Теми статей
Обрати теми

ПСП-2021: актуальні запитання

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
У першому номері нашого журналу за 2021 рік ми розмістили «загальний» матеріал стосовно ПСП на цей рік. У ньому наведено оновлені розміри ПСП та граничного доходу, що дає право на її застосування. Цього разу пропонуємо добірку актуальних ПСП-запитань та аргументовані відповіді на них.

Сумісники

Чи має право на ПСП працівник-сумісник?

Так, має. Сумісники не позбавлені права на ПСП. Але для них є певні особливості.

ПСП застосовують тільки за одним місцем нарахування (виплати) зарплати (п.п. 169.2.1 ПКУ). Причому це необов’язково повинно бути основне місце роботи. Так, платник податку самостійно обирає місце застосування ПСП. Свій вибір він зазначає у заяві про застосування пільги. Пряму вказівку на це містить п.п. 169.2.2 ПКУ.

Зовнішній сумісник. Головна умова — сумісник не користується пільгою за основним місцем роботи. І, звичайно, його зарплата не має перевищувати граничний розміру доходу для застосування ПСП. У 2021 році в загальному випадку — це 3180 грн.

Внутрішній сумісник. При визначенні його права на ПСП слід розрахувати загальний (сукупний) дохід такого працівника, нарахований одним роботодавцем.

Тобто зарплату рахуємо так: зарплата за основною посадою + зарплата за внутрішнім сумісництвом. Отриманий результат порівнюємо із граничним доходом, що дає право на ПСП. Загальна сума зарплата вище граничного доходу — ПСП немає. Нижче — застосовуємо ПСП.

Особи/діти з інвалідністю

Працівниця утримує трьох дітей. Доньок 16 та 11 років і сина 7 років. При цьому син має інвалідність. На ПСП у якому розмірі має право працівниця?

В описаній ситуації працівниця має право на ПСП за двома підставами:

1) як особа, що утримує двох та більше дітей віком до 18 років: у 2021 році — це 1135 грн на кожну дитину (п.п. 169.1.2 ПКУ);

2) як особа, що утримує дитину з інвалідністю віком до 18 років: у 2021 році — це 1702,50 грн на кожну таку дитину (п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ).

У такому особливому випадку п.п. 169.3.1 ПКУ дозволяє об’єднати обидві ПСП. Таким чином, працівниця має право на дві пільги.

УВАГА!

Працівник, що утримує двох і більше дітей до 18 років, у тому числі дитину з інвалідністю, має право на дві ПСП: «звичайну» та «підвищену» на дітей.

Отже, працівниця має право на застосування двох пільг:

• на кожну дитину віком до 18 років, яка не є особою з інвалідністю, — по 100 % пільги (у 2021 році — 1135 грн);

• на кожну дитину з інвалідністю — по 150 % пілги (у 2021 році — 1702,50 грн).

Тобто загальна сума пільги становить 3972,50 грн (1135 грн х 2 + 1702,50 грн).

Звичайно, мають бути дотримані всі вимоги ст. 169 ПКУ. Зокрема, місячний дохід працівниці має не перевищувати 9540 грн (3180 грн х 3 дитини). Пам’ятайте: помножити граничний розмір доходу на кількість дітей можна лише для одного з батьків. Наприклад, для мами, як в описаній ситуації. Якщо на ПСП претендує ще й батько, то його місячний дохід слід порівнювати із 3180 грн.

Також працівниця повинна надати усі документи, що підтвердять право на ПСП. Зокрема, це копії свідоцтв про народження дітей та документа, що підтверджує інвалідність.

Працівник установи має інвалідність ІІ групи. Також він виховує 10-річного сина з інвалідністю. На ПСП в якому розмірі він має право?

У цьому випадку маємо дві підстави для надання ПСП. Адже працівник є:

1) особою, яка утримує дитину з інвалідністю віком до 18 років (п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ);

2) особою з інвалідністю I або II групи (п.п. «ґ» п.п. 169.1.3 ПКУ).

Як бути? Надати пільгу за обома підставами чи обрати одну?

Підсумовувати ПСП можна лише у разі, коли працівник утримує двох і більше дітей віком до 18 років, у тому числі дитину з інвалідністю. Цю ситуацію ми розібрали вище.

В інших випадках так робити не можна. Тут діє окреме правило, встановлене у п.п. 169.3.1 ПКУ. Якщо працівник має право на застосування ПСП з двох і більше підстав, то застосовуємо лише одну пільгу найбільшого розміру.

В описаній ситуації маємо однаковий розмір ПСП за обома підставами — 1702,50 грн. Також однаковий граничний розмір для їх застосування — 3180 грн. Яку з підстав для застосування пільги обрати — вирішує сам працівник.

І ще один важливий момент. ПСП на дітей надають лише одному із батьків. Якщо дружина працівника (мати дитини) також має право на ПСП, вона може нею скористатись. А батько оформить «підвищену» ПСП як особа з інвалідністю. Так жодна із ПСП «не згорить».

Працівник є учасником бойових дій у АТО та має інвалідність ІІІ групи. На ПСП в якому розмірі він може розраховувати?

Особи з інвалідністю та учасники бойових дій неодноразово зустрічаються у ст. 169 ПКУ. Їм надають ПСП у підвищеному розмірі.

Наприклад, «підвищену» ПСП у розмірі 1702,50 грн надають:

• особам з інвалідністю I або II групи, у тому числі з дитинства (п.п. «ґ» п.п. 169.1.3 ПКУ);

• учасникам бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону про ветеранів війни1 (п.п. «е» п.п. 169.1.3 ПКУ).

1 Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII.

А тим, хто відповідає обом критеріям, п.п. «б» п.п. 169.1.4 ПКУ надає право на «максимальну» ПСП у розмірі 2270 грн. Це особи з інвалідністю I і II групи, з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону про ветеранів війни.

З огляду на це, учасники бойових дій у АТО не мають права на «підвищену» та «максимальну» ПСП. Адже такі бойові дії мали місце у нашій країні, а не в інших. Це підтверджують і фахівці ДФСУ у листі від 21.01.2016 р. № 1091/6/99-99-17-03-03-15.

Так само, як і особам з інвалідністю ІІІ групи, ПСП у підвищеному розмірі їм не надається. На неї мають право лише особи з інвалідністю І та ІІ групи. Тому такий працівник має право на «звичайну» ПСП. Її розмір становить 1135 грн. А дохід, що дає право на пільгу, — 3180 грн.

«Автоматична» ПСП

Працівник у січні 2021 року 17 днів був у відпустці за свій рахунок. Внаслідок цього його зарплата за січень становила 3020 грн. Чи потрібно було застосувати «звичайну» ПСП до його зарплати автоматично?

Ні. Не потрібно. Якщо він не державний службовець. Пояснимо.

Дійсно, для застосування «звичайної» ПСП працівнику достатньо отримати «маленьку» зарплату. Меншу за 3180 грн на місяць. Тоді право на ПСП виникає згідно з п.п. 169.1.1 ПКУ.

Проте лише цього недостатньо. Працівник повинен подати заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП (п.п. 169.2.2 ПКУ). Без такої заяви (тобто автоматично) ПСП не застосовується.

А якщо працівник напише заяву в лютому 2021 року із проханням застосувати пільгу до доходу за січень цього ж року? Такий маневр не пройде. Згідно з п.п. 169.2.2 ПКУ ПСП починають застосовувати до нарахованих доходів у вигляді зарплати з дня отримання роботодавцем заяви працівника про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право.

Також майте на увазі: ПСП застосовують до місячного доходу, незалежно від дня подання в цьому місяці заяви працівником. Про це зазначили фахівці ДПС у підкатегорії 103.08.04 ЗІР. З одного боку, це означає, що не потрібно розраховувати суму пільги пропорційно відпрацьованим дням після подання заяви. З іншого — ПСП застосовують до доходу того місяця, в якому подана заява.

Автоматичним можна вважати застосування ПСП до зарплати за січень 2021 року, якщо вона застосовувалась у грудні 2020 року. При цьому для торішньої пільги є відповідна заява працівника. Тобто працівник не повинен щороку подавати нову заяву.

Єдині, кому можна застосувати ПСП без «первинної» заяви, — це державні службовці.

ВАЖЛИВО!

Державні службовці мають право на ПСП без подання заяви (п.п. 169.2.3 ПКУ).

При цьому податківці дозволяють нараховувати автоматично лише «звичайну» ПСП. Якщо держслужбовець має право на підвищений розмір пільги, він повинен подати заяву. Тут він має зазначити, якою саме ПСП бажає користуватися, і, звісно ж, додати відповідні підтвердні документи (консультація із підкатегорії 103.08.01 ЗІР ДПС).

ПСП та лікарняні

Чи застосовується ПСП до лікарняних?

Так, ПКУ відносить лікарняні до зарплати.

Нагадаємо: зарплатою вважається основна і додаткова зарплата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачують (надають) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму (п.п. 14.1.48 ПКУ).

Причому для того, щоб порівняти місячну зарплату з граничним доходом для застосування ПСП, лікарняні відносять до місяців, за які вони нараховані (п.п. 169.4.1 ПКУ). Це важливо для випадків, коли маємо перехідний лікарняний (початок — в одному місяці, а закінчення — в іншому).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі