Теми статей
Обрати теми

Cлужбове авто: порядок використання

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Службове авто одне, а за його кермо періодично сідають декілька працівників установи. Як у такому разі скласти Порядок використання службового автомобіля? Розповімо у цьому матеріалі. Наші підказки і поради будуть корисними передусім ОМС. Але й усі інші бюджетні установи можуть сміливо брати їх «на озброєння».

Законодавче підґрунтя

Наразі чинним законодавством не затверджено типовий порядок використання легкових автомобілів для поїздок, пов’язаних із службовою діяльністю установ та організацій, які утримуються за рахунок бюджетних коштів. Тож затвердити його ОМС доведеться самостійно.

При цьому під час розроблення такого Порядку слід враховувати вимоги постанови № 8481.

1 Постанова КМУ «Про впорядкування використання легкових автомобілів бюджетними установами та організаціями» від 04.06.2003 № 848.

Цією постановою визначено три основних правила. Розглянемо їх.

img 1Обслуговування легковими автомобілями посадових осіб установ та організацій, які повністю утримуються за рахунок державного чи місцевих бюджетів, здійснюється в межах установлених лімітів та асигнувань, передбачених у їх кошторисах.

img 2Легкові автомобілі використовуються тільки для поїздок, пов’язаних із службовою діяльністю посадових осіб. Після кожної поїздки посадова особа, у розпорядження якої надано автомобіль, у подорожньому листі підтверджує особистим підписом час закінчення обслуговування.

img 3Використання легкових автомобілів у вихідні та святкові дні, а також під час відрядження на легковому автомобілі за межі області, АР Крим на відстань, що перевищує 200 км, здійснюється лише з дозволу керівника установи.

При цьому керівники установ мають вжити заходів щодо розроблення порядку використання легкових автомобілів для поїздок, пов’язаних із службовою діяльністю посадових осіб, виходячи зі специфіки діяльності та вимог постанови № 848. Пряму вимогу з цього приводу містить п. 2 постанови № 848.

Приклад Порядку

Для вашої зручності ми підготували приклади розпорядження голови місцевої ради та безпосередньо Порядку використання легкового автомобіля для поїздок, пов’язаних зі службовою діяльністю.

Майте на увазі: здебільшого такий Порядок затверджується розпорядженням голови місцевої ради. Але деякі ОМС затверджують такий Порядок і рішенням сесії.

Ми у своєму прикладі наведемо саме розпорядження голови.

img 4

img 5

img 6

img 7

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі