Теми статей
Обрати теми

Кількість учнів зменшилась: чи переглядати розмір доплат?

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У класі ЗЗСО на початок навчального року було 5 учнів. У грудні один учень вибув. Чи потрібно у зв’язку з цим переглядати розмір установлених учителю доплат за класне керівництво та перевірку зошитів?

Кількість учнів у класі (наповнюваність класу) державного, комунального закладу освіти не може становити менше 5 учнів. Про це зазначено в ч. 2 ст. 12 Закону № 4631.

1 Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-IX.

А якщо учнів усе-таки менше п’яти, як бути? У такому разі учні можуть продовжити навчання в цьому закладі освіти за однією з інших (крім очної) форм здобуття повної загальної середньої освіти. Також можливий варіант навчання в іншому закладі освіти із забезпеченням територіальної доступності.

Початкова школа може забезпечувати здобуття початкової освіти дітьми (незалежно від їх кількості) одного або різного віку, які можуть навчатися в одному з’єднаному класі (класі-комплекті) або в різних класах. Гранична наповнюваність класів-комплектів становить не менше 5 та не більше 12 осіб. Водночас майте на увазі: зменшення кількості учнів у класі протягом навчального року не є підставою для припинення функціонування цього класу до закінчення навчального року.

Загалом усі питання діяльності класів-комплектів (з’єднаних класів) регламентовано Положенням № 9442. Зокрема, оплата праці педпрацівників у з’єднаних класах (класах-комплектах) здійснюється виходячи з (п. 10 Положення № 944):

2 Положення про з’єднаний клас (клас-комплект) початкової школи, затверджене наказом МОН від 05.08.2016 № 944.

• установленого навантаження залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами;

• установлених ставок заробітної плати з урахуванням підвищень, доплат, надбавок тощо.

При встановленні доплат за класне керівництво та перевірку зошитів педпрацівникам слід ураховувати норми Інструкції № 1023. У класах (класах-комплектах, групах) шкіл усіх типів і найменувань із числом учнів менше 12 осіб оплата за класне керівництво здійснюється в розмірі 50 %.

3 Інструкція про порядок обчислення зарплати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.93 № 102.

ВАЖЛИВО!

Перерахунок розміру доплат за класне керівництво і перевірку зошитів у зв’язку із зміною кількості учнів протягом навчального року не провадиться

Виняток — випадки, коли тарифікація педпрацівників здійснюється на початок ІІ та ІІ півріччя. Це стосується вчителів вечірніх (змінних) середніх загальноосвітніх шкіл (класів) з очно-заочною формою навчання, заочних шкіл.

Натомість у запитанні читача йдеться про вчителя ЗЗСО. Тож доплати за класне керівництво та перевірку зошитів йому слід здійснювати у розмірах, установлених за тарифікацією на початку навчального року. Протягом навчального року їх розмір не переглядається.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі