Теми статей
Обрати теми

Вагітна сумісниця: працювати не можна звільнити

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Чи може працювати у бюджетній установі за сумісництвом вагітна жінка?

Трудове законодавство дозволяє працівникові реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці, уклавши трудовий договір на одному або одночасно на кількох підприємствах, в установах, організаціях. Це передбачено ч. 2 ст. 21 КЗпП та дає право укладати трудові договори про роботу за сумісництвом.

Водночас може бути встановлено законодавчі обмеження. Наприклад, такі застереження передбачено нормами п. 2 Положення № 431 та п. 1 постанови № 2452. Так, керівники державних підприємств, установ та організацій разом з профспілковими комітетами можуть запроваджувати обмеження на сумісництво. Стосуються вони лише працівників окремих професій та посад, зайнятих на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці.

1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затверджене спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінфіну від 28.06.93 № 43.

2 Постанова КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 № 245.

При цьому важливою умовою є те, що додаткова робота може призвести до наслідків, що негативно позначаться на стані їхнього здоров’я та безпеці виробництва. Обмеження також поширюється на осіб, які не досягли 18 років, та вагітних жінок.

Давайте розберемо цю норму «по кісточках».

По-перше, керівництво установи може, а не зобов’язане, встановлювати згадані обмеження на роботу за сумісництвом.

По-друге, йдеться про безпеку працівників та умов роботи. Тобто керівництво установи може накласти «вето» на додаткову роботу для тих працівників, чиєму здоров’ю вона може зашкодити чи погіршити умови праці.

ВАЖЛИВО!

Керівник бюджетної установи може, але не зобов’язаний, встановлювати обмеження на роботу за сумісництвом для вагітних жінок

При прийнятті рішення слід узяти до уваги:

• вид та обсяг роботи, що виконує працівниця за основною посадою та за сумісництвом;

• можливі негативні наслідки для працівниці «у цікавому положенні»;

• вплив на безпеку та якість виконуваної роботи майбутньої матусі.

Також додамо. 2 грудня Уряд підтримав законопроєкт3 щодо розширення трудових пільг та гарантій жінок, зокрема й вагітних. Серед ініціатив — увільнення вагітної працівниці від роботи на час рекомендованих лікарем медобстежень, що проводять у зв’язку із вагітністю. На цей період за працівницею зберігатимуть середній заробіток.

3 Див. за посиланням: materialy.kmu.gov.ua/0dfc015f/docs/439f7b3d/Proekt_Zakonu_Ukrayini.pdf.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі