентаризації масиву земель сільськогосподарського призначення (у разі якщо попередня нормативна грошова оцінка земельних ділянок у цьому масиві не проводилася протягом 5 років до дня прийняття уповноваженим органом рішення про проведення такої інвентаризації)

За результатами проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок складають звіт про проведення оцінки

Дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформляють як витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель

Як бачимо, наразі чинна редакція ст. 13 Закону № 1378 не вимагає обов’язково проводити експертну грошову оцінку для цілей бухгалтерського об-ліку. Тому зарахувати земельну ділянку на баланс установа може як за нормативною, так і за експертною оцінкою. Але другий варіант є можливим лише у разі, якщо установа має кошторисні призначення для оплати послуг експерта. Утім, за відсутності коштів цілком можна звернутись до свого головного розпорядника з проханням виділити додаткові бюджетні асигнування на такі потреби.

І не засмучуйтесь, якщо такої фінансової можливості установа не має. Адже у вас лишається цілком законний перший варіант — зарахувати земельну ділянку на баланс виходячи з її нормативної грошової оцінки. І пам’ятайте: краще вчинити так, аніж знехтувати правилам та не оприбуткувати ділянку на баланс установи взагалі.

На який субрахунок оприбуткувати?

Для цілей бухгалтерського обліку земельні ділянки є звичайними об’єктами ОЗ. Зокрема, для обліку таких об’єктів у Плані рахунків5 передбачено субрахунок 1011 «Земельні ділянки».

5 План рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2013 № 1203.

Оприбуткування земельної ділянки здійснюємо за первісною вартістю. При цьому не забуваємо про правила формування первісної вартості таких об’єктів. Ці правила прописані в п. 5 розд. II НП(С)БО 121 та п. 5 розд. III Методрекомендацій № 11 (ср. ).

Оскільки установа при отриманні земельної ділянки на праві користування не витрачає жодної копійки, вочевидь, і витрат, пов’язаних з придбанням такого об’єкта, не буде. Разом з тим для оформлення права постійного користування земельною ділянкою установа здійснює певні витрати, а саме:

• реєстраційні збори у зв’язку з придбанням (отриманням) прав на таке нерухоме майно;

• витрати на оплату послуг із проведення експертної грошової оцінки (якщо такі мали місце).

Врешті-решт, зазначені витрати додаємо до нормативно грошової оцінки відповідної земельної ділянки або її експертної вартості.

Який подальший облік такого об’єкта ОЗ? Землю обліковуємо на балансі без будь-якої зміни його первісної вартості. Це пов’язано з тим, що земельні ділянки амортизації не підлягають. Це чорним по білому прописано в п. 2 розд. IV НП(С)БО 121.

Приклад. Бюджетна установа за результатами проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки отримала експертний висновок. Згідно з висновком експертна вартість права користування земельною ділянкою становить 2572500 грн.

Вартість послуг експерта — 3500 грн, послуг з отримання витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно — 56,75 грн.

Таким чином, первісна вартість земельної ділянки становить: 2572500 + 3500 + 56,75 = 2576056,75 (грн).

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

№ м/о

дебет

кредит

1

Зараховано на баланс земельну ділянку за експертною грошовою оцінкою

1011

5111

2572500

17

2

Отримано бюджетні асигнування для оплати послуг, пов’язаних з оформленням права постійного користування земельною ділянкою

2313

7011

3556,75

2

3

Відображено витрати, пов’язані з оплатою послуг експерта

1311

6211

3500

6

4

Відображено витрати, пов’язані з оплатою послуг з отримання витягу з Держреєстра

1311

6211

56,75

6

5

Перераховано оплату за отримані послуги

6211

2313

3556,75

2, 6

6

Вилучено з доходів звітного періоду асигнування в сумі поточних витрат, що включаються до первісної вартості земельної ділянки

7011

5411

3556,75

17

7

Віднесено до складу первісної вартості земельної ділянки витрати з оплати послуг

1011

1311

3556,75

17

Водночас відображено зміни в капіталі

5411

5111

3556,75

17

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі