Теми статей
Обрати теми

Врізні замки: запаси чи необоротні активи?

Вежичаніна Світлана, експерт з фінансових питань
Установою придбано врізні замки для дверей. Як їх обліковувати: у складі запасів чи як окремі об’єкти у складі необоротних активів? Як правильно оформити і відобразити в бухобліку операцію з установлення (заміни) врізних замків?

Запаси — так, необоротні активи — ні

Врізний замок — це запірний пристрій, який застосовують для замикання дверей, шухляд тощо. При цьому замок вважається закінченим пристроєм з усіма пристосуваннями і приладдям до нього. Власне кажучи, це й наводить на сумніви щодо його обліку. То чи можна вважати врізний замок окремим об’єктом обліку та обліковувати у складі необоротних активів?

Одразу відповімо — ні. Адже далеко не кожен закінчений пристрій підлягає зарахуванню до складу необоротних активів. Для цього відповідний об’єкт повинен виконувати певні самостійні функції або певну роботу у складі комплексу конструктивно з’єднаних предметів. Це випливає з норми п. 1 розд. ІІ НП(С)БО 121.

Тоді як двері загалом є лише елементом стінової конструкції. А дверні блоки як складова частина дверей — це ніщо інше як глуха або світлопрозора конструкція для забезпечення сполучення внутрішніх приміщень із зовнішнім середовищем або між собою і захисту від атмосферних та шумових впливів. А замок, у свою чергу, є збірною одиницею дверного блоку. На це прямо вказує абз. 2 п. 3.7 розд. 3 ДСТУ Б В.2.6-23:20091.

1 Національний стандарт «Конструкції будинків і споруд. Блоки віконні та дверні. Загальні технічні умови», затверджений наказом Мінрегіонбуду від 20.01.2008 № 11.

З огляду на це, немає жодних підстав вважати врізні замки окремими об’єктами обліку. Їх слід обліковувати у складі запасів як будівельні матеріали. До речі, нагадаємо: у складі будматеріалів обліковуються не лише матеріали, що використовуються у процесі будівельних та монтажних робіт, але й різноманітні конструкції та деталі, збірні елементи та обладнання, що потребують монтажу.

Установлення замка → поточний ремонт

Ми вже визначились, що врізні замки є складовою частиною дверних блоків. У свою чергу, останні є складовою дверей. А ось двері — це елемент стінової конструкції будівлі.

Тож процедура встановлення (заміни) врізних замків належить до робіт з поточного ремонту будівлі (приміщення). Підтверджує це п.п. 1.2.8.2 Примірного переліку № 1502. Зокрема, роботи із заміни несправних віконних, дверних приладів та встановлення тих, що бракує, вважаються поточним ремонтом.

2 Примірний перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затверджений наказом Держкомітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 № 150.

Документальне оформлення

Документом, що засвідчує необхідність установлення (заміни) врізних замків, буде дефектний акт. Форму останнього можна знайти в додатку до листа Держбуду від 24.02.2005 № 7/8-134, 4/3-260 (ср. ).

Видачу врізних замків зі складу для проведення ремонтних робіт оформлюємо накладною (вимогою). Типової форми останньої наразі не існує (наказ № 1303 втратив чинність). Тож форму такої накладної варто затвердити наказом про організацію бухгалтерського обліку вашої установи.

3 Наказ Держказначейства «Про затвердження типових форм обліку та списання запасів бюджетних установ та інструкції про їх складання» від 18.12.2000 № 130.

Списання встановлених врізних замків оформлюємо Актом списання запасів. Рекомендовану до застосування форму наведено в додатку до Методрекомендацій № 114.

4 Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку запасів суб’єктів державного сектору, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 11.

Облік замків та їх установлення

Придбані врізні замки зараховуємо на субрахунок 1513 «Будівельні матеріали» за первісною вартістю (п. 4 розд. ІІ НП(С)БО 123). При цьому остання складається не лише з вартості придбання. До первісної вартості запасів також включаються витрати на їх доставку до місця зберігання (використання), оплату вантажно-розвантажувальних робіт тощо (п. 7 розд. ІІ НП(С)БО 123).

Після проведення поточного ремонту (установлення або заміни врізних замків) відображаємо вибуття запасів (списання замків з балансу). Для цього збільшуємо витрати звітного періоду за дебетом субрахунку 8013 та зменшуємо запаси за кредитом субрахунку 1513 (п. 27 розд. ІI Методрекомендацій № 11).

Нагадаємо: витрати, спрямовані на утримання об’єкта ОЗ (наразі — це роботи з поточного ремонту), визнаються витратами звітного періоду (п. 2 розд. ІІІ НП(С)БО 121). Адже потенціал корисності об’єкта ОЗ (у нашому випадку — приміщення) після завершення ремонтних робіт залишається на первісно оціненому рівні продуктивності (п. 4 розд. VI Методрекомендацій № 115).

5 Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 11.

Роботи зі встановлення (заміни) врізних замків можна провести власними силами установи. Втім, за відсутності в штаті фахівця, який би міг виконати поточний ремонт будівлі (за функціональними обов’язками або на добровільній основі), цілком можна звернутися до підрядної організації (сторонньої фізособи).

Приклад. Установа придбала врізні замки у кількості 7 шт. для заміни старих непридатних замків (підстава — дефектний акт). Загальна вартість договору становить 1533 грн (219 х 7 шт.). Згідно з договором оплата здійснюється після отримання товару на підставі накладної.

Роботи із заміни врізних замків проведено власними силами установи. Видачу замків зі складу здійснено на підставі накладної (вимоги). Списання встановлених замків оформлено Актом списання запасів.

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

№ м/о

дебет

кредит

1

Отримано асигнування на придбання врізних замків

2313

7011

1533

2

2

Оприбутковано врізні замки

1513

6211

1533

6

3

Перераховано кошти постачальнику

6211

2313

1533

2, 6

4

Списано встановлені врізні замки

8013

1513

1533

13

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі