Теми статей
Обрати теми

Новорічна премія у грудні: стисло про головне

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Міська рада планує виплатити премію до Нового року (1-го січня) посадовим особам та службовцям ОМС. Чи можна зробити це в грудні 2021 року? Як оподаткувати таку святкову премію? Як її врахувати при порівнянні з МЗП та надалі при обчисленні середньої зарплати? (запитання з чату на порталі «Buhgalter.com.ua»)

Право на премію

Маємо справу з премією до державного свята. На чолі переліку державних святкових і неробочих днів (див. ст. 73 КЗпП) стоїть саме він — Новий рік (1 січня).

Керівники ОМС мають право в межах затвердженого фонду оплати праці преміювати працівників відповідно до державних та професійних свят і ювілейних дат. Преміювання здійснюють у межах фонду преміювання, створеного в розмірі не менше 10 % посадових окладів та економії фонду оплати праці. Конкретні умови, порядок і розміри преміювання працівників визначають в Положенні про преміювання відповідного органу (п.п. 2 п. 2 постанови № 2681).

1 Постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 № 268.

До відома: «обслуговуючим» робітникам ОМС премії до професійних свят і святкових днів законодавчо не передбачені (див. лист Мінсоцполітики від 28.12.2017 № 3000/0/101-17). Натомість їм дозволено надати виробничу премію в більшому розмірі.

Строки виплати

Свято — у січні. Чи можна виплатити премію у грудні? Законодавство чітко не встановлює строки, у які слід виплачувати премію до свята. Якщо це державне свято, то зрозуміло одне: цей день буде вихідним (неробочим), тож день у день перерахувати кошти не вдасться. Здебільшого святкову премію виплачують до свята (напередодні або за кілька днів).

Це питання доцільно прописати в Положенні про преміювання.

Але строки виплати новорічної премії викликають особливе напруження. Адже йдеться про видатки на межі років. І не тільки календарних, а й бюджетних. Чи не вважатиметься виплата премії до 1-го січня наступного року у грудні поточного року незаконним використанням бюджетних коштів?

Якщо Положенням про преміювання ОМС прямо передбачено виплату премію до свята (напередодні чи за кілька днів до нього, у найближчий робочий день перед святом), а не після нього, то проблем бути не повинно. Тобто премія до 1-го січня, виплачена у грудні, буде видатками поточного бюджетного періоду. Головне, щоб кошти на такі цілі були передбачені кошторисом вашої установи на поточний рік.

МЗП

Чи включати святкову премію в мінімалку або ж нараховувати «зверху»? Відповідь на це запитання міститься в ч. 2 ст. 31 Закону про оплату праці: премії до святкових і ювілейних дат не враховуються при підрахунку зарплати для порівняння із мінзарплатою. Тобто суму такої премії треба нараховувати «зверху» МЗП.

Інше запитання: що ж належить до святкових і ювілейних дат? Такими є офіційно встановлені в Україні святкові і неробочі дні, професійні свята і пам’ятні дні.

Перелік державних святкових і неробочих днів визначено ст. 73 КЗпП.

Водночас колективним договором або іншим актом роботодавця може бути визначено перелік святкових і ювілейних дат, до яких працівникам виплачуються премії. На цьому неодноразово наголошували фахівці Мінсоцполітики, зокрема у листах від 17.02.2017 № 3223/0/2-17/28 і від 02.11.2017 № 2688/10/101-17.

Резюмуємо: премія до державних свят, у т. ч. й до Нового року, нараховуйте «зверху» МЗП.

До речі, про виплати, які не враховуються до МЗП. На розгляді у Верховній Раді знаходяться щонайменше три законопроєкти2, що пропонують розширити перелік таких виплат. Проте святкової премії зміни не торкнуться. Вона залишиться серед виплат, що нараховуються понад МЗП.

2 Проєкти Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці» від 19.08.2021 № 5857, від 31.08.2021 № 5857-1 та від 09.09.2021 № 5857-2.

Ба більше, двома із трьох законопроєктів пропонується закріпити «привілейований» статус за всіма преміями, а не лише за святковою. Який із цих проєктів досягне успіху, поки невідомо. Тримаємо руку на пульсі.

Врахування у «середній»

Цікава ситуація: при розрахунку лікарняних і декретних святкова премія враховується, а відпускних — ні. Причина криється у нормативці.

Розраховуючи «середню» для лікарняних і декретних, керуємось Порядком № 1266. Премію до свята повністю включаємо в розрахунок лікарняних і декретних. Це правило діє навіть у місяці, який було відпрацьовано неповністю з поважних причин. Такі причини перелічені у абз. 1 п. 3 Порядку № 1266 (тимчасова непрацездатність, відпустка за свій рахунок тощо).

Єдиний виняток — із поважних причин не відпрацьовано повний місяць. Тоді цей місяць разом із премією виключається із розрахунку лікарняних/декретних.

Ще один важливий момент: премію включаємо до розрахунку в місяці її нарахування. Тобто якщо новорічну премію нараховано у грудні, то вона прив’язана саме до грудня, а не до січня.

Тепер розглянемо взаємини святкової премії із «середньою» за Порядком № 100. Йдеться про розрахунок відпускних, «середньої» солдатам установи, оплати днів відрядження тощо. Тут зовсім інша історія. Зокрема, виплати, пов’язані зі святковими та ювілейними датами, в розрахунок середньої зарплати не включають (п.п. «и» п. 4 Порядку № 100).

Із тим, що Новий рік належить до таких дат, ми вже розібрались. Тож при розрахунку середньої зарплати за «Соткою» святкова премія «відпочиває».

Оподаткування та звітність

Новорічна премія входить до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних і компенсаційних виплат (п.п. 2.3.2 Інструкції № 53). Тому для неї діють загальні зарплатні правила оподаткування: нараховуйте ЄСВ, утримуйте ПДФО і ВЗ.

3 Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

Також її слід включати в загальну суму оподатковуваного місячного доходу. Саме цю суму порівнюємо з граничною величиною доходу, що дає право на отримання ПСП.

Премія до свята включається до бази оподаткування того місяця, в якому вона нарахована.

В Об’єднаному звіті святкову премію відображаємо у складі зарплати. Це стосується і додатка Д1, і додатка 4ДФ.

Тож премія до 1 січня 2022 року (Нового року), виплачена у грудні 2021 року, потрапить до Об’єднаного звіту за IV квартал цього року, а точніше — за грудень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі