Теми статей
Обрати теми

«Чужих дітей не буває»: ПСП усиновлювачам та опікунам

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
На жаль, трапляється, що діти лишаються без батьківської опіки. Та недарма кажуть: «чужих дітей не буває». Є добрі люди, які всиновлюють дітей, стають для них опікунами. Якщо у вас є такі працівники, пам’ятайте: вони мають право на «дитячу» ПСП1. Детальніше про це — у нашій статті.

1 Податкова соціальна пільга.

Прийомні батьки

Уважний бухгалтер, мабуть, замислився: який стосунок мають прийомні батьки до ПСП на дітей? Адже у ст. 169 ПКУ2 про них жодного слова. Можливо, їх слід вважати особами, які утримують двох і більше дітей віком до 18 років? Тоді вони матимуть право на «звичайну» ПСП на дітей. Але це не так. І на користь цього свідчить одразу кілька аргументів:

2 Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

1) особи, які мають двох та більше дітей, — це батьки, зазначені у свідоцтві про її народження, опікуни або піклувальники (п.п. 3 п. 5 Порядку № 12273). Прийомні батьки до них не належать;

3 Порядок подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227.

2) ПСП надається платникам податків, які утримують дітей (п.п. 169.1.2 ПКУ). Прийомні батьки мають обов’язки щодо виховання та розвитку дітей (ст. 256 СКУ4). Кошти на їх утримання у прийомній сім’ї виділяє держава у вигляді соціальної допомоги дітям та грошового забезпеченням прийомним батькам (п. 18 Положення № 5655).

4 Сімейний кодекс України від 10.01.2002 р. № 2947-III.

5 Положення про прийомну сім’ю, затверджене постановою КМУ від 26.04.2002 р. № 565.

Звідси висновок: прийомні батьки не мають права на ПСП на прийомних дітей. Але вони можуть отримати інші ПСП на себе або своїх дітей.

До речі, не плутайте поняття «усиновлений» і «прийомний». Прийомні діти — це діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, влаштовані на виховання та спільне проживання до прийомної сім’ї (п. 1 ст. 256 СКУ). А от усиновлені діти приймаються у сім’ю на правах доньки чи сина.

Усиновлювачі

Усиновлювачі приймають дитину у сім’ю на правах доньки чи сина (ч. 1 ст. 207 СКУ). Відтак у контексті застосування ПСП їх можна розглядати як батьків дитини (дітей).

Далі на схемі зображені ситуації, коли працівник-усиновлювач має право на «дитячу» ПСП. Зауважте: під дітьми слід розуміти дітей віком до 18 років.

img 1

Право неодиноких усиновлювачів на «дитячі» ПСП

Припустимо, дитину/дітей усиновило подружжя або один із них. Наприклад, новий чоловік усиновляє дитину/дітей дружини від попереднього шлюбу (чи навпаки). Тоді застосовуємо загальні правила надання ПСП на дітей.

Тобто кожному з батьків розмір ПСП визначається кратно кількості дітей до 18 років (рідних та усиновлених). У 2021 році — це 1135 грн × кількість дітей.

А от із граничним розміром доходу для застосування пільги інша історія. У 2021 році він становить 3180 грн. І множиться на кількість дітей лише для одного з батьків. А для іншого береться тільки 3180 грн.

Окремий випадок, коли усиновлювач є одиноким. Тоді він має право на «підвищену» ПСП на дітей як одинока мати (батько) відповідно до п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ. У 2021 році вона становить 1702,50 грн і надається кратно кількості дітей. Граничний розмір доходу також визначається кратно кількості дітей.

Опікуни та піклувальники

Опіку встановлюють над дитиною віком до 14 років, а піклування — над дитиною віком від 14 до 18 років (ч. 2 ст. 243 СКУ).

Так само, як і рідні батьки, опікуни та піклувальники мають право на «дитячу» ПСП. І вид пільги також залежить від сімейного стану.

img 2Опікун/піклувальник —одружений (не одинокий). Він зможе скористатися такими «дитячими» ПСП:

• «звичайна» ПСП на дітей, якщо має двох і більше дітей (у тому числі під опікою/піклуванням), кратно кількості дітей (п.п. 169.1.2 ПКУ);

• «підвищена» ПСП на дитину/дітей з інвалідністю кратно їх кількості (п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ).

img 3Опікун/піклувальник — одинокий. Для нього передбачена «підвищена» ПСП окремою нормою — п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ. Так, пільга надається одинокій матері (батьку), вдові (вдівцю) або опікуну, піклувальнику, які утримують дитину (дітей) віком до 18 років.

Причому «самотність» відноситься саме до опікунів/піклувальників. І тут є кілька аргументів.

По-перше, одинокою матір’ю (батьком), опікуном, піклувальником є особи, які на момент застосування пільги мають дитину (дітей) віком до 18 років, але не перебувають у законному шлюбі (п.п. 1 п. 5 Порядку № 1227).

По-друге, у тому ж п.п. 1 п. 5 Порядку № 1227 наведено перелік документів для отримання ПСП одинокими опікунами та піклувальниками. І серед них — копія рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування.

Отже, одинокі опікуни/піклувальники мають право на «підвищену» ПСП на дітей, незалежно від їх кількості.

img 4Одинокий опікун/піклувальник дитини з інвалідністю. Така особа має одразу дві підстави для застосування ПСП: як опікун/піклувальник дитини з інвалідністю та як «одинак» (пп. «а» та «б» п.п. 169.1.3 ПКУ). Чи можна подвоїти пільгу?

Це дозволено тільки в одному випадку: неодинока особа утримує двох і більше дітей, у тому числі дитину (дітей) з інвалідністю (п.п. 169.3.1 ПКУ).

Тож у нашому випадку це правило не діє. Але діє інше. Із двох пільг обираємо більшу. Втім, за обома підставами розмір пільги однаковий (у 2021 році — 1702,50 грн на кожну дитину). Тож одинокий опікун/піклувальник із дитиною з інвалідністю може обрати будь-яку одну ПСП. Яку саме, він зазначає у заяві про застосування ПСП.

УВАГА!

Одинокий опікун/піклувальник дитини з інвалідністю має право на одну ПСП.

Зауважте: якщо один з подружжя є опікуном/піклувальником, то інший не набуває цього статусу автоматично. Тож якщо інший з подружжя не має власних (спільних) дітей і не є опікуном (піклувальником), права на ПСП на дітей у нього немає.

Висновки

• Прийомні батьки не мають права на ПСП на прийомних дітей.

• Усиновлювачі при застосуванні ПСП розглядаються як батьки усиновленої дитини (дітей).

• Одинокі опікуни/піклувальники мають право на «підвищену» ПСП на дітей, навіть якщо дитина одна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі