Теми статей
Обрати теми

Суміщення & «шкідливе» підвищення: чи можна поєднати?

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Фахівцю із соціальної роботи терцентру встановлене підвищення посадового окладу на 15 % у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці. З 1 лютого 2021 року керівник терцентру встановив зазначеному працівнику доплату за суміщення посади соціального працівника у розмірі 30 % посадового окладу. Чи враховувати при нарахуванні такої доплати наявне у працівника підвищення за «шкідливість»?

Доплата за суміщення посад

Під суміщенням професій (посад) слід розуміти виконання працівником поряд із основною роботою, обумовленою трудовим договором, за його згодою додаткової роботи за іншою професією, посадою.

Працівники, які виконують основну та додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки відсутнього працівника без звільнення від основної роботи, можуть розраховувати на доплату за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника. Пряму вказівку на це містить ст. 105 КЗпП.

Тепер щодо можливості встановлення такої доплати фахівцю із соціальної роботи.

Оплатні умови працівників установ соцзахисту, у тому числі й працівників терцентрів, затверджені наказом № 308/519 (далі — Умови № 308/5191).

1 Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

Так, згідно з п.п. 3.1.1 Умов № 308/519 професіоналам, фахівцям, технічним службовцям та робітникам, які виконують у тому ж самому закладі, установі поряд зі своєю основною роботою додаткову роботу або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення. Розмір останньої може сягати до 50 % посадового окладу працівника за основною посадою.

Конкретний розмір цих доплат установлює керівник закладу, установи залежно від кваліфікації працівника, складності та обсягу виконуваних робіт.

Важливо!

Доплату за суміщення посад розраховуйте виходячи з окладу за основною посадою.

Головна умова — доплату можна встановити в межах економії за вакантною посадою (див. листи Мінпраці від 25.03.2010 р. № 319/13/84-10 і від 07.09.2010 р. № 784/13/84-10).

Тому якщо тарифний розряд (оклад) за вакантною (суміщуваною) посадою вищий, ніж за основною, доплату слід розраховувати від посадового окладу (тарифного розряду) за основною посадою.

Підвищення за «шкідливість»

Підстави для підвищення посадових окладів у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці наведені у п.п. 2.4.5 Умов № 308/519. Зокрема, передбачено підвищення окладів працівників закладів і структурних підрозділів, перелік яких наведений у додатку 3 до цих Умов.

Так, працівники терцентрів, які обіймають посади, наведені п. 2.6 додатка 3 до Умов № 308/519, мають право на підвищення окладів у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці на 15 %. До цих працівників належать, зокрема, фахівці із соціальної роботи (соціальної допомоги вдома), соціальні працівники, соціальні робітники.

Зауважте: конкретний перелік посад працівників, яким установлено підвищення «за шкідливість», затверджує керівник закладу. Водночас він повинен погодити своє рішення з профкомітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи у шкідливих та важких умовах праці. Цього вимагає п.п. 12 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519.

Чи можна поєднати?

Загалом, так. Але спочатку враховуємо підвищення окладу «за шкідливість». І тільки після цього нараховуємо доплату за суміщення. Про це чітко сказано в п. 3.5 Умов № 308/519.

Зверніть увагу: у штатному розписі встановлюємо посадовий оклад для відповідного працівника з урахуванням належних йому підвищень (12 графа тарифікаційного списку). І саме цей розмір окладу застосовуємо при нарахуванні надбавок, доплат та інших виплат.

На закріплення розглянемо умовний приклад.

Приклад. Фахівцю із соціальної роботи терцентру (11-й тарифний розряд за ЄТС) встановлено:

посадовий оклад — 5260 грн;

підвищення посадового окладу на 15 % у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці;

доплату за суміщення посад у розмірі 30 % посадового окладу;

надбавку за вислугу років у розмірі 10 % посадового окладу.

За лютий 2021 року працівник відпрацював увесь місяць повністю.

Посадовий оклад працівника підлягає підвищенню на 15 % за «шкідливість». Отже, його підвищений оклад становить 6049 грн (5260 грн х 1,15). Саме від цього розміру окладу слід відштовхуватись при нараховуванні належних працівнику надбавки та доплати.

Далі у таблиці розрахуємо зарплату працівника за умовами нашого прикладу.

Вид виплати

Розмір надбавки, доплати

Посадовий оклад з урахуванням підвищення 15 %

5260 грн х 1,15 = 6049 грн

Доплата за суміщення посади соцпрацівника 30 %

6049 грн х 30 % = 1814,70 грн

Надбавка за вислугу років 10 %*

6049 грн х 10 % = 604,90 грн

Усього заробітна плата

8468,60 грн

* Надбавка за вислугу років обчислюється виходячи з посадового окладу з урахуванням підвищень працівника та без урахування інших надбавок і доплат (п. 6 наказу Мінсоцполітики від 15.06.2011 р. № 239).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі